Foto: C More

Foto: C More

THE LEFTOVERS

Regi Peter Berg Manus Damon Lindelof, Tom Perrotta Skapare Damon Lindelof, Tom Perrotta Medverkande Justin Theroux, Liv Tyler, Christopher Eccleston, Margaret Qualley 

HBO:s nya storproduktion bjuder på en obehaglig stämning rakt igenom. Visserligen är det svårt att få en konkret uppfattning genom ett pilotavsnitt. Men serien The Leftovers kan komma att bli något unikt. Med både religiösa och nihilistiska teman kan denna serie definitivt komma att bli sommarens stora snackis.

För tre år sedan försvann 2 procent av jordens befolkning spårlöst, inte ett enda spår finns kvar av de försvunna. Vi får följa en handfull karaktärer i förorten Mapleton där invånarna försöker hantera det tragiska öde de gick till mötes, samtidigt som de försöker gå vidare med sina liv. I huvudrollen hittar vi polisen Kevin Garvey (Justin Theroux) som tillsammans med sin familj plågas emotionellt efter händelsen. Frun har gått med i en mystisk sekt där medlemmarna endast kommunicerar via papper och penna. Sonen har hoppat av sin utbildning för att slå följe med en andlig ledare och dottern är livstrött och lever minst sagt ett dekadent liv.

Serien är baserad efter författaren Tom Perrotas bästsäljande bok med samma titel och skapad av Damon Lindelof som kan skriva upp Lost på sitt CV. Och exakt som i Lost så är det inte den tragiska händelsen som står i centrum, utan faktiskt karaktärerna och deras psykiska kollaps efter familjernas sammanbrott i det lilla samhället. Det är invånarnas sorgeprocess som står i centrum och som tittare kommer du efter piloten inte att lämnas oberörd, och detta tack vare mycket trovärdigt skådespeleri av bland annat Justin Theroux, Liv Tyler och nykomlingen Margaret Qualley.

Även om vi emellanåt får följa karaktärerna i David Lynch-liknande drömsekvenser så känns allt väldigt äkta och verkligt, vilket bidrar till en form av obehagskänsla genom hela pilotavsnittet, och rent visuellt är färgerna väldigt nedtonade vilket tillför en väldigt sentimental känsla rakt igenom.

På många sätt och vis var det en känslomässig berg-och-dalbana som HBO bjöd på, då alla karaktärer reagerade olika över hela händelseförloppet. Då och då ställde jag även mig själv frågan om hur jag hade reagerat i situationen. The Leftovers är ett Sci-fi drama jag tycker att du definitivt bör ge en chans. Serien har som sagt väldigt stor potential att bli sommarens stora tv-snackis.