Beverly Kills: “Vi har en naturlig fallenhet för låtar i moll”

av | apr 22, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Beverly Kills från Göteborg släppte i förra veckan sin debut-EP Elegance in a State of Crisis som visade sig vara en riktig guldskatt för oss med en förkärlek till post-punk. Vi tog tillfället i akt och passade på att ställa några frågor till kvartetten om den nya samlingen.

I fredags släppte Beverly Kills sin debut-EP Elegance in a State of Crisis som är en träffsäker och mörk samling låtar som egentligen var tänkt att släppas i höstas.

– Det känns fint att få visa vad man har jobbat med i snart två år. Jag kände mig ganska tom innan släppet för att jag inte visste vad jag skulle förvänta mig, men det finns lite pirr i magen nu, berättar Alma Westerlund.

– Det var på tiden, kan man säga. Planen för oss var att EP:n skulle komma ut i höstas från början, men det blev inte riktigt så. Det hade känts annorlunda om den hade släppts då för nu känns det som så gamla låtar, säger Hampus Höggren.

Elegance in a State of Crisis beskrivs enligt bandet själva som en rättvis introduktion till Beverly Kills.

– Om man ska gå ner på djupet, kommer man komma till en viss punkt som band när man hittar sin egen kärna. Den här kärnan är kanske inte är någonting man vet om från början, för att man ständigt letar efter vad som är sitt sound. Det är en lekplats att upptäcka världen på. Det är som ett barn som växer. Sedan mognar man, som ett gott vin. Vi har börjat mogna, förklarar Alma.

– Så vi har gått från lekplatsen till vinflaskan? skrattar John Jonsén.

– Men jag håller med. Det är enklare att skriva enhetlig musik när man har ringat in vad ens sound är, säger Viggo Mattsson.

–  Vi har hittat oss själva mer nu på det här släppet, det är just därför det känns som en rättvis introduktion. När någon lyssnar på oss för första gången är det den här EP:n jag vill att de ska höra, säger John.

Titeln på EP:n är hämtat från en bok som handlar om tidstypiska kläder för 20- och 30-talet och när en lyssnar på soundet och placeringen av instrumenten känns verkligen samlingen komplett. Men när det kommer till inspirationen bakom musik verkar den bottna i bandet själva.

– Jag tycker det är svårt att hämta inspiration från band som låter likadant. Jag hämtar inspiration mest inifrån mig själv, berättar Alma.

– Just frågan om hur vi arbetar fram soundet på låtarna är jättesvår, tycker jag. Vi vet väl hur vi vill låta, numera. Vi har skrivit nog många låtar för att veta vad som känns Beverly Kills och inte, säger John.

– Det är svårt att sätta ord på det, men man förstår det förhoppningsvis när man hör det, säger Viggo.

”Att lyssna på musik är att förstärka en känsla, eller får dig att glömma den verklighet du är i.”

Beverly Kills har tidigare nämnt att mycket av den musik som de lyssnar på är rätt dyster och att detta till stor del speglas i deras musik. Men vad är det som är så lockande med den där svårmodiga atmosfären som tycks tilltala bandet så mycket?

– Ja men alltså. Att lyssna på musik är att förstärka en känsla, eller får dig att glömma den verklighet du är i. Det är en tillflyktsort. Jag spenderar mycket tid av mitt liv att vara glad och då kan det vara skönt att inte behöva vara det för en sekund. Tro mig, det är chockerande hur mycket man kan skriva i moll. Jag är inte klar än, berättar Alma.

– Vi spelar inte långsam musik heller, som mycket stereotypisk ledsen musik är. Så det blir lite annorlunda för oss, fortsätter Hampus.

– Det kan vara så att vi har en naturlig fallenhet för låtar i moll bara, konstaterar John.

På Valborgsmässoafton spelar Beverly Kills tillsammans med band som Terra och Division of Laura Lee på en drive-in-konsert arrangerad av Welfare Sounds i Göteborg. En ljusglimt i det annars rätt dystra konsertlandskapet vi befinner oss i just nu och bandet har både förhoppningar och förväntningar inför kvällen.

– Hoppas det kommer dunkas mycket plåt, säger Viggo.

– Lite Grease-stämning förväntar jag mig ändå. Mycket spänning i luften. Nej, men jag hoppas att vädergudarna är på vår sida. Det är mer en förhoppning än en förväntning, för april går inte att lita på. Det är också väldigt kul att få spela med så pass bra band som Terra och Division of Laura Lee, berättar Alma.

Beverly Kills har hyllats för sina konserter, men hur känns det egentligen att släppa ny musik i dagsläget när vi till stor del inte kan få ta del av musiken live och är konserter något som vi tills nu har tagit för givet.

– En av många anledningar till att jag blev förälskad i Göteborg som stad var för att det händer så mycket i kulturlivet här, fortsätter Alma.

– Ja, jag är väldigt tacksam för möjligheten att vi kunde gå på spelningar 2-3 gånger i veckan, säger Viggo.

– Vi får skatta oss lyckliga över att folk vill ha med oss i sina planer i stället. Till exempel Welfares drive-in-spelning, Westside Music Sweden och Messed Up! Magazines sessionvideo på Pustervik, och allt sådant. Vi hade lika gärna kunnat släppa EP:n och ingen hade brytt sig. Att vi får så här mycket stöttning i allt kaos betyder väldigt mycket för oss, säger John.

 

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Jakob Ekvall

Pin It on Pinterest

Share This