Imorgon börjar modeveckan i Köpenhamn. Popmanis moderedaktion har listat tio danska modeskapare som du faktiskt borde ha koll på. Bilderna kommer från märkenas AW15-kollektioner om inget annat anges.

1. By Malene Birgerbm

By Malene Birger är ett av de mest framgångsrika danska modemärkena och står verkligen för grunden i danskt mode. Det är sofistikerat, klassiskt, avskalat och exklusivt.


2. Henrik Vibskovhv

Vibskov står för en unik edge på den danska modescenen. Det är den gränslösa kreativiteten som alltid står i fokus och hans visningar är kända för helt unika uttryck. 2011 fick han nordens största designpris.


3. Stine Goya

Stine Goyas AW14-kollektion.

Stine Goyas AW14-kollektion.

Även Goya står upp för det unga och experimentella modet i Danmark. Monokroma mönster blandas med mycket guld och pasteller. Det är expressionistiskt och individuellt.


4. Bruuns Bazaarbb

Märket fick sitt internationella genombrott redan i slutet av 90-talet och är kända för stilrena plagg som samtidigt är normbrytande. Märket var det första danska klädmärket att hålla visningar i Paris.


5. Baum und Pferdgartenbup

Märket kombinerar det grafiska och helt individuella med det mer kommersiella och klassiskt feminina. Kläderna kännetecknas av mycket kontraster och märket har fått ta emot flera priser genom åren.


6. SAND Copenhagensa

Sand har sedan 1980-talet varit det danska märke som kanske främst företräder den skandinaviska estetiken. Det är välskräddat, dressat och avskalat.


7. Anne Sofie Madsen

Ann Sofie Madsens AW14-kollektion.

Ann Sofie Madsens AW14-kollektion.

När Anne Sofie Madsen tog examen från Royal Danish Academy of Fine Arts år 2009 skrev den danska modepressen att hon har ett namn att hålla koll på. Så blev det också. Hon är ung, modig och avantgardistisk. Helt klart en dansk designer att räkna med.


8. Ivan Grundahlig

Ivan Grundahl har gjort kläder i runt 40 år och de sticker fortfarande ut på den danska catwalken. Det är urbana plagg med asymmetriska linjer och ojämna siluetter som blivit Grundahls signum.


9. HENRIKSILVIUShs

Märket föddes ur behovet av en förändring och det märks verkligen. Idag står HENRIKSILVIUS för den danska modescenens mest spännande och progressiva herrmode.


10. Ganniga

Gannis röda tråd mellan kollektionerna är att det inte ska finnas någon röd tråd. Alla kollektioner är individuella och lekfulla uttryck där kreativiteten får tar plats. Det starka, hårda och personliga står i fokus.

Pin It on Pinterest

Share This