Foto: IMDb

Foto: IMDb

Titel The Red Road Premiär 27 februari på Sundance Skapare Aron Guzikowski Medverkande Martin Henderson, Jason Momoa och Julianne Nicholson

Mystik och hemligheter är två av huvudingredienserna i den nya serien The Red Road, skapad av Aaron Guzikowski. En spännande serie som utmanar åskådaren till självreflektion och i moralfrågor, där det blir svårare ju längre serien går att avgöra vem som är den så kallade ”gode” respektive ”onde”. Istället hamnar karaktärerna i gråzoner där allt från lögner till korruption ingår.

Serien skildrar ett litet samhälle i USA där det har stor betydelse om vem du är och vart du kommer ifrån. Där invånarna, några av ursprungsbefolkning, stammen vid namn Lenape, känner sig åsidosatta och försöker få sin stam erkänd. Existensen av aggressioner och gammalt groll är tydlig bland människorna i staden och det hela eskalerar ordentligt då en kvinna vid namn Jean, i onyktert tillstånd kör på en pojke och väljer att köra därifrån. Anklagelser och klagorop börjar höras från Lenape-folket då pojken är en av dem och Jeans make Harold, polisman i staden, försöker rädda sin hustru undan anklagelserna genom att täcka igen alla eventuella bevis som pekar på hennes skyldighet.

Till staden anländer en man vid namn Philip Kopus, spelad av Game of Thrones– stjärnan Jason Momoa. Han tillhör Lenape-stammen och verkar ha hamnat snett igenom livet, bland annat spenderat tid bakom galler och det är ingen som välkomnar honom med öppna armar. Genom en överenskommelse med Harold, eller snarare genom utpressning, håller Philip och Harold varandra om ryggen på två olika sidor om lagen. Den ena kriminell och den andra ”med lagen på sin sida”. Dock skapar de misstänksamhet hos resterande invånare i samhället och saker och ting ställs på sin spets.

Intressant med serien är även dess underliggande samhällskritik, som här skildrar konflikten mellan vita och ursprungsbefolkningen. Människor som far illa trots att de äger landet lika mycket men tyvärr inte på lika villkor, vill serien vittna om. Scenen där Harold letar efter en collegestudent som anmälts försvunnen är en betydande scen för just de känslor som bubblar inombords hos många av invånarna. Han knackar han på hos en kvinna tillhörande Lenape-stammen, ställer lite frågor varav hon betonar följande: ”Jag ringde polisen i fjol om ett inbrott. De kom två dagar senare. När någon rikemansunge försvinner slösar ni inte en sekund.” Ilska angående orättvis behandling är väsentligt i serien, och detta är inte ett ovanligt tema.

Kopplingar kan göras till dagens situation i världen och framförallt Europa, där en stor del högerextremister kommit fram genom de främlingsfientliga partiernas framgång inom politiken. Det känns som om vi människor aldrig lär oss av vår historia, där vi sett flertal gånger vad som händer när man får för sig sådana saker, att ett folk är bättre än ett annat. Dessa ofattbara tankar om människors olika värde kan resultera i fruktansvärda handlingar. Tittar vi på grupper som framförallt är utsatta idag och som varit det under en väldigt lång tid, är exempelvis romerna en grupp som blivit utslängda från sina hem, eller inte har samma rättigheter. Ett fruktansvärt fall från år 2013, där Skånepolisen fört register på romer visar på hur farlig situationen blivit, bland annat i Sverige. Samtidigt får vi inte glömma samerna, Sveriges ursprungsbefolkning som är en minoritet i dag. De åsidosätt ständigt och faller ofta bort i diskussionerna kring landets invånare.

The Red Road skapar diskussioner kring vårt ursprung och vittnar om de skillnader och orättvisor vi skapar för ingen nytta. Bara onödigt ont. En serie med spänning och intressanta karaktärer men som samtidigt får en att rysa av obehag. Då det känns lite för verkligt. Lite för likt den verklighet som vi lever i nu. Ett icke jämställt nu.

Pin It on Pinterest

Share This