Yungblud: ”För mig handlar musik inte om en genre, det handlar om känslor”

av | jun 9, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Yungblud slog igenom för två år sedan med sina ärliga texter om psykisk hälsa och orättvisor. Nu är han åter aktuell med nya singeln Weird! och för Popmani berättar han om sin speciella relation till sina fans och varför det kommande albumet är hans bästa någonsin.

Bakom artistnamnet Yungblud står Domenic Harris från Doncaster i norra England. Han debuterade med en självbetitlad EP för nästan två år sedan och har efter det blivit ett namn att räkna med bortom mainstream musiken. Hans musik har nått en stor publik och han berättar att relationen till fansen bygger på en känsla av gemenskap, även om den har tagit en stund att bygga upp.

– I början av min karriär undrade jag ifall det fanns någon därute som var som jag och som tänkte som jag. Och det visade sig att det fanns väldigt många människor som kände sig isolerade och ensamma i sina känslor och ville hitta någonstans att höra hemma. Jag tror att det är därför det har skapats ett band mellan oss.

Att skapa ett band till de som lyssnar på musiken är enligt Yungblud det som allt handlar om. Han berättar att relationen till lyssnarna gjorde att han hittade sig själv och framförallt, vågade att vara sig själv.

– Jag vill göra detsamma för dem som lyssnar för det känns som att jag är skyldig dem det. Jag vill att de som lyssnar på min musik ska tänka “hur kan han veta hur jag tänker, vi har aldrig träffats”.

Att ha en stor mängd personer som vill höra vad en har att säga, har för Yungblud aldrig känts som ett betungande ansvar, utan snarare tvärtom.

– Jag vill vara en av dem och jag är en del av fansen. Jag är inte deras Messias och jag vill inte vara det heller. Jag har aldrig velat vara någon typ av ledare för de som lyssnar på mig. Om vår relation började handla om ett “vi och dem” så skulle det vara över. Allt handlar om oss och att vi tror på varandra.

Mitt i en rådande pandemin passade Yungblud på att släppa den passande singeln Weird! där han sjunger om att befinna sig i underlig tid i livet utan att hitta en väg ut. Tanken var att låten skulle släppas senare i år, men han berättar att det inte fanns något annat alternativ än att släppa den nu.

– Det är svårt att greppa situationen som vi befinner oss i och trots att många försöker så är det som att fånga rök, det åker bara genom händerna på en. Låten handlar inte om corona eller att vara i karantän. Den handlar om att gå igenom en märklig period i livet och att släppa låten samtidigt som allt det här sker var otroligt konstigt.

Musiken har en gladare ton än vad vi är vana att höra och han berättar att låten bär på en optimistisk känsla av att allt ska bli okej. Men soundet var aldrig planerat att låta så och för honom är det viktigt att känslorna ska få vara drivande.

– Jag vill inte vara stilla i mitt skapande och ifall folk är här för att de ska höra en artist som gör samma sak så kommer de att bli besvikna. För mig handlar inte musik om en genre, det handlar om känslor.

Att låta känslan av optimism skina igenom är viktigt för Yungblud. För att vara en artist som hamnar i ett fack som “den arga artisten” eller “han som alltid är ledsen” är ingenting som han har planerat att göra.

– Jag har aldrig haft en tanke på att göra musik som låter ledsen bara för att göra vissa människor nöjda, samtidigt som jag aldrig har haft en tanke på att göra arg musik, för jag är inte arg hela tiden. När jag skrev Weird! var jag i en period i livet när allt kändes kaotiskt. Jag ville så gärna att allt skulle bli okej och någonstans så visste jag att det skulle bli det.

”Det är den bästa musiken som jag någonsin har släppt.”

Planen var att Yungblud skulle befinna sig på turné i år, men som med så mycket annat så sattes planerna på paus och han blev fast i Los Angeles. För att inte tappa närheten till fansen valde han tidigt att göra livespelningar på både Instagram och Youtube. Där föddes även showerna The Yungblud Show och Stay home with där han fick sällskap av en rad gäster.

– Jag visste att jag ville försöka hitta ett sätt att få kontakt med mina fans trots att vi inte kunde ses och ville inte att den chansen skulle försvinna. Jag gjorde en livestream och det var väldigt många som ville se den så vi förstod att det gick att göra mer.

Senaste singeln Weird! är ett smakprov av vad som kommer att bli ett album som enligt Yungblud kommer att släppas i slutet av året. Albumet är färdigställt, men hur han ska släppa skivan är än så länge inte helt klart.

– Det är ett album som till stor del är baserat på ett koncept som är viktigt för mig och det känns svårt att i nuläget veta hur jag vill visa upp det. Allt som i normala fall innefattar ett albumsläpp är borta och det tvingar en nästan till att tänka annorlunda.

Han beskriver det kommande albumet som en ocensurerad historia om livet och om människor.

– Det berättar om vilka karaktärer jag har mött och de karaktärer som jag har inom mig. Jag vill åskådliggöra att det går att visa upp olika versioner av sig själv och att hylla nyanser inom mig utan att skämmas. Jag tycker att det är den bästa musiken som jag någonsin har släppt.

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This