Foto: Emilie Wahlström

Foto: Emilie Wahlström

Efter över tjugo års skrivande och många refuseringar på vägen lyckades Susanna Nissinen – hon har nu en trilogi planerad på Bonnier Carlsen. Den första delen, Tom och den Blå fågeln, släpps i augusti.

Susanna har i några timmar tagit paus från skrivandet av del två i trilogin för att träffa Popmani i Palmhuset i Göteborg. Urban fantasy är genrebenämningen på hennes berättelser, och de riktar sig främst till barn i mellanstadieåldern.

­­

– Jag har försökt skriva realistiskt men det går inte. Det dök alltid upp någon drake eller något liknande här och var ändå, säger Susanna och skakar roat på huvudet. Men hon har hunnit med att prova på många olika genrer, inte minst under tiden som hon läste vid Lunds Universitets Författarskola. En utbildning hon är mycket nöjd med.

– Framförallt var det otroligt lärorikt att ha andra att prata om sitt skrivande med som verkligen förstår en. Där är alla lika nördiga och det får en att våga mer i sitt skrivande.

Susanna framhåller tiden vid författarskolan som avgörande för att Tom och den Blå fågeln skulle bli färdig och utgiven.

– Jag hade skrivit så himla mycket och inte fått något utgivet när jag insåg att det inte fungerade. Jag var tvungen utveckla mitt skrivande på något sätt och då sökte jag in till skolan.

Innan Susanna bestämde sig för att börja studera i Lund brände hon symboliskt nog upp alla sina tidigare manus och gamla refuseringsbrev som hon sparat.

– När jag nu själv håller i skrivarkurser brukar jag ge rådet att inte hänga upp sig för mycket på vad man har skrivit förr, även om man inte nödvändigtvis behöver bränna det gamla så som jag gjorde.

Det märks att Susanna tycker om att prata om att skriva. Men även om skrivandet är det bästa hon vet, eller kanske just därför, är det lite skrämmande att nu bli publicerad.

– Jag bekymrar mig inte över vad recensenter ska säga om boken, det spelar inte så stor roll, men jag är nervös inför vad barnen ska tycka om berättelsen. Det viktigaste är vad de tycker om den.