Ett försvarstal: Eurovision är visst indie!

6 jun, 2021

Måneskin

”Vad passar inte bättre när Europa hållit käften ett år än ett kaxigt rocknummer om att röka cigg?” – Matilda Rånge om varför eurovision visst är indie!

EUROPE! START VOTING NOW! Orden sitter i ryggmärgen och sektliknande tjuter jag och vännerna i kör från soffan. För en stund omvandlas vardagsrummet till ett väckelsemöte och årets ledare heter bland andra Nikkie de Jager (NikkieTutorials). Två timmar östeuropeisk schlagerpop senare har ett tröjlöst, kajalprytt rockband tagit hem vinsten och 2022 års värdnation heter Italien.

Eurovision Song Contest är som en kär familjemedlem – jag får anmärka och kritisera, men så fort någon annan snackar skit om ESC går jag till försvar. Visst, det vimlar av banala ballader, långrandiga Lady Gaga-kopior och krystade kalkoner, men varje år uppträder också artister som sticker ut och bevarar den svulstiga showens indieelement.

2008 körde den skäggige fransmannen Sébastien Tellier upp på scen i en golfbil och sjöng halvvägs in i framträdandet på inandad helium, likt en tokrolig farsa på ett kalas. Han, så att säga, o-vann tävlingen men segrade som snackis i indievärlden och spelas fortfarande på Debasers popdansgolv.

På samma vis är 2021 års vinnare Måneskin nu namnet på allas läppar, av flera anledningar. Dels efter det virala klippet och efterföljande memes som väckte spekulationer om att frontmannen Damiano David snortade knark på bästa sändningstid. Ett drogtest visade att fallet inte var så, meddelade arrangören. Andra, som SVT:s nöjesreporter Lydia Farran-Lee, menar att det var det lååånga coronaåret som resulterade i att glansiga hängselbyxor på barbröstade kroppar vann över dämpade balladerna. Vad passar inte bättre när Europa hållit käften ett år än ett kaxigt rocknummer om att röka cigg?

”Man kan tolka låten som en hymn till att vara stolt och annorlunda, vilket man kan se på deras smink och sätt att klä sig. Även kyssen mellan sångaren och gitarristen – det kanske inte är en så stor grej i Norden, men Italien har starka kopplingar till den katolska kyrkan som fortfarande på många sätt är homofobisk”, berättar Alexander Maxia, P3:s reporter på plats i Rom, till Musikguiden i P3.

Good evening Europe and thank you for a wonderful show!

Författare:
Redaktionen

 

Pin It on Pinterest

Share This