Ädelstenar, pärlor och ädla metaller, men också garnityr av hår, sten från getmage och en vargtandsamulett, är några av de skatter som gömt sig i de svenska kungligheternas smyckeskrin genom tiderna.

I dag öppnar utställningen Det Glittrar – kungliga smycken i Livrustkammaren, en berättelse om modesmycken från 1500-talet fram till i dag med koppling till ätterna Vasa, Pfalz, Hessen, Holstein-Gottorp och Bernadotte. För första gången visas merparten av Livrustkammarens smyckessamling tillsammans med inlån från Skoklosters slott, Hallwylska museet och privatpersoner.

Dyrbara smycken är historiskt symboler för makt och rikedom och var fram till 1700-talet reserverade för samhällets övre skikt. Vanligt förekommande hos de svenska kungligheterna var kröningsregalier och signetringar med riksvapnet, som användes för att signera dokument. Smyckena hör till sin tids mest eftertraktade föremål och gick ofta i arv från en generation till en annan.

Vasaättens smycken under 1500-talet var iögonfallande och praktfulla. Man överaccessorerade gärna med guldkedjor, avbildade initialer och släktvapen och färgade enkla material för att efterlikna dyrbara. Symmetri var viktigt, armband och ringar bars alltid i par vilket gav ett ännu rikare intryck.

Förutom att vara estetiska ansågs smycken också ha övernaturliga krafter. Från det sena 1600-talet visas en vargtandamulett som bars av Karl XI:s barn som skydd mot onda makter. Hedvig Eleonoras ring med sten från besoargetens mage ansågs hälsobringande och hade öppen botten för att komma i direkt kontakt med huden. Tidstypiska smycken under denna tid var barockpärlor, broscher och miniatyrporträtt som än i dag används av kvinnliga kungligheter på officiella uppdrag som statsbesök och nobelfester.

Smycken började användas som bevis på uppskattning från kungen på 1700-talet. År 1748 instiftade Fredrik I tre riddarordrar, varav Serafimerorden än i dag är Sveriges främsta utmärkelse, och gjorde ordenstecken till en avundsvärd accessoar. Till minne av statskuppen 1772 lät Gustav III tillverka och ge bort revolutionsringar till sina sympatisörer. Diamanter ökade i popularitet i takt med växande skicklighet hos slipare och juvelfattare som genom fasettslipning och användning av silver fick diamanterna att glittra starkare än någonsin.

Drottning Josefinas garnityr av hår representerar en trend som var särskilt vanlig kring mitten av 1800-talet då minnet av en närstående förevigades i form av smycken. Efter Napoleons kröning blev garnityr, en hel uppsättning smycken med samma form och dekor, populära. I takt med tidens sociala förändringar blev smycken så småningom enklare i material och stil. Den växande borgerligheten började smycka sig i större skala och deras sparsamma stil spred sig till kungahuset.

Utställningen landar i 2000-talet med ett armband från Drottning Silvias stiftelse Childhood Foundation, ett smycke som hon själv flitigt bär. Armbandet av förgylld mässing och halvädelstenar finns att köpa för gemene man och visar tydligt hur kungligheternas smycken har blivit tillgängliga utanför slottsmurarna. Dagens svenska kungligheter växlar traditionella smycken med moderna svenska designer som Maria Nilsdotter och Sophie by Sophie.

Utställningen pågår från 28 november till 16 augusti 2015.

Pin It on Pinterest

Share This