Yelle: “Vi måste låta vår musik höras”

av | sep 7, 2020 | Artiklar, Intervjuer

Det har gått sex år sedan Yelle släppte ett album sist. Nu är gruppen tillbaka med skivan L’ère du Verseau och vi har pratat med dem om processen bakom skivan, fansen och den komplicerade relationen med Frankrike.

Det franska bandet Yelle har nått stora framgångar världen över med sin elektroniska popmusik och stått på stora scener som Coachella. Bandet består av Julie Budet och Jean-François Perrierl, som nu är redo att visa världen vad de har arbetat med under de senaste åren och de känner sig både exalterade och frustrerade inför släppet.

– Vi är peppade och väldigt stolta över albumet och vi ser fram emot att dela med oss av det. Men vi är även frustrerade på grund av stämningen i samhället.

Albumet kallas L’ère du Verseau och betyder ”Age of Aquarius” på engelska vilket kan översättas till vattumannens tid som kommer efter fiskens tid som är den ålder som vi lever i just nu.

– Vattumannens tid kommer att ge oss ett mjukare samhälle, baserat på respekt och konst. Fiskens tid, baserad på pyramidkraft, gör att vi faller sönder, vilket vi kan se. Låt oss göra oss redo för nästa kapitel.

När Yelle släppte album senast var året 2014 med skivan Complètement fou. Yelle berättar att dem efter det ville testa ett nytt sätt att släppa musik. Vilket resulterade i att de började släppa singlar när de kände för det snarare än att ha ett strukturerat releaseschema.

– Vi släppte Ici et maintenant, Interpassion, Romeo och till sist OMG !!! Vi åkte på turné under namnet Yelle Club Party, baserat på de låtarna och vid något tillfälle kände vi för att lägga mer energi på ett album. Det var en helt annan process som vi kände att vi missade så vi bestämde oss för att starta ett fjärde kapitel.

”Att stoppa allt är inte svaret.”

Yelle tvivlade aldrig på att påbörja albumet trots att pandemin satte käppar i hjulen för många skapare, snarare tvärtom.

– Pandemin är här och ingen vet hur länge vi ska leva i den här röran. Att stoppa allt på grund av det är inte svaret, vi måste låta vår musik höras.

De berättar att det inte fanns någon tanke på vad albumet skulle handla om när de påbörjade processen.

– Vi följde verkligen flödet, vi skrev när saker kom till oss och vi var en chans till tiden, för att vara säker på att en låt var stark ville vi låta den växa. Vid någon tidpunkt kändes allt vettigt och albumet föddes så naturligt.

Teman som återkommer på albumet är mänskliga företeelser som minnen, sex och kärlek.

– Albumet innehåller massor av saker. Tankar, sex, dans, minnen, död och mänsklig komplexitet.

Yelle har med sin utforskande och spännande elektroniska musik lyckats fånga en stor publik runt om i Europa. Att ha en stor publik som möter en var man än åker är spännande berättar de.

– Det är roligt eftersom det är stort men samtidigt intimt. Det känns som att vi känner många av de som följer oss. Vi träffar dem efter föreställningarna och vi pratar online. Ibland är det mycket att hantera men det är så trevligt, det finns en stor och mysig familj runt omkring oss!

På albumet har de en låt som beskriver deras komplicerade relation till Frankrike, landet som de även kommer ifrån. Men varför har de ett så komplicerat förhållande till Frankrike?

– Frankrike gillar att klassificera. Människor, saker, stilar. Under femton år har vi älskat att utforska och vissa människor är lite lost och skulle aldrig anstränga sig för att förstå oss. Det är väldigt annorlunda i andra länder, för vi är redan något form av UFO för dem när vi sjunger på franska.

Yelle har en kommande världsturné planerad, men det är fortfarande oklart om de planerna kommer att hålla eller om de får ställa om.

– Vi kan inte vara säkra på vad som kommer att hända men låt oss hoppas att det roliga kan vara tillbaka i klubbarna snart!

Författare:
Redaktionen

Fotografi:
Marcin Kempski

Pin It on Pinterest

Share This