Arre! Arre!: ”Vi kommer fortsätta att ta över världen en låt i taget”

av | sep 2, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Malmökvartetten Arre! Arre! är aktuella med sin nya EP Heavy Breathing. En obunden samling låtar som bandet själva beskriver som en inbjudan till omvärlden till ett rått och öppet kvinnligt perspektiv på sin egen sexualitet och kropp.

Arre! Arre! började året med att vinna pris på P3 Guld följt av medföljande rubriker som kom efter den kritik som bandet riktade till Sverigedemokraternas partiledare i sitt tacktal. Därefter har året fortsatt i en riktning som ingen riktigt hade tänkt sig och bandet fick bland annat ställa in sina första planerade spelningar på amerikansk mark. Ett dystert besked, men ett besked som också skapade tid för vila och utveckling.

– Vi hade ett härligt år framför oss med många gig och framför allt SXSW som skulle bli vår USA debut. Men allt blev inställt och vi har istället fått ta tid att vila upp psykena efter en tumultartad P3-vinst och även repa ihop oss. Vi har beslutat att repa in en ny livebassist i bandet för att maxa vårt sound och våra föreställningar när vi kör live, vilket är väldigt spännande. Så sommaren som annars skulle varit fylld med spelningar, har istället varit fylld med repning. Vi har dock lyckats göra några små livestreams samt hållit i vår releasefest i en corona-anpassad miljö på hemmaplan i Malmö. Vi saknar absolut live-publiken, men gör det bästa av situationen.

I fjol släppte kvartetten från Malmö sitt andra album Tell Me All About Them. Ett album som nu har följts upp av EP:n Heavy Breathing där bandet tagit sig friheten att experimentera mer.

Heavy Breathing känns otroligt roligt att ha släppt. Det är skönt att arbeta med en EP i och med att det är färre låtar och vi tagit oss friheten att experimentera väldigt fritt och sväva ut. Det skulle självfallet varit roligare att kunna följa upp släppet med spelningar, men vi är glada oavsett att musiken har nått ut till folket.

”Det märks att det varit fler kockar i soppan för låtarna drar åt rätt olika håll.”

Den obundna skapandeprocessen har denna gång varit lekfull och tillsammans har de hjälps åt att bearbeta låtarna från ett väldigt obearbetad stadie.

– Vi hade temat sex och arbetade gemensamt som band för att utveckla låtar utifrån temat och musikaliska tankar som vi ville undersöka. Vanligtvis kommer vår underbara Katja Nielsen med ett relativt välutvecklat skelett till en låt, med egenskriven text. Utefter det låter vi sen låten växa och blomma ut genom att ta kreativa beslut om sound och annat tillsammans i repan. Nu har vi dock istället varierat vår approach till låtarna.

– Vissa har börjat som en text, andra har utvecklats från ett specifikt sound vi vill åt, men alla är gemensamt utvecklade från ett väldigt rått stadie tillsammans i repan. Det märks att det varit fler kockar i soppan för låtarna drar också åt rätt olika håll. Det är väldigt kul att göra så för en EP som vi gjort nu. Det visar på vår lekfullhet och estetiska mångfald.

På EP:n har kvartetten tagit sig an en minst sagt viktig problematik och de beskriver samlingen som ett firande av kvinnor som inte ursäktar sin sexualitet, kropp, livsstil och åsikter. Ett beslut som kom naturligt för bandet.

– Vi ville göra en EP, och vi ville ha ett tema som kändes både roligt men viktigt! Utanför repan är vi i bandet även nära vänner och mycket av vårt snack handlar naturligt om sex. Det finns ett tydligt filter lagt över kvinnors sexualitet som gör att man ofta känner sig missrepresenterad. Det är en naturlig följd av att uttrycket av kvinnlig sexualitet beskrivits ur en mans perspektiv under så många år. Vi var sugna på att snacka om sex, precis så rått och öppet som vi gör med varandra, med hela världen genom vår musik! Här var ett sätt att bjuda in omvärlden till ett rått och öppet kvinnligt perspektiv på sin egen sexualitet och kropp.

Bakom produktionen på EP:n hittar vi Joakim Lindberg som tidigare har arbetat med Arre! Arre! på deras senaste två album. Ett samarbete som bandet beskriver som väldigt harmoniskt då de känner en stor tillit till honom då han har respekt för deras artisteri.

– Vi har arbetat med Joakim Lindberg som producent på våra senaste två album samt senaste EP:n. Han har en oneklig förmåga att fånga upp känslan av soundet vi vill åt, och sedan komma med sina vassa producent-öron och hjälpa oss maxa ljudbilden för att förstärka känslan vi arbetar med. Han kommer med förslag på tillägg, form-skillnader och ljudbilds-feedback. Det hela fungerar väldigt harmoniskt då vi som band känner enorm tillit till Jockes åsikter och Jocke i sig har stor respekt för vår artistiska vilja.

”Det är en njutning att få dela denna
typ av låtar med en publik.”

Trots att konserter känns väldigt långt borta finns det en stark längtan hos bandet att framföra låtarna på albumet live. Inte minst låtarna Ravenous Girl och Sit On My Face som är två favoriter hos kvartetten.

– Vi har lyckats få spela låtar från EP:n live några gånger hittills, och en av höjdpunkterna för oss alla är Ravenous Girl och Sit On My Face. Katjas ohämmade stönande råa vocals i Ravenous Girl får hela bandet att drivas upp i ett kaotiskt rus! Och Annas förmåga att med glimten i ögat leverera Sit On My face får oss alla att vid något tillfälle söka upp varandras blickar på scen och skratta. Det är en njutning att få dela denna typ av låtar med en publik och vi ser verkligen fram emot att få göra det igen när det är corona-säkert.

Framöver har bandet från Malmö stora planer och förutom att ta över världen med sin musik så satsar de på att så fort som det är säkert, ta igen de inställda planerna och ge sig ut på en turné i USA.

– Arre! Arre! har som mål att komma iväg till USA för en turné när väl resande är på en säker nivå igen. Annat än det så blir det till att repa ännu mer samt fortsätta vår kontinuerliga process av att skapa ny musik och ta över världen en låt i taget!

 

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Milkdrop Studio

Pin It on Pinterest

Share This