Årets svenska album – 2020

av | dec 17, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider

Vilka har släppt årets bästa, svenska album? Debutanter och (hyfsat) gamla rävar har bidragit till musikaliska höjdpunkter när Popmani blickar tillbaka på det svenska musikåret 2020.

Skator – År

Det är vackert och säreget när Skator släpper sitt andra album, År. Med stor kreativitet överraskar hon ständigt lyssnaren med sin lyhördhet för samspelet mellan text och tonsättning. Det är vackert, medryckande, melodiöst och samtidigt utmanande.

Saskia Rubensson

Ana Diaz – Tröst och vatten

Tröst och vatten är en fin titel på ett album som innehåller en precis lagom kombination av nonchalans och skicklighet. Dessutom är det ett föredömligt kort och effektivt album som klockar in på enbart tjugotre minuter. Sorgligt och tungt emellanåt men med tillräckligt mycket luft för lyssnaren för att kunna andas.

Alexander Andrén

Jonas Lundqvist – Dubbla Fantasier

Modet i att blotta det fula är vad som gör Dubbla Fantasier till ett av de bästa albumen år 2020. Jonas Lundqvist beskriver sitt liv så som det känns och sjunger sånger om att vara kass på vardag, avundsjuk på sina vänner och att trots sin vuxna ålder känna sig som en liten pojke. Men vi får också lyssna till lena ord om brokig kärlek och enkla men storartade melodier. I en samtid där kravfyllda värdeord som godhet, självkärlek och moralism letar sig in även i populärkulturens rum är det plötsligt befriande att höra någon sjunga om att vara mänsklig. Likt flera av andra starka verk i år står Jocke Åhlund bakom den ljuvliga produktionen.

Josefin Östby

Pale Honey – Some Time, Alone

Pale Honey’s tredje album Some Time, Alone kom som en skänk från ovan under den ofantligt tråkiga höst som vi upplevt i landet (och i världen med för den delen). Den typiska minimalistiska rock som kommit att bli deras signum mixas med mer överraskande inslag av syntar och en ny, mer experimentell sida kommer fram. Den sammansvetsade trion har än en gång visat sin skicklighet som musiker men främst som ett band. Det har blivit mitt go to-album under hösten och ligger definitivt högt på min lista av liveakter jag ser fram emot att få se nästa år.

Alva Bergland

Victor Leksell – Fånga mig när jag faller

Att Victor Leksell fullkomligt fångat det svenska folkets hjärta under 2020 fick vi ett kvitto på när Svag blev Sveriges mest spelade svenska låt någonsin. Låten hör hemma på artistens debutalbum Fånga mig när jag faller som även det blev en stor succé, med all rätt. Här finns både låtar som kan få även den stelaste att dansa med och låtar som dryper av hjärta och smärta. Och allt knyts ihop vackert av Victor Leksells unika närvarokänsla och ärliga låttexter.

Linn Anglerfjord

Yung Lean – Starz

Årets svenska album går tveklöst till Yung Leans Starz, i alla fall enligt mig. I min musiksammanfattning av året så var det inte heller så konstigt att Lean hamnade i toppen av mest spelade artister. Många minuter och repeats har gjorts av albumet. I samband med släppet tidigare i år skrev jag en recension där jag bland annat beskrev Starz som en ”smältdegel för alla artistiska uttryck som undertecknas av musikkonstnären Yung Lean”. Så här ett halvår senare är det än mer tydligt.

Lili Gustafsson

Bromander – Underströmmar

En av de mest underskattade popartisterna vi har visade i år igen att han kan mäta sig med de allra största på den svenska musikscenen. Med Underströmmar levererade Bromander tio fantastiska låtar som tillsammans skapar ett litet universum av karaktärer och berättelser. Ett fantastiskt fint album som jag tror att alla kan hitta något att ta till sig från.

Maximilian Haglund Holst

Alice Boman – Dream On

I mitten på januari släppte Alice Boman sitt efterlängtade debutalbum Dream On. Ett vackert tillika smärtsamt som trösterikt album, där det sköra och intima utgör grunden för en otroligt träffande debut. Det stilla tempot och de innerliga textraderna får världen att kännas avlägsen och kanske är det just därför den här samlingen har blivit ett återkommande inslag hos mig under året som gått.

Elin Strömberg

Dolce – Ur Aska

”Byt ut mig, glöm bort mig, gör mig ingenting”, sjunger Anna Levanders Monica Z-doftande, västerbottniska stämma i Skyll dig själv. Ett slags kampsångsspår som skildrar dumma ex, att vara förbannad och uppgiven. Rösten griper tag och gör en lite gråtmild. Mitt i popbruset står den ut. Med förtrollande och jazzklangig vispop skildrar Umeå-duon hur vissa drömmar måste dö för att andra ska få plats att växa. Ur Aska representerar både Dolces kollektiva död och (åter)födelse.

Matilda Rånge

Slowgold – Aska

Vad som kanske skulle bli Slowgolds sista skiva blev också hennes starkaste. Slowgold släppte sitt fina album Aska i början av året och jag var nog inte den enda som trollbands av hennes genreöverskridande och lekfulla sätt att skapa magiska låtar på. Slowgolds skarpa betraktelser från hennes vardag tar stor plats på albumet och binds samman med en ljudbild som är som en upptäcktsresa. Aska är som ett lyxigt paket som låter stort och rymligt och samtidigt detaljrikt och intimt, allt på samma gång.

Emma Isberg

Peter Bjorn and John – Endless Dream

Peter Bjorn and John är en av våra svenska popmaskiner som fortsätter att hitta nya infallsvinklar och utvecklas. Med Endless Dream tog trion sitt enkla sound ännu ett varv och levererade en drös låtar som tåls att lyssna på om och om igen. Out of Nowhere är kanske det yttersta beviset på att en låt inte måste vara en brottarhit för att fastna på repeat i huvudet.

Erik Magnusson

Skott – Always Live For Always

Efter en väntan på flera år fick vi äntligen ett album från Skott, som gav en komplett bild av Skotts artisteri. Under eget bolag fick Skott äntligen förverkliga sin egen vision. I en kombination av drömska produktioner och inspiration från folkmusik är ALFA den första inblicken i Skotts tidlösa sagovärld.

Emma Thimgren

Håkan Hellström – Rampljus

Håkan Hellström lyckades framföra på goda nivåer i sitt sommaralbum Rampljus, där låtarna skapar en personlig och uppväckande känsla av glädje och stolthet i den rådande och mörka pandemin vi lever inom. Den ger en tanke om hoppfullhet och ljusets avbildade form bortom den mörka tunneln som många längtar efter i framtiden. Albumet ger lyssnaren återblickar mot en bättre tid i livet samtidigt som den blickar vidare mot nya tider.

Whilliam Lindroth

Författare:
Redaktionen

Pin It on Pinterest

Share This