10 boktips för semestern

av | jul 14, 2020 | Artiklar, Läsvärt

På jakt efter den perfekta sommarlektyren? Misströsta inte! Popmani guidar dig till tio musikrelaterade böcker för semestern.

Ni måste flytta på er – Annah Björk

Förra året gav musikjournalisten Annah Björk en djupdykande bild av musikindustrins mindre fina sidor. I intervjuer med några av Sveriges mest kända kvinnliga artister får läsaren en inblick i hur det är att vara kvinna i dagens musikindustri. En lika delar obekväm och nödvändig läsning, oavsett om du befinner dig i musikbranschen själv eller bara är en konsument.

The Carter Family: Don’t Forget This Song Frank M. Young & David Lansky

The Carter Family var den kända och bästsäljande countrygruppen och nådde sin storhet under 30-talet och har kallats för “the first family of country music”. I det biografiska seriealbumet visas familjens resa och deras påverkan på dagens musik, men i bakgrunden skymtas också samtidens USA med klasskillnader och rasism. Boken är en fin pärla med vackra teckningar som skildrar ett stycke musikhistoria.

Patriarkatet får inte festa med oss – Emma Knyckare

I den här boken får vi följa resan mot Sveriges första separatistiska musikfestival Statement, som tillkom efter de stora problemen med övergrepp på festivaler. Boken är skriven av komikern och grundaren Emma Knyckare med olika gästspel av hennes samarbetspartners. Den är lika kul läsning oavsett om du var på plats på festivalen eller inte. I och med att festivalsommaren i år inte blir av kan det dessutom vara ett fint substitut för att minnas tillbaka.

Jag ser allt du gör – Annika Norlin

I Annika Norlins novellsamling möter vi hennes träffande texter med en tonalitet som känns igen från hennes låttexter. Tematiken är varierad, men visst syns här också delar av musikbranschen när ett band och dess dynamik skildras återkommande i novellsamlingen. Med träffsäkert språk och ett öga för mänskliga relationer är det perfekt sommarläsning novellformen kommer till sin rätt.

Kvinnorna som formade pophistorien – Anna Charlotta Gunnarson

Journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson började förra året med något som borde skett för länge sedan, att kartlägga kvinnors bidrag till musikhistorien. Kvinnor som i efterhand exkluderats, suddats ut eller blivit nedgraderade till endast någon killes fru. Tycker du om den finns även hennes bok Popmusik rimmar på politik.

Revenge of the She-punks Vivien Goldman

Före detta musikern och journalisten, numera professorn, Vivien Goldman beskriver med stor entusiasm kvinnorna inom punken (som undertiteln också lyder: “A Feminist Punk History from Poly Styrene to Pussy Riot”). Det är en spännande värld att dyka ned i och Goldman har en särskild närhet till artisterna hon skriver om eftersom hon också själv var en del av scenen. Pluspoäng för att Goldman delar med sig med en Spotify-lista i varje kapitel, så att en kan lyssna under läsningen och fullständigt fördjupa sig i världen som beskrivs.

Just kids – Patti Smith

Även om man inte är speciellt förtjust i Patti Smiths musik är böckerna om hennes tidiga liv obligatorisk läsning. Hon tar läsaren med genom sin karriär och vi får träffa alla de stora odödliga legenderna från 70- och 80-talets musikscen. För att inte tala om Smith egna banbrytande karriär som hon byggt helt själv. Boken har senare följts upp av M Train och Year of the Monkey som även de är självbiografiska.

High Fidelity Nick Hornby

Kanske har du redan sett High Fidelity som film, TV-serie, eller Broadwaymusikal. Dess breda genomslag sedan debuten 1995 vittnar om bokens styrka där protagonisten Rob Fleming, som äger en skivaffär, varvar berättelser om sina kärlekskval med nördiga musikreferenser. Musiken är en central i berättelsen och boken är både ett fint och roligt tidsdokument från tidigt 90-tal och en sorts eloge till alla kunniga, men även snobbiga musikkillar som tar sig själva på väldigt stort allvar.

Strage 242

I den här boken samlar Fredrik Strage sina bästa krönikor från sina år på Dagens Nyheter. Men en unik ton vänder och vrider han på de flesta genrer och undersöker populärkulturella fenomen, där fulkultur får samma status och respekt som det kreddigaste av kreddiga. Gillar du den finns även Strage Text som kom ut ett decennium tidigare.

Nick & Norah’s Infinite Playlist – Rachel Cohn & David Levithan

Gullig indie-roman om en tonårsförälskelse som byggs genom delade playlists, i en tid innan strömmad musik existerade. Lättsmält och icke-krävande sommarläsning i kortformat, som i värsta fall ändå kan ge bra musiktips. Filmatiserades 2008 med Kat Dennings och Michael Cera i huvudrollerna.

Från diskofeber till rejvhytsteri – Anna Gevanas

Anna Gevanas dyker ner i klubbvärlden, med acid house, rejv och droger. Det är tiden före EMD-vurmen med Avicii och Swedish House Maffia, och Gevans bok är ett intressant reportage där hon även är mån om att även kvinnliga aktörer får sin röst hörd. Det är spännande och chockerande när Anna Gevanas drar trådar mellan musikgenrer och det svenska samhället som berättas med en smittsam entusiasm.

Författare:
Saskia Rubensson, Redaktör
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This