Aretha, sjung en för mig

av | aug 19, 2018 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Aretha Franklin (1942-1918), drottningen av soul, avled nyligen efter en tid av sjukdom. I say a little prayer for you spelas runt om i världens alla hörn som ett mantra över Franklin. Med all rätta kallas hon för soulmusikens drottning, men jag föredrar ett annat epitet: superhjältinna.

På Lilla Aktuellts Instagram, som jag av en outgrundlig anledning följer, publiceras ett inlägg om Aretha Franklins och nyheten om hennes dödsfall. I inlägget ställs frågan: “har du koll på Aretha Franklin”? Många av de unga följarna svarar med ett rungande “nej”. Ett enkelt svar skulle kunna ges på frågan, men Aretha Franklin var en diamant med många fasetter.

De flesta känner nog igen Aretha Franklin genom hennes stora hits som Say a little prayer, Respect och Think som för många har varit en första introduktion till soulen. Född som dotter till tidens kanske kändaste baptistpräst Clarence LaVaughn Franklin, som var känd för sin “million dollar voice”, tog hon sina första steg i huset i Memphis, Tennessee. Genom framför allt sin faders ämbete kom hon tidigt i kontakt med musikaliska ikoner som Sam Cooke och den så kallade drottningen av gospel, Mahalia Jackson. Franklin hade musiken nära till hands redan som barn; första framträdanden tog plats i kyrkan, och redan som barn lärde hon sig själv att spela piano. Snart spelade hon en avgörande roll i musikhistorien genom att skapa en brygga mellan gospel, som då nästan enbart spelades i kyrkorna, och sekulär musik.

Aretha Franklins liv kan beskrivas som en succésaga: hon har haft oräkneliga antal hits, vunnit 18 grammys, hon var den första kvinnan som inkluderades i Rock and Roll Hall of Fame 1987 och har även klättrat upp till första plats när musikmagasinet Rolling Stones gjorde en lista över de bästa artisterna genom tiderna. Hennes röst nådde hela fyra oktaver. Det är svår att inte imponeras. Men parallellt med succésagan finns också det stora mörkret. För att nämna några ting: Franklins mamma gick bort innan Franklin hann fylla tio år, hennes far blev senare skjuten och hamnade i koma i fem år innan han avled, och vid fjorton års ålder fick Aretha Franklin sitt första utav fyra barn, vilket inte kan ha varit enkelt i religiösa kretsar i ett rådande 1950-tal.

Trots ett liv kantat av både toppar och dalar har Aretha, i alla fall utåt sett, alltid agerat som fullkomligt orädd. Talande för det blir hennes hit-låt Respect, där hon bokstaverar ordet med den typen av självsäkerhet i rösten som bara hon äger. Låten blev även ett tecken på styrka i 60-talets medborgarrättsrörelse i USA. Därmed blir Aretha Franklin även så mycket mer än “bara” en succé räknad i listettor och sålda plattor. Hon var där: hon sjöng på Marthin Luther King såväl som Rosa Parks begravning, samt på president Barack Obamas invigning. Därmed gav hon kraft och stöd åt kampen för svartas rättigheter.

Många förknippar Aretha Franklin med sydstatssoul från 60-talet, även om Aretha Franklin även har rört sig i andra genrer som funk och disco. På senaste plattan från 2014 satte hon ner foten och visade att vilken musik hon än gör, är hon framför allt oövervinnerlig med sin stora röst. Orädd tog hon sig an Carole Kings (You make me feel like) A Natural Woman såväl som Adeles Rolling In the Deep.

I en intervju med Aretha Franklin i P3 Soul ställer journalisten Mats Nileskär frågan: varför tror du att människor ser dig som en superhjälte? Aretha Franklin svarar tankfullt och kontrar: varför tror du det? “För att du är orädd”, svarar Nileskär. Jag är benägen att hålla med om beskrivningen av Aretha Franklin som en typ av superhjälte. Stark, orädd och med en osviklig röst, tog hon sig an allt som kom i hennes väg.

Hennes påverkan  och musikaliska arv hörs och syns överallt, inte minst i låten Aretha, sing one for me, mest känd som cover-version av Cat Power. Några rader i låten är minnesvärda och beskriver den önskan som består, även om Franklin själv har gått vidare: “Many romances have been saved by your sound/You’ve touched so many lovers, so many times/Yes, Aretha, sing one for me”.

 

Författare:
Saskia Rubensson, Redaktör.

Pin It on Pinterest

Share This