YANUARI: ”Framtiden ser så ljus ut att vi precis införskaffat solkräm med 50 SPF”

av | Nov 26, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Leo Skywell bildar tillsammans med Viktor Lindvall och Elias Aguirre gruppen YANUARI som i fredags debuterade med singeln Fuckar med dig. Musiken vars grund härstammar i den svenska popen har fått sig en ny skrud med hjälp av den Amerikanska östkustens trapkultur och resultatet är ett melankoliskt gränsland mellan pop och hiphop. 

Hur bildades YANUARI?
– Vi träffades av en slump under en sen sommarkväll på Andra långgatan. Vi fanns i varandras periferi men inte mer än så. I dimman på baren smidde vi planer om att göra musik och åka ut på turné, och någon gång vid tvåsnåret bestämde vi för att träffas under morgondagen. Några timmar senare träffades vi bakfulla i Viktors studio och började skriva på melodier och texter. Till vår förvåning så kom låtskrivandet enkelt och ett par timmar senare hade vi skapat vår första låt. Resultatet blev något helt annorlunda från det som vi, på våra egna håll, hade skapat innan, och vi bestämde oss snart för att bli en grupp.

Berätta om er debutsingel fuckar med dig.
– Vi tror att låten pratar mycket för sig själv men i korta drag är det en låt för nattklubbarna om revansch – att bryta sig ut från under isen.

Hur kommer det sig att ni valde att kombinera den svenska popscenen med den amerikanska trapen?
– Vi kommer från spridda musikaliska bakgrunder. Elias, som producerat låten, kommer senast från singer/songwriter-scenen vilket framgår i de underliggande melodierna. Leo, sångaren, har sin bakgrund inom indiepop och influerar YANUARIS sound med nynnvänliga refränger och poppiga texter. Viktor, som rappar i trion, återvände nyligen från USA där han inspirerats av den blommande trap-scenen. I mitten av venn-diagrammet hittar vi YANUARI.

Hur ser ni på den svenska trapscenen?
– Det finns mycket fet hiphop i Sverige men lyssnar man på Sveriges största hiphop-playlist blir det tydligt att det krävs ett paradigmskifte. Jag tror vi alla är trötta på att höra samma beats om och om igen.

”Vi känner att vi kan uttrycka oss mer expressivt med det svenska språket.”

Era texter behandlar observationer från er omvärld. Är det viktigt för er att era lyssnare ska kunna relatera till er musik?
– Nej, inte nödvändigtvis. Att vi är nöjda med låten är viktigare än vad folk tycker och tänker. Vi är dock jättetacksamma för det fantastiska mottagandet vi fått av låten.

Var det ett självklart val att skriva era texter på svenska?
– Vi inspireras mest av den amerikanska musikscenen men vi känner att vi kan uttrycka oss mer expressivt med det svenska språket. Det blir mer ofiltrerat och vi tycker att svenskan förmedlar en mer känslosam vibe.

Hur kommer det sig att ni valde att samarbeta med det nystartade bolaget Escapistic Music Group?
– Tidigt i processen av skapandet av Fuckar med dig fick Erik från Escapistic tag på en tidig demo-version av låten. Han hörde av sig och sa att han trodde på låten och ville jobba med YANUARI. I Erik såg vi någon som också brann för musiken och som var villig att jobba lika hårt som oss för att ta oss till de där stora scenerna som vår musik hör hemma på.

Hur ser framtiden ut och när kan vi förvänta oss ny musik från Yanuari igen?
– Nästa singel kommer i januari 2019. Framtiden ser så ljus ut att vi precis införskaffat solkräm med 50 spf.

 

Författare:
Elin Strömberg

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This