by:Larm – En festival för den nyfikne

av | mar 4, 2019 | Artiklar, Krönikor

By:Larm vet hur ett festivalprogram ska sättas ihop. Festivalen fullständigt kryllar av bra artister som hittar ny publik, en showcase-konsert i taget. Det är en festival för den nyfikne.

Under tiden på året som ofta är Oslos kallaste samlas konsertälskande Oslobor och den nordiska musikbranschen för att dricka dyr norsk öl, äta mat och lyssna på hejdlöst mycket musik. Fokuset är på att visa upp mindre artister med gott om potential och som på olika nivåer redan är på väg uppåt i sin karriär. By:Larm är därför strukturerat efter ett showcase-upplägg med två, generellt halvtimmeslånga, konserter uppdelade på två olika dagar.

Speltidskrockar som resulterar i överfulla lokaler eller, om en har otur, orsakar nära på tomma lokaler. Då jag inte hade varit på by:Larm tidigare förvirrade konceptet mig innan, men efter att fått uppleva oväntat långa köer även till mindre band som Mall Girl är en tacksam över de dubbla spelningarna. Dessa andra chanser välkomnas av de besökare som i kyliga köer står och väger fram och tillbaka om huruvida de kommer att hinna komma in under de korta konserterna eller inte.

Att kryssa från konsertlokal till konsertlokal i Oslos innerstad dagar i rad skapar känslan av att området är en egen liten värld, fylld av musik och ansikten som blir mer och mer bekanta. Närheten mellan de olika platserna är av festivalens övergripande styrkor. Det är lätt att hoppa över till baren runt hörnet och lika lätt att gå vidare om en inte skulle vara ett fan av den som har scenen för stunden. För en som inte är så bekant med Oslo är det ett ypperligt sätt att upptäcka stadens olika scener och klubbar.

Det ska också nämnas att det finns val i arrangerandet som inte känns riktigt lika självklara. Som att en samarbetsorganisation är MatPrat, som under festivalen bedriver opinionsbildning till fördel för köttindustrin, och att statliga spelbolaget Norsk Tipping är huvudsponsor. Dock kan jag inte säga att de är svåra att undvika. Fokus är på musiken.

Live blir lågmälda akter som Selma Judith och girl in red imponerande rockkonserter på sina egna sätt. Speciellt den sistnämnde, som efter att ha tagit emot sponsorpriset för Årets Stjärnskott gör vad som troligtvis är festivalens bästa konsert. Andra höjdpunkter är Ouzu Leigh, som med sin lena stämma både lägger skickliga rader och mjuka melodier med starka The Weeknd-vibes, och ISÁK som ger oss oerhört energisk elektronisk power-pop på samiska. Askjell bjuder på neoklassiskt och post-rock á la Rival Consoles och Bremer/McCoy på Jan Johansson-doftande jazz. Vi har också artister som Deportees, Little Jinder och Erik Lundin, som ur ett svenskt perspektiv är något mer etablerade, men som av publiken att döma inte lockar lika mycket i Norge.

En sak är klar: by:Larm har verkligen lyckats hitta en lång rad fantastiska liveartister. Det här är inte en festival som en går på för att se artister en kan. By:Larm är en enda lång upptäcksfärd av glada överraskningar. Trots relativt rigorös förinlyssning är det många som leverar musikupplevelser som överträffar sina respektive inspelningar. By:Larm är festivalen för den musiknyfikne.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotografi:
Adam Louli

Pin It on Pinterest

Share This