Det är nog få av oss som spenderat tid i Tyskland som har lyckats undgå det tyska utelivets charm där utekvällen inte blir det vanliga slentrianmässiga dansandet till dova technobeats utan en helhetsupplevelse från minsta puff av rökmaskinsrök till toakösväntandet. Vi har därför gjort en djupdykning ned bland techno och dansmusikens tyngsta beats och pratat med den geniala arrangören Björn Wurmbach som står bakom Why Not Festival som går av stapeln nu i helgen i Göteborg.why-not-artwork-by-bringmann-kopetzki-1024x586

Efter några signalers väntan svarar Björn i telefonen, han har många bollar i luften men en märker att han ändå på något mystiskt sätt har lyckats behålla sitt lugn. Han låter inte en uns stressad, snarare väldigt glad, något en förstår med tanke på att det är en knapp vecka kvar tills elektomusikfestivalen Why Not går av stapeln. Björn som ursprungligen är från Tyskland berättar att det var under sina berlinerår som han började arrangera arrangera fester och ta svenskar till Berlin. Därefter rasslade det på med Schwedenparty och den beryktade Ö-festivalen Secret Island Nation.

– Alla ställde upp frivilligt, det blev som en egen värld. Sedan kände jag att det var dags att stop on top, 10 år, det räcker.  Efter det var jag med och öppnade en warehouse club, Mythos här i Göteborg, men den stängde efter ett år, på grund av omorganisation och andra omständigheter. Sedan tog jag en liten paus och funderade på vad jag ville hitta på.

Det var under denna pausen idén till Why Not föddes. Björn berättar att han satt med sina långa listor fyllda med DJ:s som han ville boka och med en tydlig vision om att boka fler tjejer. Inom den elektroniska musiken och technon finns det inte speciellt många festivaler där kvinnor får headlinea och mansdominansen är fortfarande ytterst påtaglig. Björn berättar att han inte bryr sig om om den han promotar är kille eller tjej, men att han gärna ville ha kvinnor på festivalen då dessa sällan får spela. Sagt och gjort så har han därför inför Why Not bokat en salig blandning av de skickligaste DJ:sn oberoende av könsidentitet men också sett till att skapa debattmöjligheter kring mansdominansen inom den elektroniska dansmusiken. Bland annat kommer ett panelsamtal äga rum under festivalen. Där finner en bland annat professorer, författarna till boken DJ-liv: Historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm, chefen för Deezer, och Tysklands mest kända transvestit (som ser ut som en fantastisk 2 och 20 meters-lång gudinna enligt Björn). Och rätt som det var hade de skrivit ett koncept för festivalen och såväl Musikverket som Goethe-Institutet nappade. Namnet är kanske lite fantasilöst säger han med ett skratt, men ingen kom på något annat. I Sverige arrangeras ju oftast musikevent som involverar techno och elektronisk dansmusik mer eller mindre illegalt, denna gången ville de dock nå ut och göra något legalt och visa på att det visst får att få till en big night out i Göteborg.

–  En kan inte ta den coola snubben från New York till Avenyn om han är och hälsar på i staden. Andra Långgatan är bra med alla sina barer och sådant men en vill ta en till något originellt som sticker ut. På Mythos förekom det inte ett enda slagsmål och med Why Not vill vi främja undergroundscenen, så vi tänkte låt oss göra det mainstream. Det finns ju en massa folk som har varit i Berlin och saknar det här. Sedan har det ju ändrats under de senaste åren, sådana events har ju kommit att bli allt mer accepterande.

Vad kan en då göra om en vill skapa just ett sådant ställe som en kan ta med sina vänner som kommer på besök till? Björn nämner några av Göteborgs musikscener såsom Yaki-Da, Nefertiti och Locus som med jämna mellanrum huserar på Pustervik, men han ville göra något nytt.

– Jag stod vid dörren hos de stora kulturinstitutionerna och sa; jag kan Berlin, jag kan arrangera, låt oss göra detta legalt och städat mitt inne i stan.

– Det finns visioner om att det här ska bli en årlig grej. Vi vill göra detta professionellt och har en massa duktiga personer med oss, allt ifrån krögare och konstnärer till vakter. Galenheterna ska ske på dansgolvet så att säga. Sen är det även värt att nämna att vi har det bästa ljudsystemet som finns.

hotchip2015credit-steve-gullick

När en lyssnar på när Björn berättar om Why Not så förstår en att han verkligen brinner för att skapa events som är genomtänkta in i minsta detalj. Många har nog varit med om att vistas i kala klubblokaler där fokusen enbart ligger på musiken och som sedan avslutas med en trist morgonbussresa hem, men de som väl har fått uppleva den tyska klubbkulturen lämnar landet med en blodad tand. En märker att Björn vill fånga essensen av just den där berlinska undergroundsklubbkänslan och ledordet tycks vara upplevelse. Bland annat kommer de ha konstnärer som är med och utsmyckar området samtidigt som mycket av det material de använder är restprodukter som kanske egentligen skulle slängas. 

– Vi tänker också på hållbarheten, vi köper inte in nytt i den utsträckning som går. Istället ringer vi till Stena Line och försöker få in deras skrot i den mån det är möjligt. Man kan göra roliga saker med väldigt små medel.

Björn säger att han vill inspirera andra att våga satsa stort på arrangemanget och på musiken. Han talar om det gapande hålet som i dagsläget inte fylls av någon, dessa sortens arrangemang har ingen konkurrens här i Sverige. Och visst finns det en anledning till varför han valde just Göteborg som stad för Why Not.

”Göteborg behöver lite mer craziness”

– Jag är lite göteborgare i hjärtat. Jag är tysk och svensk men växte upp i Tyskland. Jag känner bäst folk här, inte flest folk, men bäst och jag älskar Göteborg och göteborgarna. I Stockholm har det hänt lite saker de senaste åren, Slakthuset, Trädgården och Under Bron exempelvis. Men här i Göteborg händer det inte så jättemycket. Antingen är det lite få och halvproffsiga klubbar eller några större Open Airs under sommaren som är bra uppstyrda och sköna, men annars finns det inte så mycket.

– Politikerna bör vara inbjudande mot sådana här events, de behöver bli mer tillåtande. Göteborg behöver inte fler seglivade program, eller fler Way Out Wests där det görs reklam för jäkla havremjölk. Jag vill ha äventyr! Göteborg behöver lite mer craziness. Bli lite mer tillåtande, lite mer Berlin.

Innan det börjar bli dags att lägga på luren passar jag även på att fråga Björn om det är några akter från lineupen som han är lite extra nöjd över att ha lyckats boka och visst finns det det.

– Jag är ganska stolt över den här lineupen. Jag ser mycket fram emot Carl Craig från Detroit han har verkligen präglat technoscenen. The Field är ett litet hemligt tips. Dr. Motte kommer också bli riktigt bra, han grundade The Love Parade och är en av de människor som har gjort mest för technon genom tiderna. Sedan är Magda en av de riktigt stora kvinnliga etablerade namnen, top tio eller fem i världen, så det är väldigt roligt att hon kan vara med.

Pin It on Pinterest

Share This