Foto: IMDb

Foto: IMDb

A TO Z

Regi Michael Patrick Jann Manus Bill Callahan Medverkande Ben Feldman, Cristin Milioti, Henry Zebrowski, Lenora Crichlow Premiär 2 oktober på NBC

Temat kärlek måste vara ett av de mest behandlade ämnen inom filmvärlden. Skildringar av passionerad kärlek och brustna hjärtan är många och de fortsätter produceras med hög fart, till många filmfantasters förtjusning. Serien A to Z är ett ytterligare exempel där kärlek är i fokus. Första avsnittet vittnar om en fin liten kärlekshistoria mellan två heterosexuella människor. Jag kan redan här säga att serien känns som en upprepning i en rad kärleksskildringar vi alla sett vid ett eller annat tillfälle.

Är det verkligen ödet som kan förena två människor att bli till ett? Ett påstående huvudkaraktären Andrew är övertygade om när han träffar sin blivande kärlek Zelda. Serien kretsar kring de båda karaktärerna och deras syn på kärleken. Optimisten Andrew som hjälper andra att finna kärlek genom en dejtingsajt och Zelda, den rättvise advokaten som inser att kärleken inte är vad man skildrar i amerikanska Hollywoodfilmer. De lägger till slut märke till varandra, och anammar ett vanligt beteende som uppstår när intresse väcks för en person; man snokar på Facebook. Som åskådare blir man varm i kroppen av deras fina små meddelanden till varandra och hur de sakta blir mer förtjusta i den nyfunna kemin dem emellan. Vid första dejten inser Andrew att han sett Zelda tidigare, och delar med sig om hans tankar kring att de är menade för varandra. Dock är den typen av samtalsämne inte den bästa att öppna första dejten med och så är även fallet här. Zelda blir skräckslagen och dejten får ett abrupt slut. Skadan är ganska stor och det tar i stort sett resten av avsnittet innan de båda pratar med varandra igen.

Pilotavsnitten är en bra första presentation av karaktärerna och seriens utveckling där många säkerligen kan känna igen sig i den djungel dejtingvärlden verkligen är. Karaktärerna bjuder på små knasiga egenheter och man börjar gilla dem ganska fort. Dock är det själva upplägget jag är orolig för. En kille och en tjej som dejtar. Det går upp och ner som för de flesta par och man är rädd för att bli sårad. Denna ekvation är inget revolutionerande och nytt, utan återfinns i flera olika moderna serier av idag. Även konstellationen av ett heterosexuellt par får mig att höja på ögonbrynen och undrar varför vi inte kan få se en annan typ av kärleksrelation. Utelämnandet av hbtq-personer är tydligt och fortsätter att vara det i filmvärlden. När dagens heta samtalsämnen cirkulerar kring genus och jämställdhet borde kanske filmskaparna försöka ge sig ut på nytt vatten än att kontinuerligt skildra världen på ett sätt.

För att slutligen summera seriens första blick mot omvärlden måste jag medge att seriens karaktärer vinner mitt hjärta. Två varma människor som finner varandra och försöker skapa något tillsammans. Men som tidigare påpekats finns en risk där seriens upplägg endast ses som en repetition av alla tidigare kärlekshistorier och där faran ligger i att åskådaren tröttnar och tappar intresset efter första avsnittet. Ett erkännande är på sin plats och för att vara ärlig har den här åskådaren redan somnat.

Pin It on Pinterest

Share This