Estraden: “Jag älskar att skriva precis så som jag känner”

av | sep 3, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Estraden har under de senaste två åren nått stora framgångar med sin popmusik på svenska. Nu är de aktuella med sitt debutalbum Mellan hägg och syrén och vi har pratat med Louise Lennartsson om att skriva vardagsrealism och framgångssagan bakom bandet.

Estraden fick sitt stora genombrott med hitlåten Mer för varandra som de gjorde tillsammans med Norlie & KKV. Sedan dess har bandets musik streamats över 100 miljoner gånger, de har stått på några av Sveriges största scener, spelats flitigt på radio och fått en rad fina nomineringar. Men Louise berättar att de kände mer pepp inför släppet snarare än press, trots framgångssagan som har lett upp till släppet av debutskivan.

– Jag tror att det är för att vi jobbat så hårt för det. Vi gjorde det bästa vi kunde under detta senaste halvåret och det gör en väldigt stolt när man väl får släppa det. Om vi nöjt oss och inte gjort det fullt ut tror jag vi hade varit mer nervösa och tvivlat. Men nu har vi trott på låtarna så mycket och älskat musiken, så då vill man bara ha ut det och dela det med alla andra.

Det gick otroligt bra för bandet redan från start och Louise beskriver framgångssagan som helt sjuk. Hon berättar att sommaren då de släppte Mer för varandra var den bästa sommaren i deras liv.

– Det var så häftigt. Jag minns att vi var i Sundsvall och spelade minigolf en dag, och så spelades Mer för varandra i högtalarna och ett gäng främlingar bredvid oss utbrast ”ååh jag älskar den här låten”. Vi kollade på varandra och flinade haha, vi sa inget. Alla de där stunderna som man då fick uppleva för första gången. Det var en sjuk kick.

Nu är bandet aktuella med debutskivan Mellan hägg och syrén och hon berättar att processen bakom debutskivan på vissa sätt blev enklare i och med den ständigt närvarande pandemin. Bandmedlemmarna Louise Lennartsson, Carl Silvergran och Felix Flygare Floderer arbetar med olika projekt var för sig på sidan av bandet och med tanke på de rådande restriktionerna blev det enklare att bara fokusera på bandets album.

– Nu var vi tvungna att stänga in oss i flera månader och i princip bara jobba med varandra vilket gjorde att vi kunde jobba dag och natt på albumet. Det har varit sjukt kul, men också jobbigt. Under några veckor var vi i studion till 04.00 på morgonen i princip varje dag så man blev lite galen efter ett tag. Men vi har alla tre svårt att nöja oss så därav har det tagit tid.

”Jag tycker att vårt album är som en sommarförälskelse.”

Många av de låtarna som finns med på debutalbumet är låtar som vi känner igen sedan tidigare som Dansar med mig själv och Smartare som de gör tillsammans med Molly Sandén, men såklart också nya överraskningar. Louise berättar att de ville visa upp vilka Estraden är på albumet.

– Jag tycker att vårt album är som en sommarförälskelse, men jag skulle också beskriva det som ett ambivalent album med direkta och ärliga texter. Vi ville ha med alla låtar vi släppt nu under 2019 och 2020, men också visa mer vilka vi är genom olika typer av mellanspår, utöver de fyra helt nya låtarna. Därav blev det sjutton spår.

Louise berättar att det kändes viktigt för henne att skriva om egna erfarenheter och att låten Minns det bästa är ett exempel på det. Och processen bakom att sätta ihop exakt de låtar som de ville skulle spegla dem som band fick ta tid.

– Sedan har vi velat skriva lite ”tvärtom” texter, typ det som killar oftare sjunger om ville vi att jag istället skulle sjunga om, så kom Stockholms Casanova till. Men generellt har det alltid varit viktigast att släppa de låtarna vi tycker är bäst, våra favoritlåtar. Så ungefär två månader innan albumet kom bytte vi ut lite låtar för att vi inte kände att det var hundra procent där. Till exempel så skrevs Midsommarnatt väldigt sent och vi tyckte att det var så härligt att få med en somrig låt som inte handlar om kärlek och som speglar det vi velat stå för soundmässigt och känslomässigt sen dag ett.

