Exklusiv premiär och intervju med Zacke

av | maj 8, 2020 | Artiklar, Intervjuer, Ny musik, Premiär

Tidigare i år bröt Zacke tystnaden med Ge dom allt, hans första singel på flera år. I dag står vi på Popmani för premiären av Zackes nya singel Solsidan och vi har pratat med honom om tankarna bakom låten, samarbetet med ”Mördar-Anders” och varför det är lättare att skriva om platsen en inte bor på. 

Idag släpper du låten Solsidan, vad kan du berätta om den?
– Jag har en släkting som bor i Fisksätra i Stockholm. När jag åkt till henne så har jag åkt på Saltsjöbanan och den linjens slutstation är Solsidan. Det är en intressant Stockholmslinje med mycket kontrast, och det som inspirerade till låten.

Du har sagt att låten är ett avsked till Stockholm, kan du berätta mer om det?
– Jag flyttade till Stockholm från Norrbotten för tio år sen. Under den tiden jag varit verksam som artist i huvudstaden så har många texter handlat om Norrbotten, vilket kanske beror på att det är enklare att skriva om saker när en får lite perspektiv och distans. Jag tror att det är lätt att bli hemmablind. Nu har jag flyttat ”hem” till Luleå, Norrbotten så jag inser att jag helt enkelt inverterat det där konceptet – att skriva om platsen jag inte bor på. Med det sagt så är det svårt att tvätta bort Norra Norrlands-vibben ur mig som rappare, det blir varken jag eller lyssnarna av med.

Vi hör ett gäng 8-åringar på låten, hur kommer det sig att de är med?
– När jag skrev den här låten tyckte jag att det var en stor balansgång mellan ljust och mörkt, vilket är nice då jag älskar kontraster i musik. Det finns ingenting gladare än en barnkör, vilket jag tycker balanserar upp låten på ett bra sätt. En barnkör är ju inget man rycker fram ur bakfickan direkt men min goda vän och bandkollega Hanna Lindgren är musiklärare på Sätraskolan i Stockholm. Hon och barnen made it happen. Första gången jag fick höra inspelningen blev jag helt golvad, sjukt imponerad av dom där kidsen!

”Gilla läget kanske är fel uttryck, men att acceptera läget har jag i alla fall gjort”

Du gjorde en comeback med Ge dom allt tidigare i år, hur var det att släppa den låten?
– Jag är jätteglad över responsen! Det är alltid lite pirrigt att släppa ny musik, speciellt efter ett uppehåll. Nu blev det väl extra extraordinärt då Corona-krisen smällde av just vid releasedatumet. Till en början kändes det lite konstigt att släppa musik och samtidigt förhålla sig till en så gigantisk och oviss händelse som den här globala krisen. Musikens kontext blir annorlunda vare sig man vill eller inte. Gilla läget kanske är fel uttryck, men att acceptera läget har jag i alla fall gjort.

Du har jobbat med Anders Rensfeldt från Movits! på de nya låtarna och ni har jobbat mycket med varandra tidigare också, hur kommer det sig att ni har hittat varandra i musikskapandet?
– ”Mördar-Anders” är en av Sveriges absolut bästa producenter i mitt tycke. Det är dessutom lyxigt att vi gör hela projekt tillsammans så att allting får en sammanhängande känsla, och att det finns en röd tråd att följa i soundet. Vi är ju båda Lulebor så det började ute i hans pojkrum på Hertsön, sen dess har vi jobbat ihop. Han är ju även producent i Movits! och alla vi har skivbolag tillsammans som heter Antarktis Records.

Hur ser dina planer för året ut?
– Jag skriver för fullt i min studiokarantän och lock down. Det kommer mer musik.

Fotografi:
Johan Hannu

Pin It on Pinterest

Share This