Scarlett Johansen i Avangers: Age of Ultron (2015). Foto: Marvel

Scarlett Johansson i Avangers: Age of Ultron (2015). Foto: Marvel

I förra veckan intervjuades Chris Evans och Jeremy Renner i Digital Spy om den nya Avengers-filmen. Reportern frågade hur de tänker kring att Black Widow (Scarlett Johansson) slår sig samman med Bruce och inte Hawkeye (Renner) eller Cap (Evans) som många fans hoppats på. Renner var inte sen att svara; “She’s a slut”, varpå han och Evans brast ut i gapskratt. “I was just gonna say something along that line. Complete whore” får Evans ur sig. De skämtar vidare och kallar Black Widow för en “tease”, och att “she’s got a prosthetic leg anyway.” Undertonen är alltså att de ändå inte skulle vilja “ha henne” för att hon har benprotes.

Snart kom kritiken från upprörda fans, och både Evans och Renner uttalade sig i Entertainment Weekly. Medan Evans sade sig vara uppriktigt ledsen för vad som sagts så icke-ursäktade Renner sig såhär: “I am sorry that this tasteless joke about a fictional character offended anyone. It was not meant to be serious in any way. Just poking fun during an exhausting and tedious press tour.”
Avengers må vara fiktion. Vad skådespelarna säger och gör är det inte.

Evan och Renner utspel påminner än en gång om kvinnoföraktet i Hollywood, och de lyckas dessutom vara funkfobiska när de gör det. De få kvinnliga superhjältarna vi får se i rutan objektifieras ofta å det grövsta, både i själva filmerna och utanför. I samband med premiären av första Avengers-filmen 2012 medverkade Renner och Scarlett Johansson i ExtraTV. Johansson fick frågan om hon hade på sig underkläder under kostymen när filmen spelades in. Trots att hon blev uppenbart förolämpad och inte ville svara vägrade reportern släppa det. Renner avbryter bara för att rätta Johansson.

Något som (nästan) är ännu märkligare än att Evans och Renner inte försvarar sin film och Widow är att Marvel och Disney verkar vara blinda inför den publik och de konsumenter de har. Trots många kvinnliga fans finns det knappt ett Widow-merchandise i sikte. Bland Disneys och Marvels hittills 56 (!) Avengers: Age of Ultron-prylar kan man hitta den kvinnliga hjälten på en tygpåse, en musplatta, en t-shirt och en mugg. Musplattor i all ära, men kan inte Widow få vara med på team-merch med männen? Nej, tydligen inte.

Det råder inga tvivel om att superhjältefilmer är populärt både bland män och kvinnor. Hälften av de som såg Guardians of the Galaxy på biograf var kvinnor. Tänk då hur många fler det skulle kunna vara om det gjordes en ansträngning när det kommer till representation. Och tänk hur många flickor och pojkar som skulle älska att bära t-shirts med inte bara män, utan också kvinnliga hjältar på. En kvinnlig hjälte som inte hånas av sina manliga motspelare för sin benprotes, och som inte reduceras till att vara en slampa.