Att aktivism innebär förändring genom aktiv handling är per definition sant. Men storleken av handlingen har sällan så mycket att göra med storleken på resultatet av den. Att höja rösten och att stå upp mot förtryck och orättvisa är aktivism. Om en fiktiv karaktär eller högst verklig person står bakom handlingen spelar sällan någon roll, för andra människor kan de fortfarande innebära stor inspiration. Här listar vi fem av årets bästa badass-brudar på, och bakom, bioduken!


Malala Yousafzai i He Named Me Malala © 2015 Fox Searchlight

Malala Yousafzai i He Named Me Malala © 2015 Fox Searchlight

1. MALALA YOUSAFZAI
Med stora delar av världen som sin publik och fanbase är Malala Yousafzai vår tids kanske modigaste tonårsaktivist. Hon har länge kämpat för kvinnors rättigheter till att gå i skola, med bas i Pakistan. Dessutom är hon den yngsta någonsin att belönas med Nobels fredspris för sitt arbete! Dokumentären He named me Malala, om hennes liv och kamp, kom ut i år. Se den!


Stillbild på Ida Lindgren och Saga Becker i Nånting måste gå sönder (2014)

Stillbild på Ida Lindgren och Saga Becker i Nånting måste gå sönder (2014)

2. SAGA BECKER
Saga Becker har genom att modigt dela sin historia med allmänheten, och stolt trotsat trångsynta personer, inspirerat andra att tro på och stå upp för sig själva. Hon blev den första transpersonen att både nomineras till och att vinna en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll vid Guldbaggegalan 2015. Vilken förebild!


Elizabeth Banks och Jennifer Lawrence i The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 © 2015 - Lionsgate

Elizabeth Banks och Jennifer Lawrence i The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 © 2015 – Lionsgate

3. KATNISS EVERDEEN
Eller Jennifer Lawrence som skådisen bakom karaktären heter. Katniss ställer sig upp mot systemet när hon trotsar reglerna i The Hunger Games, som vi alla är familjära med. Jennifer Lawrence är inte heller tyst, hon har bland annat aktivt kritiserat Hollywoods utseendefixerade attityder. The Hunger Games: Mockingjay del 2 hade premiär i november. Det har du väl inte missat?


MV5BMTg5OTYwODQ4NV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTkyNjk1NDE@._V1__SX1194_SY597_4. ÅSA SANDZÉN
För sin animerade kortfilm Still Born belönades Åsa Sandzén med en Guldbagge. Filmen berättar känslomässigt om vad som händer när ett barn dör i magen, den blandar den djupaste sorgen med mörk humor och med det får Sandzén oss att prata mer om detta känsliga ämne. Vi måste diskutera de allra jobbigaste saker, för det skapar förståelse och gör vår värld mer empatisk och varm.


Katarina Taikon i Taikon

Katarina Taikon i Taikon

5. KATARINA TAIKON
Dokumentären, Taikon, visades för första gången på svenska biodukar i höst och berättar historien om barnboksförfattaren Katarina Taikon och om hennes betydelse för romernas kamp för sina rättigheter i Sverige. Trots att hon lärde sig att läsa och skriva så sent som vid 26 års ålder, lyckades hon göra en storslagen författarkarriär, och med texten även ge ett exkluderande Sverige nya perspektiv och kunskap. Filmen är baserad på biografin Den dag jag blir fri, skriven av Lawen Mohtadi.
Engagemang och aktivism kan se väldigt olika ut, och för att vara aktivist finns en massa annat en kan göra än namninsamlingar och protester. Det viktigaste är att vilja, och sedan kämpa i den mån vi kan. Vi måste hitta vår egen bas att stå på och utgå ifrån. Katarina Taikon säger i en radiointervju från 1975: ”Jag säger inget som inte står inskrivet i FN:s stadgar. Jag har inte kläckt de geniala idéerna om mänskliga rättigheter. Jag vill bara att alla människor ska behandlas lika.”

Pin It on Pinterest

Share This