12 musikdokumentärer att se i påsk

av | apr 1, 2021 | Artiklar, Framsida Startslider

Påsken står för dörren och då vi befinner oss i en pandemi uppmanar vi alla att spendera helgen med att frossa i musikdokumentärer. Vi har listat våra bästa tips och bland valen hittar du både filmer som har premiär i helgen och äldre guldkorn som förtjänar en extra påminnelse.

Yung Lean: In my head

En hjärtskärande dokumentär rakt in i huvudet på Jonatan Leandoer. En bakgrundshistoria som jag tror nästan alla behöver se. Från att gå från en vanlig tonåring till att turnera landet runt i USA, omgiven av droger, pengar och ett växande mörker. Betraktaren får följa med på nära håll genom topparna som spinner vidare i kaos. En riktigt drabbande dokumentär som känns på djupet. Ofiltrerad, rå och ärlig. Finns att streama på SVT play från den 4 april.

Lili Gustafsson

Mistaken For Strangers

Mistaken For Strangers är en dokumentär om The Nationals första stora europaturné. Det var åtminstone planen, slutprodukten blir en helt annan. Tom Berninger, yngre bror till sångaren Matt Berninger, följer bandet på nära håll under ett par hektiska månader. Väldigt nära håll. Bandets turné blir snarare en kuliss till det filmen verkligen kommer att handla om: framgång, misslyckanden och framförallt broderskap. En naken skildring av hur det är att stå i skuggan av en betydligt mer framgångsrik person. Se den på SF Anytime.

Maximilian Haglund Holst

Vi är barn av vår tid – en film om Nationalteatern

En sevärd nyhet på SVT play är Vi är barn av vår tid som handlar om ett proggerans mest framstående band och teatergrupper som många har anknytning till vare sig det är via föräldrar eller Hov1s usla titelkapning. I filmen som är uppdelad i två delar får vi följa bandets strävan efter att skapa en bättre värld och en djupdykning i Nationalteaterns låtskatter och berättelser. Bakom produktionen hittar vi Mattias Nohrborg och Fredrik Heinig, Film i Väst och SVT.

Elin Strömberg

On the Record

On the Record är en intersektionell dokumentär om svarta kvinnors situation i musikbranschen och inom hiphop-kulturen. Dokumentären kom förra året och handlar om tiden efter #metoo. Den följer Drew Dixon, A&R och musikproducent, som blev utsatt för sexuella övergrepp av Russell Simmons och LA Reid, och hur hennes berättelser gav upphov till en våg av berättelser från andra svarta kvinnor. Upplevelser som blivit marginaliserade under #metoo.

Emma Thimgren

Dolly Parton: Here I am

Dolly Parton: Here I am är en fin hyllning av fenomenet Dolly Parton. Netflix-Dokumentären ger en gedigen introduktion till hennes långa artisteri och kändisskap. Dokumentären är inte ute efter en djup grävning, utan befäster snarare Dollys ikonstatus genom en gedigen genomgång av hennes imponerande CV. Bonustips för den Dolly-nyfikne: kolla in podcastserien Dolly Parton’s America som belyser hela det amerikanska samhället med utgångspunkt i Dolly Parton.

Saskia Rubensson

John Peel – Suffolk Comfort

Charmig halvtimmesdokumentär från 1990 om den minst sagt inflytelserika brittiske diskjockeyn och radioarbetaren John Peel. Också ett roligt tidsdokument med många nu icke-existerande tekniska artefakter att roas av. Dokumentären spelades in för BBC men sändes aldrig av något outgrundlig anledning. Den finns dock att se i sin helhet på Youtube.

Alexander Andrén

Hip-hop evolution

I denna fantastiska dokumentärserie får vi följa hip-hop genrens framgående och dynamiska historia från 70-talet till 00-talet. Många välkända rappare intervjuas i serien och kretsar kring deras del av historien. De tar också upp de hip-hop artister som gått bort genom åren och vilken inverkan deras artisteri haft på eftervärlden. Seriens 4 säsonger och 16 avsnitt går att streama på Netflix och tar oss genom en underjordisk resa kring genrens framgångsrika och kulturella inverkan i formationen av den moderna musikaliska hip-hop scenen.

Whilliam Lindroth

Så nära får ingen gå – ett år med Kent

Det är nästan exakt fem år sedan Kent meddelade att Då som nu för alltid skulle bli bandets sista album med följande avskedsturné. Samtidigt gjorde Per Sinding-Larsen en dokumentär om den sista tiden med bandet, Vi är inte längre där (Sista åren med Kent). Dessvärre försvann dokumentären från SVT Play nyligen (lös detta SVT!). Men om du inte redan känner till Kents rötter rekommenderar jag istället att börja med att se Per Sinding-Larsens dokumentär Så nära får ingen gå – ett år med Kent, där PSL följer bandet under ett år på turné från 2001. Här ser vi ett ungt och osäkert band som inte ännu vet hur stora de kommer att bli.

Erik Magnusson

I’m with the Band – Nasty Cherry

Dokumentärserien från 2019 som finns att hitta på Netflix, skildrar födelsen av bandet Nasty Cherry. Popfenomenet Charli XCX handplockar fyra kvinnor som tillsammans ska utgöra det band hon själv velat se upp till som tonåring. Serien osar av Hollywood-yta, intriger och posörer vid första anblick. I slutändan är den såväl en redogörelse för hur det är att vara kvinna i Los Angeles musikelit som ett fint porträtt av hur kreativitet, vänskap och gemenskap kan uppstå inom ett band.

Josefin Östby

Beastie Boys Story

I Beastie Boys Story berättar Adam ”Ad-rock” Horovitz och Michael ”Mike D” Diamond historien om rapgruppen Beastie Boys, som med sitt banbrytande uttryck tog världen med storm. Dokumentären är en noga regisserad inspelad föreläsning ackompanjerad med bilder och filmklipp från trions unga år. De nu medelålders männen minns den tredje medlemmen Adam ”MCA” Yauch, som år 2012 avled i sviterna av cancer, med stor värme. Det är en retrospektiv berättelse om kompromisslös vänskap, New York och tre unga killars fartfyllda väg till framgång. Beastie Boys Story finns att se på Apple TV +.

Alva Bergland

Searching for Sugarman 

Musikdokumentären Searching for Sugarmam skildrar hur två sydafrikanska män, Stephen “Sugar” Segerman och Craig Bartholomew Strydom, försöker ta reda på vad som har hänt med deras stora idol Sixto Rodríguez. Historien börjar i det sena 90-talets Sydafrika, där Rodríguez är en av de riktigt stora artisterna. Trots det vet ingen vem han egentligen är, och ryktet säger att han är död. Tittaren får under filmen följa både mysteriet och musiken. Searching for Sugarman än riktig feel-good historia som finns att se på Youtube, Amazon Prime, och Google Play.

Tilda Lindén

Miss Americana 

Under 2020 släppte Taylor Swift dokumentären Miss Americana. Dokumentären är ett starkt porträtt om hur det är att vara hyllad artist som är älskad av fansen och samtidigt se sitt ansikte på framsidan av varje tabloid och se ens privatliv vikas ut för publiken. Vi får se en öppenhjärtlig Taylor Swift berätta om hur det är att kämpa mot ett toxiskt internet, ätstörningar, politiska åsikter och att jobba under helt andra villkor än sina manliga kollegor. Allt samtidigt som hela världens kritiska blickar väntar på att hitta minsta snedsteg. Miss Americana finns att streama på Netflix.

Emma Isberg

Författare:
Redaktionen

Pin It on Pinterest

Share This