Erik Lindhé och Emma Carlsson. Foto: Privat

Erik Lindhé och Emma Carlsson. Foto: Privat

En tredje säsong av David Lynchs hyllade serie Twin Peaks är påväg. Om artisten Emma Carlsson och dramatikern Erik Lindhé får sin vilja igenom kommer vi också få se en remake av serien – i Jämtland. Vi ringde upp Emma Carlsson för att prata om projektet.

Det var inte längesedan som Emma Carlsson flyttade till Gällö, Jämtland, tillsammans med fästmannen och dramatikern Erik Lindhé. Emma Carlsson minns hur hon upplevde Gällö när hon var liten och hälsade på sin morfar. Hon säger att det då kändes som världens ände.

Det kändes som hålornas håla, det fanns inget att göra här. Det bor ju människor här, men man ser dem nästan aldrig. Det är som ett magiskt lugn.

Hon beskriver den vackra naturen, hur färgerna skiftar i takt med att vädret slår om och hur sågverket ständigt bolmar och påminner om Twin Peaks. Det finns också en speciell stämning som hon känner av som för tankarna till serien. När de för två veckor sedan såg Östersundspostens tv-inslag ”Är Gällö Sveriges Twin Peaks?” kläcktes idén att försöka göra en svensk remake av serien.

Sedan jag och Erik flyttade hit har vi pratat i förbifarten om att platsen påminner om Twin Peaks. Sen när Erik sett inslaget kom han springandes och sa att han fått världens idé: “Ska vi inte försöka göra en remake på Twin Peaks häruppe?” Jag tyckte det var en en jättebra idé. Djärv, men bra.

De började spåna på projektet direkt efter att de sett inslaget. Tanken är att parets vän Christian Wennberg, känd från bland annat Weeds, ska spela huvudkaraktären David Cooper. Men de vill också involvera lokalbefolkningen.

Vi vill ju ha den här jämtländska, norrländska stämningen. Dels dialekten, och det att man inte säger mer än nödvändigt. Och den här kulturkrocken som blir när det kommer någon utifrån in i ett litet samhälle. Vi har en massa människor som vi tänker skulle passa. Vi har varit i kontakt med Claes Månsson till exempel. Men vi vill också blanda kända skådespelare med okända skådespelare, och ha med lokalbefolkning här i Jämtland.

Christian Wennberg är tänkt att spela agent Cooper. Foto: Dawn Bowery / Bowery Photo Inc.

Christian Wennberg är tänkt att spela agent Cooper. Foto: Dawn Bowery / Bowery Photo Inc.

Vi måste ju lägga de stora rollerna på riktiga skådisar men det finns så många original häruppe. Den här bygden har så himla mycket att tillföra. Vi har träffat så jävla häftiga människor sedan vi kom hit.

Hon tror att projektet skulle kunna gynna hela Gällö, en plats som folk ofta bara passerar igenom.

Det skulle kunna bli en grej som hela samhället deltar i, om de vill. Kulturlivet här är inte direkt blomstrande, men det byggs en skidtunnel i en gammal militäranläggning. Så det börjar hända lite grejer. Vi tror att om man får in lite kulturliv skulle det här kunna bli ett turisthak under somrarna. Vi tänker att alla skulle kunna bli vinnare i det här.

De vill göra det till en svensk version som är uppdaterad och nutida. En hyllning till originalserien men som tar det steget längre, som väver in det som händer här och nu, menar Emma Carlsson. Hon pratar om de mörka krafterna som rör på sig och ger Sverigedemokraternas inträde i riksdagen som exempel.

Det är mycket mörka krafter som bubblar. Rädslan människor bär på föder mer rädsla och fientlighet. Det är som Bob i Twin Peaks, som bara vissa ser. Han kommer ju till de som inte har kontakt med sina egna rädslor. Vi vill att Bob ska bli som en symbol för den mörka sidan som alla människor har inom sig. Så är det ju i riktiga Twin Peaks också, men där är det lite mer magiskt på nåt sätt. När det mörka sidan blottas, hur dealar man med den?

Frank Silva som Bob i Twin Peaks. Foto: ABC/Spelling Ent./CBS Paramount Domestic Television

Frank Silva som Bob i Twin Peaks. Foto: ABC/Spelling Ent./CBS Paramount Domestic Television

Om serien blir av ska den heta Gå in i min eld. Emma Carlsson förklarar att det, förutom att anspela på “Fire, Walk With Me” från Twin Peaks, har en mångbottnad innebörd.

Alla har någon demonsida i sig. Hur skulle folk annars kunna begå mord? Det gör man ju inte om man har sitt sunda förnuft. Det handlar om när rädslan och den onda sidan av människor tar över, det bor ju en Jekyll och Hyde hos alla.

Hon menar att det är det intressanta, det som händer med människor när förhållandena ändras. Emma Carlsson växte själv upp i en liten by, och säger att alla som bor eller har bott i ett litet samhälle vet hur svårt det är att gömma sig, och hur hemligheter ligger och gror nära ytan.

Närsomhelst kan saker avslöjas. Om det händer något, då blir det snack över hela byn. Och det är just det, vad som händer i ett litet samhälle när det inträffar en stor tragedi och sen när det måste komma in folk utifrån och hur det ruskar om. Det kan ta fram folk sämsta sidor, och bästa naturligtvis, men det är just det här, vad händer med människor när rädslan tar vid.

Huruvida det blir verklighet av drömmen att göra en ny version av favoritserien är oklart. För att det ska kunna genomföras måste de först få ett klartecken från David Lynch.

Vi vet ju att det kan vara väldigt knepigt att få rättigheter till det här. Men vi vet att Lynch är en skön och ganska oberäknelig person. Man vet aldrig var man har honom, han skulle lika gärna kunna nappa på det här.

Planen är att få klart den presentation de nu arbetar på för att kunna söka produktionsstöd så att de kan göra ett pilotavsnitt och skicka till Lynch.

Det låter ju helt galet, det förstår vi ju. Vi har fått alla möjliga reaktioner på det här. Men de flesta tycker ju att det vore jävligt coolt om det blev av.

 

Vid sidan av planeringen för pilotavsnittet spelar Emma Carlsson in en skiva tillsammans med sångerskan Kajsa Hansson.

Erik Lindhè är aktuell med kortfilmen Pappa betalar som skickas till olika filmfestivaler.

Pin It on Pinterest

Share This