Barrie: ”För mig signalerar de här ljuden tröst och strävan mot att bli vuxen”

27 mar, 2022

Barrie omslag

Den 25 mars släppte Barrie sitt efterlängtade andra album Barbara. I en intervju med Popmani berättar hon om processen bakom albumet, varför hon skriver personliga låtar men inte för privata och hur det är att planera en turné under en pandemi.

Den amerikanska artisten Barrie är redo att släppa sitt andra album. Sedan första albumet Happy To Be Here har hon hyllats för sitt sound och artisteri. Processen inför att släppa det nya albumet Barbara har varit lång och nu ska det bli skönt att dela med sig av resultatet.

– Att släppa ett album är en lång process, så det är spännande att se de här låtarna sippra ut i världen.

Inför albumet har hon släppt flertalet singlar. Den senaste singeln Jenny beskriver hon som en kärlekslåt dedikerad hennes fru

– Jag beskriver hur det var att bli kär i min fru. Låten är inspirerad av några av de stora kärlekslåtarna, som James Taylor till exempel. Att bli kär är något som många blir så jag ville att låten skulle kombinera en tidlös, klassisk känsla med några riktigt specifika minnen i texten.

På låten Jenny ville Barrie även fånga det tidlösa americana-soundet.

– Den tidlösa känslan jag syftar på beror på musik från uppväxten. Amerikanska sångboksklassiker och motown utgjorde mycket av det. För mig signalerar de här ljuden tröst och strävan mot att bli vuxen.

Hon berättar att hon vill att låten Jenny och resten av låtkatalogen både ska passa med stora arrangemang på konserter där alla sjunger med, men också runt en lägereld med några vänner.

– För just Jenny ville jag skriva en låt som jag kunde ha lärt mig själv när jag lärde mig spela gitarr. Det gör det möjligt att spelas i många olika sammanhang, vilket är en spännande tanke. Jag tycker att tillgänglighet och enkelhet ger en låt en viss renhet som känns rätt för en kärlekslåt.

“Det kändes rätt för albumet att vara självbetitlat med något som bara är jag.”

Albumet Barbara beskriver Barrie som en samling låtar från en tid då hon upplevde många känslomässiga extremer

– Jag försökte väva in dessa ytterligheter i dessa låtar, samtidigt som jag kom ihåg min filosofi nummer ett inom musik: melodi är kung. När jag är ute efter att känna något från musik fokuserar jag på texterna, men när jag vill fly kan jag bara lyssna på och njuta av en bra melodi. Att hålla melodin över alla andra element gör det möjligt att känna eller fly när man lyssnar på Barbara.

Namnet kommer från att det senaste Barrie-albumet Happy To Be Here var “en hel bandsatsning”, medan det här albumet “bara” är Barrie själv. Det gjorde att hon ville skilja det från det hon gjorde tillsammans med bandet.

– Barbara är mitt juridiska namn, och ingen kallar mig det, så det kändes rätt för albumet att vara självbetitlat med något som bara är jag.

När Barrie skapade sitt debutalbum var hon omgiven av människor. Då fanns det ett helt band och en producent, hon bodde i New York och var mycket mer social. I skapandet av det nya albumet var hon mycket mer ensam berättar hon.

– Det var i stort sett bara min fru och jag, och vi bodde i en lugn stad i Maine. Med det första albumet kände jag mig mer driven att göra något tillgängligt och jag ville ha mer input. Den här gången lyssnade jag bara på mig själv och min fru.

Barrie ser tillbaka på den artist som hon var under skapandet av debutalbumet och ser att hon har förändrats mycket som artist.

– Jag känner att jag hela tiden förändras som artist. När jag valde att fokusera mer på texterna på det här albumet, samt lägga mer av mig själv i mina texter, var jag tvungen att komma mer i kontakt med mig själv. Jag har också reflekterat mycket mer över vad jag vill ha av min karriärs framtid, vilket har fått mig att märka många förändringar mellan mitt tidigare och nuvarande konstnärs-jag.

Hon berättar att hon närmade sig sitt debutalbum med ett lätt sinne vilket gjorde att hon kunde uppleva och leva i glädjen av att skapa musik samtidigt som hon arbetade mot en slutprodukt. Den känslan ville hon ta med sig in i skapelsen av det andra albumet också.

– Det som är annorlunda den här gången är att ha massor av utrymme för att göra så mycket ljud som jag ville, jämfört med att arbeta i New York där möjligheterna att göra buller begränsas av ens omgivning. Jag fick skrika texten till You från andra sidan rummet, vilket gav den en mer rå och spännande känsla som inte var möjlig på förra skivan.

Sedan början av hennes karriär har hon hämtat sina texter ur personliga erfarenheter och hon berättar att även om inspirationen kan hämtas från filmer eller böcker så filtreras alltid intrycken genom hennes egna lins som hon ser livet med.

– Men vissa saker är för personliga. Jag använder inte mina låtar som en dagbok, så känslor och upplevelser tenderar att bearbetas när de kommer in i min musik. Mina låtar innehåller det jag är villig att visa allmänheten, vilket inte är allt.

Under året ger sig Barrie ut på en stor turné och efter två långa pandemiår är det med en tudelad känsla som turnén planeras. Hon berättar att mycket av planeringen går åt till att minnas att pandemin inte är över och därför försöka säkra att besökarna inte blir sjuka.

– Vi vill verkligen att våra shower ska vara roliga och känna att vi firar det faktum att vi får vara tillsammans igen. I den andan innehåller vårt nya set mycket dans och fyrdelad harmoni. Repetitionerna har varit riktigt roliga och vi ser fram emot ett par veckors intensiva repetitioner och mycket ömma muskler!

 

Författare:
Emma Isberg

Fotograf:
Alexa Viscius

Pin It on Pinterest

Share This