Colleagues: ”Enligt oss var vi aldrig helt borta från varandra”

4 feb, 2022

Colleagues

Efter sex års tystnad är Colleagues äntligen tillbaka och vi har tagit tempen på bandet inför släppet av deras nya singel ABIDE.

Många år har gått sedan vi hörde något från Colleagues. Senast var för sex år sedan när bandet befann sig mitt i en hype efter releasen av EP:n Visits. Men inre slitningar och yttre möjligheter drev medlemmarna mot nya äventyr och Colleagues blev en konstellation på paus.

– Efter att vi släppte EP:n Visits 2015 var vi alla på en plats där vi var redo för något annat. Det sista vi gjorde ihop var att producera låten Ayahuasca till Veronica Maggio, vilket tog mycket energi att slutföra som grupp. Det var inget uttalat beslut att pausa men något som föll sig ganska naturligt där och då.

Som ofta i en grupp när saker sker naturligt är det livet som kommer emellan och vägarna som bandmedlemmarna valde att gå var många.

– En flyttade till Gotland för att skapa klassisk musik. En annan gick tillbaka till skolbänken, klippte sig och skaffade ett jobb. Två beslutade sig för att det var enklare att stå bakom andra artister och testade på turnélivet. Och den femte valde att skriva hits åt andra i stället. Dessutom har det ploppat ut lite ungar på vägen…

“Det var nog ingen av oss som på riktigt kände att det sista Colleagues-kapitlet var skrivet.”

Men trots Colleagues sattes på paus berättar bandet att de aldrig varit helt borta från varandra.

– Enligt oss var vi aldrig helt borta från varandra, vi har fortsatt göra musik och framförallt umgåtts utanför den. Däremot valde vi alla vägar under en period som gjorde det svårt att kontinuerligt fungera som ett band. Vi har aldrig slutat skapa men alltid varit kassa på att slutföra… Varför vi väljer att släppa just nu handlar nog mycket om tillfälligheter. Alla är tillbaka i Stockholm och i en fas i våra liv där vi har möjlighet att lägga den tid som krävs, och jag tror vi alla saknade det väldigt mycket.

Har ni alltid vetat att historien om Colleagues aldrig var riktigt slut?

– Vi gjorde en konsert som ”Colleagues soundsystem” på Popaganda 2017 som blev lite som en avskedskonsert med massa gästartister och pådrag. Men det var nog ingen av oss som på riktigt kände att det sista Colleagues-kapitlet var skrivet. Vi är bara inte speciellt snabba. Sedan är Colleagues mycket mer än bara musik, i alla fall för oss. Vi är som syskon och även om vår debutskiva skulle vara det sista vi gör så kommer vi aldrig kunna hålla oss borta från varandra.

Att relationen sinsemellan medlemmarna i Colleagues är stark är det ingen tvekan om och nu påbörjas ett nytt kapitel i bandets historia när de släpper singeln Abide. En låt som enligt bandet gick extremt snabbt att göra.

Abide gick (modus operandi till trots) extremt snabbt att göra klart. Vissa låtar är liksom generösa på det sättet. Rent narrativt är den en slags klagosång, som en studie i people-pleasing. Eller kanske ett försök att sätta känslor, som till synes inte hör ihop, mot varandra och se om de egentligen har något gemensamt? Men den kan handla om många saker, oftast blir det finast när en själv får klä sig i låten och se hur det passar.

Enligt ryktena är Abide startskottet inför det debutalbum som Colleagues väntas släppas senare i år.

– Om vi inte lovar något så blir ingen besviken men ja, det är planen. Eftersom slutprocessen i låtskrivandet inte är vår starka sida försöker vi ta hjälp av andra för att sätta lite press på oss själva, deadlines är väldigt lätta att strunta i när man själv satt dem. Så att lova ett album blir lite som KBT för ängsliga själar. Annars har det varit en kombination av blåsa liv och ge en ny kostym till gamla låtar och att skapa helt nytt. Vi har fortsatt att jobba med de visuella delarna som ligger oss varmt om hjärtat och ser fram emot att visa intressanta samarbeten vi har gjort och kommer göra med kreativa själar av olika slag.

Framtiden för Colleagues är inte satt i sten och det är det som gör konstellationen spännande. Bandet de hoppas på att en del av ängsligheten växt bort med åren som hunnit gå och projektet kan nå ut över fler av kulturens gränser oavsett form.

– Vi har ingen aning och det känns jättespännande. Förhoppningsvis har vi mognat som individer sedan sist och är inte riktigt lika ängsliga som förut. Vi är öppna för det mesta, just nu vill vi få ut så mycket musik och andra kreativa samarbeten som möjligt och se vilka dörrar det öppna. Dock kan vi väl lova att det kommer gå att se oss live i någon form inom en snar framtid, vi tycker att det roligaste som finns i livet är att spela musik man tycker om och att stå inför andra när man gör det. Vi kommer också fortsätta att samarbeta med andra utanför musikens rum. Tanken med Colleagues har alltid varit att jobba över kulturens gränser oavsett form. Sedan får vi se om det resulterar i kroki eller ”Colleagues the musical”.

 

Författare:
Elin Strömberg

Fotograf:
Alice Seipel

Pin It on Pinterest

Share This