Årets omslag – 2021

28 dec, 2021

Årets svenska album

Om vi ska döma musik utifrån dess omslag, fanns det några artister som var överlägsna 2021. Popmanis lista över bästa omslag sträcker sig från vardagsrealism till animerade drömvärldar och tillbakablickar till 70-talet.

 

Japanese Breakfast – Jubilee

 

I en intervju med Altpress säger artisten Michelle Zauner att persimoner i östasiatiska kulturen ofta hängs upp på samma sätt som på omslaget, och att frukten har ett symboliskt värde: “De börjar som en mycket hård, bitter frukt, och de mognar med tiden och blir en söt, torkad frukt. Jag gillade den metaforen: att vara en hård, bitter person som har visats upp och som har mognat med tiden och har tillåtit mig själv att bli sötad”. Symboliken i kombination med den vackra estetiken skapar tillsammans ett mycket bra albumomslag.

Tilda Lindén

 

Thåström – Dom som skiner

 

Det är omöjligt att slita blicken från fotot som omger Thåströms album Dom som skiner: En blick riktad rakt mot betraktaren, ögon sminkade med svart kajal och teatralisk ansiktsmålning. Det hypnotiska albumomslaget är Hans Geddas 70-talsfoto “Den vite Clownen”. Hans Gedda är en av Sveriges främsta fotografer, och albumomslaget visar varför.


Saskia Rubensson

 

Arca – Kick iiii

 

Multikonstnären Arca lämnar inte något åt slumpen. Hennes konstnärskap omfamnar både musiken och hennes grafiska profil ner på detaljnivå. Albumomslagen till hennes fyra album i Kick-serien som släpptes i år är mästerverk i sig själva, som tavlor man hittar nya detaljer i varje gång man ser dem. Omslaget till Kick iiii symboliserade särskilt väl konstruktionen av ett nytt genus som genomsyrar albumen.

Emma Thimgren

 

Frida Hyvönen – Dream of Independence

 

Frida Hyvönen står för ett av årets bästa album på sin femte fullängdare Dream of Independence. Men som om det inte vore nog kom samlingen även tillsammans med ett otroligt omslag skapat av konstnären Sara-Vide Ericson. Målningen går under titeln Marble rhythm och är ett vackert porträtt av Hyvönen sittandes vid en älv likt en gudinna. Ett perfekt konstverk att ackompanjera Hyvönens pianodrivna låtskatt.

Elin Strömberg

 

Solen – Totalmusik

 

Bandet Solens album Totalmusik var enligt mig ett av årets bästa album på svenska. Sångaren Erik Hillborg sjunger melankoliskt fram de alltjämt dystra låttexterna, till en ljudmatta som så vanligt jämförs med Kents. Förutom låtarna har jag också ända sedan jag såg albumet på min låsskärm fastnat för omslaget. Det är en vacker målning som lyckas med att verkligen kännas som låtarna känns, och jag hade gärna haft den på min vägg.

Natalie Mourad

 

Sarah Klang – VIRGO

 

Bra omslag behöver inte vara krångligt. En ärlig och enkel bild talar oftast mer direkt än något som är för konstruerat och övertänkt. VIRGOs omslag sätter tonen för Sarah Klangs känsla, ja för hela albumet faktiskt. Mer rakryggat och naket tar hon självklart fokus utan att för en sekund skämmas eller tveka.

Erik Magnusson

 

St. Vincent – Daddy’s home

 

St. Vincents senaste album Daddy’s Home har en simpel, men samtidigt fascinerande och djupgående tolkning som sticker ut från andra samtida album. Den fotografiska bilden har en retroinspirerad stil från 70-talet, bestående av artisten sittandes med blicken på oss och titelnamnet i hörnet. Det som gör den speciell är hennes förmåga att fånga lyssnaren med sin känslosamma blick och sammanfläta det med musikens innehåll. Det är något som känns väldigt starkt och inte alltför vanligt förekommande på samma sätt i dag.

Whilliam Lindroth

 

Kings of convenience – Peace or love

 

Årets omslag i mitt tycke är det enklaste av dem alla. Förmågan att fånga ögonblick och konstruera känslor i bild är få förunnad, men Erlend Øye och Eirik Glambek Bøe har lyckats sedan 2001. Det behöver inte vara krångligare än att sätta sig ner i en soffa med ett schackbräde, precis som med deras musik blir resultatet rogivande och inbjudande.

Julia Hvalgren

 

TOTEMPAPPA – Nån dag

 

För fjärde(!) året i rad kammar TOTEMPAPPA hem årets omslag! Det är inte bara musiken som håller en extremt hög verkshöjd utan även deras kreativa grafiska design. Omslaget till singeln Nån dag är en suggestiv regnbåge som ringlar sig uppåt och framåt genom ett runt moln, vilket i alla fall för mina tankar till en lekfull parafras av Stairway to heaven. I en perfekt värld hade alla mina lägenhetsväggar prytts av TOTEMPAPPAS omslag.

Maximilian Haglund Holst

 

Nadja Evelina – Piller

 

Omslaget till Piller fångar den vardagsrealism som Nadja Evelina beskriver på albumet Aska, glitter och annat som försvinner med vinden. Pannkakan med en smiley på blir en fin beskrivning av vardagen i hur det är att vara i en relation där man vet allt om personen, från hur pannkakan ska stekas till vilka piller hen äter.

Emma Isberg

 

Hand Habits – Fun House

 

Gåtfullt och intressant omslag som gränsar åt det spirituella hållet. Det är skapat av konstnären Curtis Talwst Santiago och jag kan rekommendera att googla honom för att få ta del av ett väldigt speciellt och säreget konstnärskap.

Alexander Andrén

 

Cindi Lauper – True Colors (35th Anniversary Edition)

 

I år är det 35 år sedan Cindi Lauper släppte sitt succéalbum True Colors. Det firar hon genom att släppa albumet True Colors (35th Anniversairy Edition) vars albumomslag har fått en liten ny touch. Albumet pryds likt originalet (som är i sann 80-talsstil) av Annie Leibovitzs fotografi av Lauper liggandes i sanden på en spegel, men där tonerna tidigare gick i gult går de nu i regnbågens alla färger. Kanske en blinkning till den stora betydelse titelspåret har fått i HBTQ-kretsar. Snyggt är det i vilket fall som helst.

Anna Börjeson

 

The World is a Beautiful Place & I am No Longer Afraid to Die – Illusory Walls

 

Det är något med den dystra estetiken på Illusory Walls omslag som fångar mitt intresse. Bilden verkar porträttera en konflikt mellan nya idéer och gamla vanor. Nyanserna av grågröna färger framhäver även en sinnesstämning som klickar bra med disharmonin på bilden, det är en känsla av både längtan och rädsla. Konceptet av att man behöver hitta en balans mellan gammalt och nytt är intressant, det visar hur förändring inte alltid är så lätt att ta sig igenom.

Leonard Lukic

 

Widowspeak – Honeychurch

 

Widowspeaks senaste EP, som bland annat innehåller en urfin cover på Dire Straits-låten Romeo and Juliet, råkar också ha ett urfint omslag. Det påminner mig lite om en kortlek men jag tror det föreställer en kakelbit med en ängel på. I bakgrunden syns ett grönt landskap. Det är en illustration som absolut hade gjort sig bra inramad på någons vägg. Men framförallt matchar det visuella fint med EP:ns ljudbild.

Josefin Östby

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This