Avantgardet: “Vi kompromissar aldrig i några led”

av | dec 11, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Avantgardet har släppt fyra album på fyra år. De har hyllats för sin skarpa syn på samtiden och förmåga att måla upp berättelser från verkligheten. Nu släpper de sitt femte album Smile and Wave som hyllar både fans och spelningar, men som också innehåller vittnesmål från det märkliga år som gått.

Under förra året släppte Avantgardet albumet Mellan Miljonprogram och Thailand som hyllades av såväl kritiker som publik. Nu släpper de sitt femte fullängdsalbum Smile and Wave och bandets sångare, låtskrivare och textförfattare Rasmus Arvidsson berättar att det känns skönt att släppa ifrån sig något som de har arbetat hårt med.

– I synnerhet efter det här året då man inte har gjort annat än att sitta ensam nere i sin iskalla källare snarare än att svettas på en scen tillsammans med bandet och en massa fans. Därför är det väldigt kul med alla fina ord från lyssnare som hör av sig och gillar nya musiken. På ett sätt gör det såklart att man saknar dem ännu mer men på ett annat sätt är det bara fint att bli påmind om att de ändå finns där ute.

I början av året ställdes Avantgardets planer på en fortsatt lansering av förra årets släpp Mellan Miljonprogram och Thailand in helt. Rasmus berättar att det länge kändes meningslöst att spela in musik eftersom att de inte kunde turnera med musiken.

– Vi kompromissar aldrig i några led och att släppa en skiva utan att få ta ut låtarna på scenerna och dela dem tillsammans med vår publik kändes initialt som en kompromiss. Men sen försökte jag ändå inkorporera både fans och spelställen i själva skrivandet och releasen, och då kändes allt istället ganska inspirerande. På skivan finns hyllningar till spelningar, spelställen och fans och hittills har det verkligen känts som att alla är svinglada över att vi valde den här vägen trots allt.

Förutom tillvägagångssättet och hur de har spelat in skivan så har känslan på albumet präglats av den rådande pandemin. Rasmus berättar att han har arbetat mycket mer ensam än vad han brukar göra.

– Det finaste jag vet och den största anledningen till att jag håller på med musik är att spela tillsammans med vårt band och vår publik, när det plockas bort faller också väldigt mycket energi, som man annars får gratis, bort.

”Tidigare kanske det har varit lite enklare att blunda för och vifta bort de jobbiga och smutsiga hörnen av samhället som jag försökt skildra.”

Texterna på albumet handlar mångt och mycket om vår utsatthet under detta konstiga år och Avantgardets signum genom åren genomsyrar även detta album. Texterna tar lyssnaren med i en skildring av verkligheten och den samtid vi lever i.

– För mig funkar det inte att fila tio år på ett rim, en melodi eller en skiva. Jag vill hela tiden kännas relevant i det jag skriver och uttrycker. Därför är hela skivan ett försök att skildra året som gått och den kamp som alla just nu befinner sig i.

Rasmus har beskrivit Smile and Wave som den bredaste och tematiskt mest universella skiva han skrivit och berättar att beskrivningen bottnar i att det här året har gjort oss alla utsatta på någorlunda samma sätt. I vårt inre.

– Oavsett social status eller sysselsättning har alla på ett eller annat sätt tvingats förhålla sig till en ny vardag med nya förutsättningar och utmaningar. Tidigare kanske det har varit lite enklare att blunda för och vifta bort de jobbiga och smutsiga hörnen av samhället som jag försökt skildra. I och med den här pandemin har jag istället givits chansen att skriva om något som är väldigt centralt för alla utan att göra avkall på min strävan att försöka skildra väsentliga saker.

Albumet känns stundtals som en berg- och dalbana rent känslomässigt och Rasmus menar att det har varit själva fundamentet när han har byggt skivan.

– Jag vill att Smile and Wave ska spegla psyket och den inre kamp som måste bedrivas hela tiden för att inte gå under. Den mellan apatisk hopplöshet och en slags naiv och banal förhoppning om att allting kommer ordna sig.

Namnet Smile and Wave sammanfattar och förmedlar essensen i allt man tvingats sträva efter under det här året. Rasmus berättar att musiken och hela hans och Avantgardets existens har handlat om kamp och att aldrig ge upp.

– Under det här året har istället allt handlat om ge upp för att överleva. Det enda sättet för att inte gå under har varit ”smile and wave” och att försöka omfamna maktlösheten och det faktum att man inte kan påverka något.

Albumet är ett samarbete med Jocke Åhlund och Jari Haapalainen. Rasmus berättar att han och Jocke alltid har arbetat väldigt tätt tillsammans och har kontakt varje dag vare sig det handlar om musik eller inte. Jari Haapalainen var med och spelade in förra skivan och Rasmus berättar att han tillför många nya infallsvinklar till skapandet och vill alltid läsa och ta in texterna som Rasmus har skrivit innan han bildar sig en uppfattning om det musikaliska.

– Det uppskattar jag som fan. Han känner liksom musiken istället för att bara spela den. Sen kan han spela trummor och gitarr på ett sätt som ingen annan kan och vi trivs väldigt bra ihop och har en fin kemi och samma syn på livet och musiken. Det är verkligen en ynnest och dröm att få jobba med två så unikt skickliga musiker och producenter och som sagt: det är det musik handlar om för mig och för Avantgardet: att göra saker tillsammans.

”Om vi inte kan göra vår grej fullt ut tillsammans med publiken så känns det bättre att inte göra något alls.”

En av låtarna på albumet heter Micke och Maria. Låten är en fin hyllning som riktar sig till två riktigt stora fans av Avantgardet. Rasmus berättar om Micke och Maria som de träffade innan en spelning i Eskilstuna en gång. De berättade sin livshistoria och Rasmus säger att han aldrig blivit så berörd av något. Han bjöd sedan upp Maria på scen för att sjunga Horsepundarpop tillsammans med dem och sedan dess har de haft löpande kontakt.

– Låten är en present till dem och jag gav den till dem innan skivan gjordes klar för att försäkra mig om att det var okej för dem att släppa den. Jag har aldrig varit så nervös inför att få ett svar om något i hela mitt liv men de båda älskade låten och sa så fina saker. Det enda viktiga för mig är att Micke och Maria gillade låten och inte kände att den porträtterade dem konstigt på något sätt eftersom varenda ord är sant.

Rasmus hoppas att de som lyssnar på albumet kan ta med sig någon slags igenkänning, tröst och en känsla av att inte vara ensam.

– Det hade varit enkelt men också ointressant att bara göra en deppig och mörk skiva men samtidigt också förljuget att bara göra en hoppfull skiva. Så den där mixen hoppas jag lyssnarna ska känna speglar något de känner igen, både i vardagen nu i närtid men förhoppningsvis även under en längre tid.

Medan andra artister gör livespelningar på sociala medier så har Avantgardet tackat nej till alla streaming-gig eller anpassade spelningar med sittande publik.

– Om vi inte kan göra vår grej fullt ut tillsammans med publiken så känns det bättre att inte göra något alls. Även om det såklart är en sjukt svår period både ekonomiskt men också vad gäller saknad efter att komma ut och spela. Det känns fint att kunna bjuda på lite ny musik men bortom det har vi inga planer alls.

 

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotografi:
Anton Lernstål

Pin It on Pinterest

Share This