Tusen år till julafton Foto: Karl Nordlund /SVT

Tusen år till julafton Foto: Karl Nordlund /SVT

Imorgon börjar årets julkalender – Tusen år till julafton. Vilket är precis som det låter. Första avsnittet tar avstamp i medeltiden och när julafton kommer når vi år 2015. Men vad kan vi förvänta oss av den?

Historieätarna var en succé när det hade premiär och att ha Erik Haag och Lotta Lundgren i sitt vardagsrum var på många sätt förgyllande. Ett intressant och lärorikt program och med en stor skopa humor som SVT nu har fört över till barnen och julkalendern. Vad kan gå fel? Trots att kalendern ännu inte börjat rasar debatten, traditionsenligt. ”Det här verkar vara ren och skär dynga” och ”Det var bättre förr” står mot ”Orimligt peppad” och ”Längtar så”.

Det är en fin och härlig julkalender, inget snack om saken, och varje avsnitt fokuserar på en specifik tidsperiod. På 1300-talet kommer digerdöden, på 1500-talet får barnen Gustav Vasa som pappa, på 1950-talet börjar mamma jobba och på 1970-talet demonstreras det mot köphysterin. Det är kul att se barnen lära sig om historien och inte vara rädda för att prova på mat och sysslor som kanske inte vanligtvis är något en vill testa. Jag tror att det kommer vara roligt för alla barn som kommer sitta bänkade framför tv:n att lära sig någonting om hur julen har sett ut och varför den ser ut som den gör i dag. Och Tusen år till julafton är ett roligt sätt att göra just det på.

Men tyvärr har den en avsaknad av berättelse som gör att drivet att se nästa avsnitt inte finns där. Många julkalendrar på senare år har haft nästintill cliffhangers så att en verkligen vill titta dagen efter och fortsätter så hela vägen fram till julafton. Det har inte den här. Det skulle nog inte vara några större problem att missa ett avsnitt heller. Vilket för mig känns som att det förstör hela grejen.

Sammanfattningsvis är det ett härligt sätt att ha en julkalender på. Den passar både vuxna och barn och om inte annat är den fantastisk att se just så – tillsammans. Haag och Lundgren gör sig bra som lekledare men bäst är nog ändå de härliga barnen och Stina Ekblad med sin sköna berättarröst.

Julkalendern visas i SVT1 och Barnkanalen varje dag mellan 1 och 24 december klockan 07:15 (08:15 på helger) samt 18:45. 

Pin It on Pinterest

Share This