2013 års filmår är snart oss förbi. Under den senaste tiden har det pratats mycket om Hobbit, Hunger Games, Gravity såväl som Steve McQueens större genombrott 12 years a slave. Men om ni tänker efter minns nog även Zero Dark Thirty, Iron Man 3 och Man of Steel. 2013 präglades minst sagt av action och äventyr, men i lagom ordning dök även några superhjältetitlar, skräckfilmer och biografiker upp. Men vilka var årets bästa filmer, och vilken var årets stora flopp?

The-Hunt-movie

Årets bästa film: Jakten
En film med många olika tankar och känslor. Gripande, sorgset, starkt och helt enkel dansk film när den är som bäst. Mads Mikkelsen i huvudrollen gör den sannerligen inte sämre.

beasts

Årets regi: Benh Zeitlin – Beasts of the Southern Wild
En rörande historia som kommer till sin rätt i de långa tysta stunderna där det märks att regissören Benh Zeitlin har jobbat för att få fram det bästa ur skådespelarna. Filmens berättelse är stark och vacker på ett fullt sätt och det krävs en autentisk regi för att få fram det.

django-baby

Årets manus: Django Unchained
Det märks att det är en Tarantino-film och det är inte det minsta konstigt att filmen plockade hem en Oscar i just den här kategorin. Det är den mer än värd!

02

Årets svenska film: Återträffen
En stark debut av Anna Odell som berör ämnet mobbing. Ett viktigt avtryck i svensk film!

django-unchained-2

Årets bästa skådespelare: Leonardo DiCaprio
För sina båda utmärkta roller i Den store Gatsby (Jay Gatsby) samt Django Unchained (Calvin Candie). Det är verkligen på tiden att ett pris går till mr DiCaprio!

SILVER LININGS PLAYBOOK

Årets bästa skådespelerska: Jennifer Lawrence
Ett stjärnskott som de mer erfarna Hollywoodaktriserna borde se upp för! I år har vi bland annat sett henne i Du gör mig galen! (Tiffany) och The Hunger Games: Catching Fire (Katniss Everdeen).

michael-douglas-in-behind-the-candelabra-large-picture

Årets skådespelarinsats: Michael Douglas (Mitt liv med Liberace)
”Douglas är Liberace”, det var orden jag fick höra när jag fick tipset om att se Mitt liv med Liberace. Och visst visar denna Hollywoodstjärna och som när på ikon helt klar prov på sin professionalitet. För att använda ett uttjatat men dock befogat adjektiv så är Douglas en lysande Liberace.

The-Hobbit-Desolation-of-Smaug-1200
Årets storsäljare: Hobbit: Smaugs Ödemark
Hur många har inte gått och väntat hela året på den här filmen?

The-Great-Gatsby-2013-Movie-PosterÅrets mest givna Oscarsnominerade: Den store Gatsby
Detta är en påkostad högoddsare som har en gedigen uppsättning skådespelare som Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan. Det är en historia som upprepar sig på bioduken med en ny fräschör. Även om det inte blir någon nominering för skådespelarna kommer Den store Gatsby ligga bra till i många av de andra kategorierna. Inte minst den moderna musiken skulle kunna spela hem en guld-gubbe.

21

Årets animerade: Croodarna
Särskilt stenåldern och grottmänniskor har blivit ett tema för 2013. Årets julkalender har slagit tittarrekord med Barna Hedenhös uppfinner julen. Och med Croodarna, den första familjen på jorden, får man uppleva ett roligt och spännande äventyr. Den välarbetade animeringen ger liv åt de upplyftande karaktärerna. Här kommer alla  i familjen att hitta sin favoritkaraktär att identifiera sig med.

the-hunt-thomas-bo-larsen

Årets mest gripande: Jakten
När lögnerna sprids och alla vänds emot en oskyldig människa är det omöjligt att bli tagen. Mads Mikkelsens rolltolkning lämnar nog ingen oberörd och frustrationen är ett faktum när vän efter vän väljer att vända ryggen. Jakten har satt sina tydliga spår och känslorna är starka.

THE HANGOVER PART III

Årets flopp: Baksmällan III
Trots supersuccé med första filmen och hyfsad succé med andra borde killarna i Baksmällan ha slutat när de var på topp. Den tredje (och förhoppningsvis) sista filmen kändes som dagen efter, trög, ångestladdad och torr i munnen. Kul att Melissa McCarthy är med men tyvärr får inte ens hon denna baksmälla att gå över.

DjangoUnchainedÅrets snyggaste filmomslag/poster: Django Unchained
Det finns mycket att säga och skriva om när det gäller Quentin Tarantions filmer. Hans senaste publiksuccé gjorde sig bland annat bra på pappret. En enkel klassisk poster med en siluett av en bruten kedja mot blodröd bakgrund, talande. Dock var det flera biografer som valde att affischera med de mer säljande alternativet där skådespelarna figurerar.

Pin It on Pinterest

Share This