Att hålla ögonen på 2021

av | dec 30, 2020 | Artiklar

Vi är många som ser fram emot att lämna 2020 bakom oss och ta ett steg in i ett förhoppningsvis ljusare 2021. Men vad har vi framför oss i musikväg egentligen? Vi på redaktionen har spått framtiden och samlat ett gäng spännande artister du bör hålla ett extra öga på.  

Izza Gara

Nyetablerade artisten Izza Gara har lyckats både imponera och skapa modern prägel i RnB och soul genren med singlarna Yours och Sweet Drug. Hennes mjuka och softade toner ger en harmonisk stämning som förgyller ens inre tankar och känslor. Musiken känns båda idealisk och trofast, men också känslofylld och stark. Hon är definitivt en artist att hålla ögonen på i musikvärldens kommande framtid.

Whilliam Lindroth

Ana Roxanne

Ana Roxanne släppte sitt drömska debutalbum Because of a Flower i november 2020 på det ansedda amerikanska skivbolaget Kranky Records. Det är bara att hoppas att mer musik kommer under 2021 för debutskivan bjöd på en härlig blandning av västerländska och östasiatiska influenser i ett genreöverskridande och svårfångat ljudlandskap.

Alexander Andrén

spill tab

Drömmig och mjölkfri är två ord som beskriver den Los Angeles-baserade fransk-koreanska artisten spill tab. I början på december släppte hon debut-EP:n Oatmilk vars titel är sprungen ur artistens laktosintolerans. Men om vi fokuserar mindre på mjölken och mer om musiken så är spill tab är definitivt något för den som trånar efter välskräddad och drömmig pop med karaktär. Musiken tar sig utanför väggarna av den drömpop vi är vana att få höra och låtarna Santé, Cotton Candy och Calvaire är tre rekommenderade favoriter att börja med.

Elin Strömberg

FELICIA TAKMAN

23-åriga Felicia Takman iakttar vardagliga skeenden i sin musik, utan att glorifiera och förhärliga. I hjärnmasken Dunka dumma hjärta dunka sjunger hon, en gnutta humoristiskt, om nya SMS-lån och HLR-hångel. I november hade den sprakande och personliga diskbänksrealism-EP:n Hatar att förlora release. Debutalbumet hoppas hon leverera innan sommaren nästa år och jag är övertygad om att Takman är en självklar del av det framtida musiklandskapet.

Matilda Rånge

Joy Crookes

I kristallkulan siar jag att coola London-bruden Joy Crookes kommer att slå igenom år 2021. Hon har släppt en rad singlar och i år har vi fått njuta av en soulig cover av svenska Wannadies You & Me Song och hennes singel Anyone But Me där hon gestaltar mental ohälsa med en tydlig blinkning åt Nina Simones Love me or Leave me. Jag längtar redan efter debutalbumet.

Saskia Rubensson

Kean Kavanagh

Irländska Kean Kavanagh släppte sitt första soloprojekt i november 2020 i form av albumet Dog Person. Trots den färska debuten är Kavanagh knappast någon nykomling i musikvärlden; 2015 grundade han skivbolaget Soft Boy Records tillsammans med rapparen och vännen Kojaque och har  stöttat upp andra musiker, både musikaliskt men främst i en mer producerande roll. Dog Person bjuder tio spår som utgör en upplevelse där flera genrer får spela en avgörande roll: pop, reggae, soul, jazz som tillsammans utgör total harmoni. Kavanagh briljerar med sin producerande, lyriska och musikaliska förmåga och en kan inte låta bli att fascineras och undra vad ska komma härnäst.

Alva Bergland

RAYDEEO1

Denna brittiske R’n’B-artist har legat och puttrat under 2020 och har endast pyst ut ett par singlar under hela året. Inför nästa år lovar RAYDEEO1 dock på sina sociala medier att stora saker kommer hända, och ingen är mer exalterad än jag. Den typ av drömlika och sensuella R’n’B med inslag av trap som han gör är inte allt för vanlig på den europeiska scenen, och med tanke på hur välpolerad artisten är redan året efter sin debut ska det bli spännande att se var han tar vägen härnäst.

Linn Anglerfjord

tintti

Den svenske sovrumsproducenten tintti har bara släppt två singlar under eget namn och dykt upp på flera av Windy Isles singlar under hösten. Det kritikerrosade projektet har under 2020 inte nått den stora massan ännu, och jag väntar spänt på ett debutalbum eller EP. Mer drömsk, elektronisk pop åt folket!

Erik Magnusson

Spang Sisters

”Yachtrocken är tillbaka!” basunerade jag ut i samband med min utnämning av årets internationella album. Den brittiska duon Spang Sisters får mig att verkligen tro på det, även om de själva beskriver sin musik som ”sleazy bedroom music”. Med smarta och coola texter fångar de lyssnarens uppmärksamhet med mer än bara briljanta gitarrslingor.

Maximilian Haglund Holst

Charlotte Clark

Under 2020 släppte Charlotte Clark sin fina debutsingel Disarray och när jag nu blickar tillbaka på året så har den kommit att bli en av mina mest spelade låtar. Jag fastnade för Clarks sätt att skapa texter som känns autentiska och som intensifierar känslorna som hon vill berätta om. Ljudlandskapet som hon presenterar tangerar mot såväl indiepop som vissa discoinfluenser och genom att en upptäcker nya nyanser i musiken vid varje lyssning skapar det hela en otroligt spännande lyssning. Under 2021 släpper hon sin första EP och med tanke på vad vi har hört hittills så tror jag att det kommande året kan bli året då hon slår igenom ordentligt.

Emma Isberg

00-talet

Ett av mina favoritalbum genom tiderna när det kommer till renodlad indie på svenska är Katohjärtas Inget kommer ordna sig från 2017. Numera gör Moa Hurtig och Erik Hörnsten från bandet till min stora glädje ny musik ihop under namnet 00-talet. Hurtigs röst är uppfriskande unik, melodierna klingar lite av bröderna Gärdestads enkelhet och texterna är naivt trånande precis som förut på duons senaste singel Aldrig Va Ensam. Utan att veta helt säkert hoppas jag på att det kommer fler låtar 2021.

Josefin Östby

Sierra Ferrell

Sierra Ferrell släpper sitt första album som signad artist nästa år. Hittills har hennes musik varit ganska otillgänglig eftersom den bara funnits på Bandcamp, och därför har många missat henne. På det nya albumet jobbar Ferrell med nya producenter och några smakprov på detta samarbete släpptes i år, som ser väldigt lovande ut.

Emma Thimgren

Dora Jar

Artisten och låtskrivaren Dora Jar är ett namn att hålla utkik efter nästa år, det är jag säker på. Hittills har den Kalifornia-baserade artisten bara släppt en singel; Did I Get It Wrong?. En imponerande debutsingel. Hinter av tidiga No Doubt och Gwen Stefani omvandlat med sval indiepop. Längtar tills det finns mer.

Lili Gustafsson

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Rich Lomibao
Johanna Pettersson
Lorenzo Garrido
Bea Holmberg

Pin It on Pinterest

Share This