Ord kan krossa betongMasha Gessens Ord kan krossa betong – Berättelsen om Pussy Riot är en bok som berättar den otroliga historien om en punkgrupp som fick hela världen att vända sina blickar mot Ryssland. En historia som visar att den politiska konstens kapacitet att förändra är något att hoppas på. Brombergs förlag har nyligen gett ut boken i svensk översättning.

Maria Aljochina, Nadezjda ’Nadja’ Tolokonnikova och Jekaterina ’Kat’ Samutjevitj heter de tre unga kvinnor vi får följa i Ord kan krossa betong. De är namnen bakom tre av maskerna i den berömda feministiska punkkgruppen Pussy Riot vilka 2012 ställdes inför rätta av den ryska staten, misstänkta för huliganism. De hade genomfört ett regimkritiskt framträdande i Kristus Frälsarens katedral i Moskva, men rätten vägrade erkänna det politiska i deras gärning. Den såg det enbart som ett angrepp på den ryska kyrkan och dömde Nadja och Kat till två års fängelse.

I Ord kan krossa betong får vi ta del av hela händelseförloppet. Från det att Pussy Riot startades till den dag då Nadja och Kat till slut släpps fria. Varför gjorde de som de gjorde? Förstod de vad det skulle leda till? Vad är det gruppen är kritisk mot? Avsikterna bakom deras ageranden förklaras och motiveras, utdrag ur personliga brev och långa citat från rättegången finns med. Den som fått för sig att Pussy Riots konst är ogenomtänkt får här lära sig hur fel hen har. Referenserna till tidigare kritiker av, både ryska och andra, politiska system duggar tätt och kritiken som Pussy Riot riktar mot det ryska samhället är avancerad och genomgripande.

Författaren Masha Gessen Foto: Casia Bromberg

Författaren Masha Gessen Foto: Casia Bromberg

Det är inspirerande att läsa om medlemmarna i Pussy Riots starka tro på att den politiska konsten kan förändra, och att den är nödvändig. Maria säger i sitt slutanförande i rättegången att: ”Om en fråga ska börja debatteras offentligt krävs en utlösande faktor”, och den utlösande faktorn i det här sammanhanget är Pussy Riots framförande i Frälsarkatedralen. För nog har Pussy Riot fått världen att börja debattera, säg den tidning som inte hade en bild på gruppen på sin förstasida i samband med den stora rättegången. Stjärnor som Madonna, Björk, Paul McCartney och många fler visade offentligt sitt stöd till gruppen. Pussy Riot riktade strålkastarna mot det Putin inte ville skulle synas, till med den brittiske premiärministern ville hellre diskutera Pussy Riots frigivande än det då annalkande OS när han träffade Putin under 2012.

Jag läser Ord kan krossa betong som en hyllning till Pussy Riot och den politiska konsten. Om femtio år är det dem vi kommer att tala om som några av vår tids revolutionärer. Nadja ställer sig i sitt slutanförande i rättegången i samma led som flera inflytelserika politiska konstnärer och tänkare; hon räknar upp Dostojevskij, som dömdes först till döden och sen straffarbete, Sokrates, som dömdes till döden, och apostlarnas lärjunge Stefanos som stenades för att ha uttalat sig hädiskt. Strax därefter döms hon själv till två år med 16 timmar långa arbetsdagar, fyra timmars sömn per natt, misshandel, usel sanitet och undermålig mat. Mänskligheten gör samma misstag, gång på gång. Vi har fortfarande mycket kvar att lära, och vi bör lyssna på vad Pussy Riot har att säga oss.

Pin It on Pinterest

Share This