Amy Winehouse 10 bästa låtar

23 jul, 2021

Amy Winehouse

I dag är det tio år sedan Amy Winehouse gick bort. Därför listar Popmanis Emma Thimgren hennes bästa låtar.

Back to Black

Ett uppenbart val, men då den ändå är överlägset bäst är det lika bra att avklara den först. Amys kronjuvel och titelspåret från hennes andra album som lyckas fånga in hennes konstnärskap och livsöde på fyra minuter. Back to Black handlar om hennes ökända spruckna förhållande och hur han återvände till sitt ex och hon själv till alkoholen. Det är också förhållandet som fick sätta ton för resten av albumet.

Stronger Than Me

En text som bitvis inte åldrats så bra, men om vi bortser från att hon ger sin pojkvän epitetet “lady boy” och kallar honom gay så är det en väldigt stark text. Amy skrev alltid ogenerat rättframt med hjärtat på armen och här gör hon ner en pojkvän totalt som inte lever upp till hennes förväntningar.

Fuck Me Pumps

Amys första album Frank lade betydligt mycket mer fokus på text än hennes senare musik. Som tidigare nämnda låt är den här låten lika mycket samhällskritik som en roast. Låten handlar om hycklande tjejer som gör allt för att få en kille och i jakten ger upp sig själva tills de till slut blir karikatyrer.

Love Is A Losing Game

Den här låten är en av de mer avskalade låttexterna som Amy skrivit, ändå är den bland de mest träffande. Winehouse skarpa penna hade en förmåga att alltid hamna mitt i prick och aldrig rygga tillbaka från det som är obehagligt eller svårt att svälja.

What Is It About Men

Låten är en smärtsam skildring av Amys relation till sin pappa som lämnade familjen och som hon sedan hade en minst sagt komplex relation med. Kanske den ärligaste låten om daddy issues som skrivits.

Tears Dry On Their Own

En klarsynt återblick på ett förhållande som hon visste inte skulle funka redan när hon var i det. En av få låtar på albumet Back to Black som är mer upbeat. Även om den muntra tonen är lite förledande, är låten ändå trösterik när hon sjunger att hon vet att hon kommer klara sig.

You Know I’m No Good

Låten handlar om att inte vilja ta ansvar för sina dåliga handlingar, eftersom man varit öppen med att man inte är en bra person från början. Låten är överlägset en av de bästa, med ett medryckande beat och melodi som lindar in den fyndiga texten.

I Heard Love Is Blind

En syrligt ironisk berättelse om att de inte gills som otrohet när personen man är otrogen med ser ut som ens partner. En av hennes portionsstora berättelser, som Amy var så bra på att få ihop på väldigt litet utrymme med hennes målande språk.

Some Unholy War

Den första låten som Amy skrev till sin stora kärlek, innan deras relation blivit destruktiv. Den handlar om att stötta honom oavsett vad och att hans kamp blir hennes. Den enda riktiga kärlekshyllningen Amy skrev, men som typiskt för henne tycks den ändå ha bittra undertoner.

He Can Only Hold Her

Amy berättar här om att inte kunna släppa ett ex även när man gått in i ett nytt förhållande och hur ingen kan leva upp till hennes ex. Produktionen av låten är både vacker och melankolisk, samtidigt som den är väldigt sakligt konstaterande. Ett tydligt exempel på hennes balanserande av de känslomässiga motpolerna.

 

Författare:
Emma Thimgren

 

Pin It on Pinterest

Share This