Mode beskrivs ibland som något som inte går att förena med feminism, men visst går det. Popmanis moderedaktion listar 10 exempel då mode spelat en viktig roll i kampen för jämlikhet, kvinnlig frigörelse och antirasism.


1. 1

Varför bar suffragetterna plagg och accessoarer i grönt, vitt och violett? Green – White – Violet. Give – Women – Votes.


2.
2

Carol Moseley Braun var den första mörkhyade kvinnan i den amerikanska senaten. År 1993 dök hon upp i senaten iklädd byxdress och utmanade därmed senatens byxförbud för kvinnor som därefter togs bort.


3. eliza

Elizabeth Keckly föddes som slav. Men på grund av sin ofattbara talang för sömnad och modeskapande lyckades hon tjäna ihop pengar så att hon till slut kunde köpa sin frihet. Hon flyttade till Washington D.C där hon skapade sig ett klientel som bland annat bestod av presidenthustrun. Keckly blev en respekterad och självständig affärskvinna som utnyttjade sina nya kontakter i den amerikanska huvudstaden åt kampen mot slaveriet.


4.
cnl

“A girl should be two things: who and what she wants”

Gabrielle ”Coco” Chanel revolutionerade kvinnors mode och kämpade för kvinnors rättigheter.


5.
4

År 1968 intog över 400 feminister Miss America-tävlingen och kastade produkter som gördlar, ögonfransböjare, lösögonfransar, blöjor, smink och högklackade skor i en soptunna. De satte också upp en stor banderoll med texten ”Women’s Liberation”.


6. amelia

Amelia Earhart blev den första kvinnan att flyga över Atlanten år 1928 och den första att ensam flyga över Atlanten 1932 och den första att ensam flyga mellan Kalifornien och Hawaii 1935. Hon skapade också en egen klädlinje riktade mot aktiva kvinnor. För som ni vet: ”You can’t fly an airplane in a skirt”.


7.
bloomer

År 1849 startade Amelia Bloomer den första tidningen riktad till kvinnor. Hon intresserade sig även för mode och hur kvinnor klädde sig. Hon uppmanade kvinnor att börja bära det som sedan blev känt som ”Bloomer costume”. En knälång klänning över ett par lösa byxor. Kreationen erbjöd frihet och var inte direkt hälsofarligt för kvinnor vilket mycket av dåtidens mode faktiskt var.


8.
3

Varför bar kvinnor som arbetade inom textilindustrin i New York på tidigt 1900-tal hatt? Det var ett uttryck för att visa att de tjänade egna pengar och därmed var ekonomiskt självständiga från män.


9.DVF at Desk

“Even if you work for somebody, you are your own boss. You are the boss of your own life”

Diane von Furstenberg är inte bara en av världens mest välkända modeskapare. Hon har alltid stått upp för kvinnor rättigheter.


10. alowe

När Ann Lowe gifte sig med sin man år 1912 ville han att hon skulle sluta sitt arbete som sömmerska. Hon gav upp sitt arbete för en tid men bestämde sig sedan för att lämna sin make. Lowe flyttade till New York och utbildade sig vid S. T Taylor Design School. Skolan var segregerad och Lowe fick sin utbildning i ett enskilt rum. Efter utbildningen öppnade Ann Lowe sin egen butik och blev en av USA:s mest eftertraktade modeskapare. 1953 var de hon som gjorde bröllopsklänningen åt Jacqueline Kennedy.

Pin It on Pinterest

Share This