Dinosaur Jr: ”Vi känner oss lyckliga”

av | apr 26, 2021 | Artiklar, Intervjuer, Ny musik

Dinosaur Jr. har återvänt med sitt nya album Sweep It Into Space. I samband med detta har vi pratat med bandets basist Lou Barlow på Zoom.

Sweep It Into Space är uppföljaren till det senaste albumet Give a Glimpse of What Yer Not från 2016. Det är även det femte albumet sedan originaluppsättningen återförenades 2007 med skivan Beyond. Och det förefaller att vara en harmonisk och taggad tid för bandet.

– När vi spelar tillsammans känner vi oss självsäkra och fyllda av energi.

J Mascis är fortfarande den primäre låtskrivaren i bandet. Men på Sweep It Into Space, liksom på de senaste skivorna, har Lou Barlow skrivit och sjungit två stycken av låtarna. En av dessa är Garden och den har även ackompanjerats av en musikvideo som är charmigt lo-fi och utstrålar glädje.

– Vi känner oss lyckliga. Vi ville skapa en casual vibb. Allt är inspelat med iPhone och sedan klippt i iMovies på en halvtimme. Ibland när det är många kameror som på en vanlig musik-videoinspelning kan det bli obekvämt. Men nu är det mer avslappnat.

Dinosaur Jr. har med året utvecklat ett mer cleant sound. Tidigare har de emellanåt låtit en aning klaustrofobiska och varit mer orena i sin mixning. Det är dock ingen kritik utan mer av ett konstaterande utan att lägga en värdering. Men de senaste albumen har varit mer konventionellt producerade och mer städade i sitt uttryck.

– På de senaste skivorna har J Mascis lagt sin röst högre i mixen. Och även mina låtar gillar jag att placera rösten högt. Vid ett tillfälle sa de åt mig att den är för hög så vi fick sänka den. Mycket av musiken jag lyssnar på har högt mixad sång och det är något som jag gillar.

Även om Sweep It Into Space förmodligen inte direkt kommer att chockera lyssnaren finns det låtar som sticker ut från det väntade soundet. Ett exempel på albumet är den något oväntat catchiga låten Take It Back.

– J Mascis kom med en keyboardslinga som var glad. Han brukar alltid komma med en låt som bryter av och är lite oväntad.

”Vi låter det utvecklas naturligt.”

Det finns band som är närmast perfektionistiska när det handlar om att planera sina albuminspelningar. Dinosaur Jr. är dock inte ett av de banden som behöver ha fullständig kontroll över hur saker och ting kommer att vara i slutändan.

– J Mascis kommer med fem eller sex demos. Sedan skriver vi nya demos under processen. Vi låter det utvecklas naturligt.

Bandet har annonserat en turné i Nordamerika och Europa som dessvärre inte kommer stanna till i Sverige. Men med tanke på hur lång tid det tagit med vår inhemska vaccinering kanske det ändå vore orealistiskt att tänka sig att det ens kan hållas konserter och spelningar i Sverige under en överskådlig framtid. Vi får dock vänta ett tag innan det kommer ännu fler releaser från Dinosaur Jr.

– Efter turnén kommer J Mascis förmodligen att släppa en soloskiva innan dess att nytt material med Dinosaur Jr är aktuellt.

Även Lou Barlow har en soloskiva på gång. Det kommer att bli hans fjärde studioalbum under sitt eget namn. Den senaste skivan hette Brace the Wave och släpptes 2016.

– Den nya skivan heter Reason To Live och kommer att släppas 28 maj. Redan nu kan ni lyssna på låten Over You.

Avslutningsvis kommer Lou Barlow med ett tips för den läsare som vill upptäcka något nytt band.

– Här på min spellista hittar jag bandet Hey Cowboy som består av tre kvinnor från Texas. Riktigt bra åttiotalskänsla!

Läs även vår recension av Sweep It Into Space.

Författare:
Alexander Andrén, Skribent

Fotografi:
Cara Totman

Pin It on Pinterest

Share This