Dope Lemon: ”Idén kom till mig i en dröm”

11 nov, 2021

Dope Lemon

Den 12 november släpper Dope Lemon sitt tredje studioalbum Rose Pink Cadillac. För Popmani berättar han om låtskrivande, drömmar och varför musiken är så viktig för honom.

Angus Stone slog först igenom som ena halvan av duon ”Angus and Julia Stone”. Sedan dess har han parallellt gjort flera soloprojekt, varav det nuvarande går under namnet Dope Lemon. Solomusiken är väldigt viktig för artisten.

– Dope Lemon är en plats där jag kan uttrycka precis vad jag vill – det finns inga gränser. Jag kan utforska olika genrer och gå i vilken riktning som helst i låtskrivandet. Det känns coolt och roligt.

Det nya albumet skrev han främst på den ranch han är bosatt på i New South Wales i Australien.

– Det finns en liten studio i ett loftutrymme här som har utsikt över ett stort öppet fält. Det är en härlig plats att spela in en skiva på. Vi känner oss lyckliga över att vara här i naturen i en så vacker del av världen.

Trots det anser han att var man fysiskt befinner sig under en låtskrivarprocess är av ganska liten betydelse.

– Ibland kanske platsen man befinner sig på påverkar vad man skapar, men jag tror att det är viktigare att utforska sin fantasi och se vart man kan gå i sitt sinne.

Angus Stone säger att Rose Pink Cadillac kan beskrivas som ett kapitel i hans liv.

– När man går genom livet och samtidigt skriver musik blir det som att skivorna fryser ett kapitel i ens liv. Alla saker man går igenom, vad man ser i världen, kärlek och förluster – allt man ser varje dag skapar albumet.

Idén till titelspåret Rose Pink Cadillac fick Angus Stone i en dröm.

– Drömmen handlade om att jag träffade en tjej. Det var lite av en kärlekshistoria – och det fanns med en rosa Cadillac. Jag mådde väldigt bra när jag vaknade, och jag vill att folk känner samma sak när de lyssnar på musiken. Låten, och egentligen hela skivan, är en reflektion av hur jag kände den morgonen.

Angus Stone berättar att han har olika tillvägagångssätt när det kommer till låtskrivande.

– Ibland utgår jag från personliga upplevelser. I andra låtar försöker jag dyka in i någon annans värld, och se på världen genom ett annat perspektiv. Sedan finns det låtar där man bara utgår från glädjekänslor och är mer i kontakt med själva musiken.

Hur en färdigställd låt blir till handlar också mycket om tillfälligheter.

– Ibland är det så enkelt att vad som händer en viss dag förändrar hur en låt blir – en dag kan man känna sig lite lynnig och falla in i en mörkare zon, nästa kan man känna sig glad och alla färger i världen kommer till liv. Det är det vackra med låtskrivande, du vet aldrig var du kommer att landa i slutändan.

“Det är uppfriskande att ha förändring i sitt jobb.”

I augusti detta år släppte Angus Stone albumet Life is Strange tillsammans med systern Julia Stone, syskonparets femte gemensamma studioalbum.

– Med Julia finns det så mycket kärlek och respekt. Vi har jobbat med varandra under så lång tid och kommit så långt tillsammans. Att göra det senaste albumet var väldigt trevligt, och en fin påminnelse om hur speciellt det vi har är.

Att balansera det egna och det gemensamma projektet är enligt honom positivt för arbetsprocessen.

– Det är uppfriskande att ha förändring i sitt jobb. Jag tror att det är ett väldigt hälsosamt sätt att arbeta, att gå fram och tillbaka mellan olika projekt.

Arbetet med Rose Pink Cadillac inleddes för drygt ett år sedan. Han beskriver att kärleken till låtarna vaknar till liv igen när andra får höra dem.

– När man först skriver en låt känner man massa magiska och överväldigande känslor. När de nu släpps och man träffar människor som hör låtarna för första gången återuppstår de sinnesstämningarna, och den kärleken till låtarna.

Efter albumsläppet är nästa steg för Dope Lemon en Europa-turné, med start i mars 2022. Angus Stone säger att han ser fram emot att resa, även om tiden han tillbringat på ranchen hemma i Australien har varit väldigt värdefull för honom.

– Jag tillbringade hela 20-årsåldern med att resa runt jorden, och missade att ta tid för mig själv. Den här tiden hemma har varit speciell för mig, jag har verkligen uppskattat det. Men nu kliar det lite i fingrarna att resa igen, och det känns kul att åka ut på turné.

 

Skribent:
Tilda Lindén

Fotograf:
Daniel Mayne
 

Pin It on Pinterest

Share This