Bachelor: “Det känns som att vara tillbaka i gymnasiet i ens första band”

31 maj, 2021

Bachelor

De två väletablerade artisterna Palehound och Jay Som är aktuella med sitt gemensamma projekt Bachelor och sitt debuterande album Doomin’ Sun. Vi har pratat med duon om deras berikande resa av vänskaplig harmonisering och processen bakom albumet.

Soloartisterna Palehound och Jay Som siktar mot nya höjder med sitt gemensamma projekt Bachelor. De är i dagsläget aktuella med sitt debuterande album Doomin’ Sun, vilket känns både exalterande och surrealistisk för duon.

– Vi är verkligen exalterade över att släppa albumet. Vi har suttit med den ett bra tag nu eftersom vi jobbat med den sedan innan Covid slog till. Det är skönt att folket äntligen får chansen att kunna höra den, det känns både surrealistiskt och kul, liksom en dröm.

Vi har under årets gång fått smaka på singlarna Anything At All, Stay In the Car och Sick of Spiraling som alla är en del av deras debuterande album, vars namn syftar på ett viktigt budskap enligt de båda artisterna.

– Vi tyckte framförallt att namnet lyckades tighta till temat och känslan av albumet. Det handlar om hur rädda vi är för jorden, dess kommande effekter och mörka saker som händer runt oss, vilket känns skrämmande.

Jämfört med sina tidigare projekt skiljer sig Bachelor åt på flera plan, där processen har varit som en nostalgisk resa tillbaka mot lättare och viktlösa stunder.

– Det har varit betydligt roligare och mindre stressigt. I jämförelse med att försöka skapa något som soloartist känns detta som att vara tillbaka i gymnasiet i ens första band och bara ha kul, vilket är otroligt uppfriskande.

“Det fanns egentligen ingen intention från början, det handlade mer om att leva i ögonblicket.”

Med fleråriga karriärer som soloartister började deras gemenskap som nära vänner och kollegor att växa sig starkare med åren fram tills dess att de äntligen fick chansen att träffa varandra under gemensam konsert i Kalifornien år 2017.

– Vi har varit kompisar i flera år, men där vi började med att följa varandra på sociala medier och hålla kontakten genom att kommentera exempelvis “jag älskar din musik, vi borde ses snart!”, vilket till slut blev en verklighet när vi gjorde två gemensamma konserter i oktober 2017 i Sacramento och San Francisco. Vi fick äntligen chansen att träffa varandra och vår första fysiska kontakt slutade med att vi direkt blev kompisar och började skapa musik tillsammans.

Processen med albumet skulle bli en stor skillnad mot tidigare projekt, där deras kreation kunde blomstra  utan stress eller progressiva baktankar för vad som skulle var bra eller dåligt.

– Det fanns egentligen ingen intention från början, det handlade mer om att leva i ögonblicket. I normala fall skulle vi ha lagt mycket tankar och förväntningar i processen på ett album med detta var mer av en dag-till-dag, steg-för-steg, “vad tycker du om detta?”, “jag kom på ett riff nyligen” princip. Planeringen och allt annat existerade liksom inte, vi omgavs istället av det som hände på daglig basis.

Albumet började skapas strax efter deras första bekantskap och genast började de två artisterna att skriva låtar ihop och spåna på något nytt. Till skillnad mot sina tidigare normala arbetsplatser valde duon att hyra ett hus på i en mer naturlig plats, där deras process kunde ske i en mer avlägsen och stressfri miljö.

– När vi började hänga med varandra så bestämde vi oss för att ha en skrivdag där vi skapade skrev låten Sand Angel, som slutligen hamnade på albumet. Vi tog med original demot från den dagen som den färdiga låten, vilket känns super coolt. Vi träffades kort därefter igen och bestämde oss för att hyra Airbnb i två veckor i Kalifornien där vår arbetsprocess påbörjades. Vi spelade och sjöng varje dag och hade all vår utrustning från hemmastudion med oss ditt. Det var ett helt fantastiskt och vackert ställe omgiven av naturen och avlägset från allt annat.

Deras inspiration till albumet härstammar starkt från deras nära gemenskap, både som vänner och kollegor, som enligt artisterna sätter ett starkt element i albumet. De vill också att lyssnarna ska försöka skapa sin egna tolkning av den utifrån sin egna berikande miljö.

– Vår huvudsakliga inspiration är vår vänskap och hur den kommer igenom. Vi tror framförallt att det kan höras genom musiken, med dess adderade och speciella element som går igenom hela albumet. Vi vill att lyssnarna ska skapa sina egna moment av den och få egna tolkningar av låtarna och hålla sin egna mening till dem. Vi vill att de ska kunna berika varandra, sina vänner och livet som de lever inom.

 

Författare:
Whilliam Lindroth

Fotograf:
Tonje Thilesen

Pin It on Pinterest

Share This