Anti Pony: ”Vi är inte en sådan grupp som jammar ihop”

av | feb 15, 2017 | Intervjuer, ö, ö, ö, ö, ö

Aktuella med sin EP-debut Alexander har svenska Anti Pony såklart fullt upp. Vi lyckades trots det växla några ord med bandet om varifrån inspirationen kommer och hur framtiden ser ut.

Berätta var ni hämtar er inspiration. Vad lyssnar ni på för andra artister och band som inspirerar? 
Alexander: – Senaste veckan har jag nästan bara lyssnat på musik i en råbra app som jag blev tipsad om. Den heter Radiooo. Man klickar på olika länder och årtal och så får man höra vad som var populärt i det landet på den tiden. Man kan också välja flera länder och sedan ”åka taxi” genom dem länderna och höra hur det låter. Att upptäcka musik som låter som något man inte hört förut är inspirerande. Sedan är väl exempelvis natten, skogen, stan, saker som händer, saker man ser, bilkörning, olika ljud, tristess och rastlöshet bra källor till inspiration.

Sanna: – Jag blir lätt besatt av en låt och lyssnar på den dygnet runt i någon vecka tills jag tröttnat. Jag är alltid lite besatt av Stevie Nicks, dock så gillar jag inte dem andra Fleetwood Mac–låtarna, men dem hon skrivit älskar jag, tillexempel Storms lyssnade jag sönder nu i höstas. Sedan gillar jag skivan Pale Fire med El Perro del Mar, Niki and The Dove lyssnar jag väldigt mycket på, Lykke Li, Tame Impala och Foxygen. När jag sedan skriver texter så kan jag bli inspirerad av undertonen i vissa texter jag gillar, men mestadels inspireras jag av saker jag går igenom. Texterna kommer snarare från ett behov av att reda ut och bli av med överväldigande känslor jag går igenom.

Varifrån kommer fröet som skapar idéerna i er kreativa process?
S: – Det är lite olika, ibland skriver jag först en text som jag skickar till Alex, så skriver han något utifrån det, ibland är det tvärt om. Men oftast är det så att någon av oss har en idé som man suttit med själv på sin kammare och sedan visar upp för den andra. Vi är inte en sådan grupp som typ jammar ihop nått. Vi bollar olika idéer mellan varandra. Försöker hitta samma vision för låten, vilken stämning vi vill ha och utefter det hur vi ska arra den. Så fort vi har något att utgå ifrån, det kan vara typ ett trumkomp eller en melodi, börjar vi spela in låten, så vi skriver och spelar in en demo samtidigt. Det fungerar väldigt bra för oss. Så vi har tusen demos på alla låtar vi skrivit, det vore kul att släppa en EP med några demos någon gång. Vi har pratat lite om det.

A: – Jag vet inte riktigt vart fröna kommer ifrån. Plötsligt dyker det upp något bara. Ofta när jag är ute och kör bil eller strax efter frukost innan jag kommit på vad jag ska göra av dagen. När det har ploppat ut något så spelar jag in det i röstmemon på telefonen. Där har jag sedan en hel drös med frön att börja rota runt bland, när jag och Sanna ses.

Hur spelade ni in EP:n? Var det i någon studio eller var det hemmaprojekt?
S: – Vi spelade in Pale Blue Hours med Frans Hägglund i hans studio Riddarborgen, dem andra låtarna spelade vi in med Max Måns Wikman i hans studio Dubious på söder. Max Måns har producerat hela EP:n. Det är faktiskt första gången som någon annan producerat vår musik. Vi har alltid gjort allting själva förut, allt ifrån att spela alla instrument, mixa och producera. Men det kändes helt rätt med Max Måns från första stund. Han var dessutom väldigt bra för dynamik i studion, när jag vart helt känslosam och stressad kunde han lugna mig så fick vi tillslut dem tagningarna vi ville ha. När det bara är jag och Alex i studion kan det ibland gå hett till, haha, vi känner varandra så väl på gott och ont.

Kommer ni att släppa mer musik eller ska ni ut på vägarna och spela i vår?
Båda: – Vi ska spela in lite ny musik redan nu i februari, beroende på vad som händer i studion får vi se hur vi väljer att släppa det. Vi får se om det blir ett album, singel eller en till EP. Det ska bli jättekul att gå in i studion igen. Sen kommer vi spela en del redan nu i vår och i sommar. Nästa gig är vår release på Debaser strand i Stockholm den 8:e februari. Vi har världens bästa band, Sanna är typ alltid hes när vi kommer fram till gigen för att hon har skrikskrattat så mycket i bilen.

Vad lyssnar ni själva på just nu? 
S: – Tror jag kan tala för oss båda, vi lyssnar på Mariam The Believers nya singel Curst. Jag gillar allt hon gör. Det som gör hennes musik fantastisk är att hon inte räds för allvaret, hon går direkt in under min hud med sin röst, text och melodispråk.

©Karl_Lindahl_DSC06790

Fotograf: Karl Lindahl

A: – Exakt nu lyssnar jag på Waltz in orbit med Ray Cathode och det känns bra och sprattligt i hela kroppen. Innan drack jag kaffe och lyssnade jag på Du som bara sett vårar med Doris & Sven-Olof Walldoffs orkester och log. Igår kväll lyssnade jag på To conquer pain with love med Mariam och dog.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This