Estraden har hyllats för sina texter som i många fall beskriver en vardagsrealism som många lyssnare kan känna igen sig i. Louise säger att det finns många erfarenheter att hämta ifrån med tanke på att de är tre medlemmar i bandet.

– Jag älskar att skriva precis så som jag känner, ordagrant. Mycket utav texten i Smartare är skriven utifrån mina anteckningar som jag skrev ner något år tidigare när jag träffade mitt ex.

Var det ett aktivt val från början att skriva den typen av betraktelser från verkligheten?
– På ett sätt ja och på ett sätt nej. Jag tror inte vi kan skriva på något annat sätt än så som vi gör, alltså direkta texter och inte så metaforiskt liksom. Men när vi pratar om att skriva utifrån erfarenhet som har det kommit lite mer efter hand. De första låtarna Mer för varandra och Vårt år var kanske inte skrivna lika mycket från hjärtat som till exempel Det svåraste och Minns det bästa.

Louise berättar att hon lyssnar mest på svensk musik för att det berör mer, på grund av just texterna men att själv skriva musik på svenska var aldrig tanken från början. Hon säger att alla tre skrev på engelska och jobbade ihop en del innan de startade bandet för att släppa just musik på svenska.

– Så kom Mer för varandra till lite av en slump på en kaffepaus och vi tyckte att den var så bra att vi startade estraden bara för att släppa den låten. Sedan var det så kul att skriva på svenska så vi fortsatte och valde att satsa på bandet. I dag känns det konstigt att vi för bara tre år sedan inte ens hade en tanke om allt detta.

”Det viktiga för oss är att estraden ska fortsätta vara kul och lekfullt.”

Under åren har de skapat en stor fanbase som stöttar bandet och Louise berättar att det är många som hör av sig till dem och berättar att de känner igen sig i deras texter och att många låtar har hjälpt dem genom tuffa tider.

– Det betyder allt. Det är det finaste någon kan säga, att det vi skrivit hjälpt den personen att må bättre.

De vill att lyssnaren ska känna något efter att ha lyssnat igenom skivan, allt från sorg till glädje.

– Jag hoppas att det är ett album som de vill lyssna på om och om igen. Jag har själv några sådana, till exempel Satan i gatan med Veronica Maggio. Jag kan lyssna på det i alla olika lägen, hemma när jag städar, på en fest, på en promenad, när jag vill gråta, när jag vill dansa… ett sånt album drömmer jag om att vårt blir.

De har trots en relativ kort karriär som band hunnit med otroligt mycket, både stora spelningar och fina utmärkelser. Men vad finns det kvar för Estraden att göra?

– Haha, vi har bara börjat! Det finns så mycket vi kan göra. Förhoppningsvis får vi åka ut på vår första riktiga sommarturné nästa år. Det finns några artister vi är taggade på att släppa låtar ihop med och sedan ska det bli väldigt kul att utforska nya låtar, nya sounds och ny musik helt enkelt.

Under de kommande månaderna kommer estraden att fokusera på det som de planerade att göra innan de formade bandet tillsammans. Louise ska till exempel släppa egen solomusik med projektet Lou Elliotte och sin första singel släpps i höst.

– Carl och Felix skriver och producerar till andra artister hela tiden, de hann ju faktiskt med Svag med Victor Leksell mitt i allt detta också. Jag är väldigt tacksam att få jobba med dem två. Men vi har faktiskt börjat skriva lite nya estraden-låtar redan, så vi får se om det hinner komma något redan i höst eller om det blir nästa år. Men det viktiga för oss är att estraden ska fortsätta vara kul och lekfullt, så som det var från början.

Författare:
Redaktionen

Fotografi:
Thomas Blumenthal

Pin It on Pinterest

Share This