År 2014 har varit ett framgångsrikt år för svenska nykomlingen Arethé. Efter att ha hyllats i flera sammanhang för sin klassiskt skandinaviska stil sätter märkets designer nu sikte på Stockholm Fashion Week.are2

I en källarlokal på Södermalm trängs två modeskapare med en spelutvecklare och en kille som bygger robotar. Mitt i det kaotiska flödet av kreativitet har Alina Bendikova skapat en lugn oas av kläder, modetidningar och doftljus. Hon är designern bakom det nya svenska märket Arethé, som nyligen nominerats till Svenska moderådets utmärkelse Swedish fashion talents. För bara några veckor sedan kammade Alina Bendikova även hem förstaplatsen i modetävlingen Show up awards, där priset hade ett värde av 250 000 kronor. Hyllningarna minst sagt regnar över Arethé, ett märke som bara existerat i strax över ett år men spås en lysande framtid på den svenska modescenen.

”Japan har bäst mode i världen”

Hur skulle du beskriva Arethés estetik?
– Jag älskar japansk high fashion med överdimensionerade siluetter och blandningen mellan manligt och kvinnligt som även är typiskt svenskt. Det är ett nöje i sig att se japaner på modeveckorna, de är så coolt klädda. Japan har bäst mode i världen och jag hämtar ständigt inspiration därifrån. Sen har jag ju den typiskt skandinaviska stilen, man påverkas självklart av det man växt upp med. Men även min ryska bakgrund har influerat min design. Där är det viktigt att allt ska se lyxigt, dyrt och felfritt ut. Plaggen ska vara perfekta. Det har gjort mig kompromisslös när det gäller materialval och utförande.

Foto: Ellen Pan

Foto: Ellen Pan

Vem är din idealkund?
– Efter att jag träffade Rosanna Mariano på Show up awards tänkte jag faktiskt att hon verkligen är min idealkund – en välklädd powerwoman med pondus och ett behov av en garderob som funkar både på kontoret och på kvällens fester. Jag riktar mig till personer som kanske har mer kreativa yrken och har möjlighet att bära lite tuffare grejer på jobbet.

Finns det något du aldrig skulle göra?
– Man ska aldrig säga aldrig, men jag kommer nog aldrig designa tighta, urringade spetsklänningar. Jag gillar verkligen inte det här med att man ska behöva visa allt. Och jag jobbar inte så mycket med färg. Det har aldrig varit min grej. Men jag har faktiskt bestämt mig för att försöka använda mer färg och prints i min design till SS16-kollektionen.

Har man råd att tänka på socialt ansvarstagande som småföretagare?
– All tillverkning av kläderna från Arethé görs på en fabrik i Rumänien där arbetarna har rimliga löner och arbetstider. De flesta som jobbar där är lite äldre och har gått någon form av sömnadsutbildning. Jag har själv varit på besök i fabriken och är väldigt nöjd med hur tillverkningen går till. Men det blir svårt att tänka på allt. Vi är inte där än. I nuläget är det inte rimligt att all produktion ska vara ekologisk, miljövänlig och rättvisemärkt. Konsumenterna är inte villiga att betala högre priser.

”Jag brukar tillåta mig själv att gråta i fem minuter”

Är det inte kämpigt att driva ett klädmärke?
– Det finns ingen bransch som består av så många risker som modebranschen. Man ligger ständigt vaken om nätterna och oroar sig för saker och ting. Ingen dag är den andra lik och det dyker alltid upp nya problem. Då brukar jag tillåta mig själv att gråta ut i fem minuter och sen ta mig samman. Man måste vara galen för att arbeta med det här. Men pressen är också charmen med det här yrket. Jag hade aldrig klarat av ett tryggt nio-till-femjobb. Jag hade ruttnat inombords.

Vad tror du att vinsten av Show up awards kan leda till?
– I vinsten ingick bland annat hjälp med grafisk profil, kontor och webbshop vilket verkligen kommer hjälpa företaget. Men den som vinner är inte alltid den som blir mest framgångsrik och jag vill inte tänka att allt kommer gratis nu när jag vunnit. Självklart har vinsten gett publicitet men jag kommer fortsätta jobba hårt som vanligt.are1

”Ibland känner jag mig som i en twilight zone”

Hur kändes det när du fick veta att du nominerats till Swedish fashion talents?
– Jag blev jätteglad. Det här var första gången jag sökte till tävlingen och jag förväntade mig inte alls att gå vidare. Ibland känner jag mig som i en ”twilight zone”, man fattar inte vad som händer. Men konkurrensen är hård och det är ofta den mest oväntade som vinner.

Hur går du vidare efter årets framgångar?
– Nu i januari kommer jag få visa på Stockholms modevecka tillsammans med de andra nominerade till Swedish fashion talents. Efter det hoppas man ju på att bli sponsrad och få göra helt egna visningar. Men nomineringen innebär inte att företaget kommer sköta sig självt, det är snarare nu som det riktiga arbetet börjar.

2014-12-15 kl. 16.32.28

Sneakpeak från Arethé SS15