Dodie: ”Jag har hittat mitt sound”

maj 10, 2021

Dodie

Sångerskan Dodie Clark inledde sin karriär år 2011, då hon började ladda upp originallåtar på Youtube. Sedan dess har hon släppt fyra stycken EP:s, och nu är hon aktuell med sitt debutalbum Build A Problem. I en intervju med Popmani berättar artisten om karriären, det nya albumet, och om att hitta både sitt sound och sig själv.

Låtarna på albumet Build A Problem skrevs till stor del under 2019, när Dodie Clark, som går under artistnamnet dodie, gick i terapi.

– Jag tänkte mycket på hur jag är uppfostrad och hur jag formades. Albumet handlar om känslor, och olika sätt att uppleva de känslorna.

Dodie har under sin karriär lyft stigmat kring psykisk ohälsa, och många av låtarna på albumet har påverkats av hennes egna upplevelser av detta.

– Jag hade inte någon agenda när jag skrev låtarna, men medan jag skrev gick jag själv igenom situationer då jag utforskade mörkare känslor

Dodie berättar att skrivandet har varit till hjälp för henne när hon stöter på svårigheter i livet, och att skrivandet fungerar som terapi.

– Av att göra det här albumet tror jag att jag har lärt mig att jag inte hatar mig själv lika mycket som jag trodde. Jag måste ha någon slags omsorg och kärlek för mig själv, om jag är villig att skriva om de känslorna och stunderna som är med i låtarna.

Många av låtarna på albumet är väldigt personliga. Det förklarar dodie att till en början gjorde att det kändes läskigt att släppa albumet.

– Ett tag var jag orolig att folk skulle läsa in i mitt liv. Sen insåg jag att jag själv sällan gör så när jag lyssnar på andra artister, utan använder musik för att reflektera över mitt eget liv. Jag känner mig bekväm med barriären av det abstrakta och vagheten som finns i musik.

Hon ser positivt på den ärlighet som ändå finns med i låtarna.

– Jag tror att jag måste släppa ut dem i världen, för det bästa jag kan vara är att vara ärlig. Hon hoppas på att hennes låtar kan relatera till andras upplevelser och att hennes fans kommer att kunna relatera till musiken.

– Albumet handlar i stort sett om upplevelsen av att vara en kvinna i tjugoårsåldern, och jag tror att många kommer kunna se sig själv i musiken.

”Att publicera låtarna online ger en omedelbar tillfredställelse.”

Trots att Build A Problem är det första albumet som dodie släpper är det långt ifrån de första låtarna som hon delar med sig av till fansen. På sin Youtubekanal släpper hon regelbundet originallåtar. Möjligheten till att sprida på var hon släpper låtar är någonting hon uppskattar.

– Jag tycker om att ha olika platser för olika saker.

Skillnaden mellan att släppa musik online och att släppa ett album ligger mycket i hur lång tid det tar från att låten skrivs tills den nås av publiken.

– Att publicera låtarna online ger en omedelbar tillfredställelse. Jag är van vid att göra det så, så det går lite emot min vilja att spara och hålla på saker.

Trots det ser hon många fördelar med att spara material till ett album.

– Jag har lärt mig att låtar växer och förändras i takt med att jag växer och förändras, och därför kan det vara värt att hålla på låtar. Samtidigt så kan jag också gå tillbaka till låtar jag redan släppt. Det finns till exempel en låt på albumet som heter When, som jag släppte för länge sen på Youtube, som jag har lagt till delar till och som nu är med på albumet. Jag är väldigt nöjd med det.

På Youtubekanalen finns också de fem singlar hon redan släppt från albumet. Hon säger att hon är väldigt glad över all respons hon fått på dem, och att det har påmint henne om stoltheten över låtarna.

– När man har jobbat på något så länge så är det lätt att man övertänker det eller blir trött på det, men att släppa det väcker den passionen som fanns från första början när låten skapades.

Dodie berättar att kanalen också har hjälpt henne att förstå vem hon vill vara som artist.

– Det krävdes att jag släppte en hel del musik, och åratal av att öva online, men nu tror jag att jag har hittat mitt sound. Jag är nöjd över det här albumet och glad över att kunna säga att det är så jag låter.

På grund av problem med produktionen som orsakats av pandemin och Brexit har dodies album ändrat releasedatum från 5 mars till den 7 maj. Dodie har otåligt väntat tills det är dags, men ser också fördelar med det uppskjutna datumet.

– Under lockdown hann jag skriva låtar som kommer att finnas med på deluxeversionen av albumet. Jag är tacksam över att ha fått extra tid att lägga till det.

Det senare releasedatumet har också frigjort tid för att spela in musikvideor till låtarna. Till singeln Hate Myself släpptes en video där hon spelar en postiljon som tränar inför jobbet.

– Jag tycker att det finns mycket mening i just det. Det handlar om kommunikation, att jobba hårt, och om att träna mycket på någonting som inte nödvändigtvis behöver träning. Hon avslöjar att alla musikvideor kommer att ha ett överhängande tema.

– Jag hade inte planerat att ha så mycket videomaterial, men nu råkar vi bara ha extra tid över. En negativ följd av pandemin är att hon inte kommer ha möjlighet att turnera direkt efter albumet släpps. Hon håller i stället tummarna för att kunna genomföra den turné som är bokat i Storbritannien till hösten.

– Att turnera är verkligen den mest magiska delen av mitt yrke. Jag kommer verkligen vara extra tacksam när det är möjligt igen. Kanske kommer jag till och med att stagedivea för första gången.

Författare: Tilda Lindén

Fotograf: Parri Thomas

 

Pin It on Pinterest

Share This