Westerman: “Jag ville skapa något som kunde ge en känsla av hopp”

av | jun 7, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

I fredags släppte den brittiska artisten Westerman äntligen sitt debuterade album Your Hero Is Not Dead. Vi fick möjligheten att växla ett par ord med honom om albumets bakomliggande inspiration och betydelsen av den nya musiken.

Med fyra års tid av fantastiska singlar och EP:s i bagaget, släpper nu Westerman äntligen sitt debutalbum Your Hero Is Not Dead. En release som artisten tycker känns både underbar och underlig, framförallt i och med den rådande krisen som pågår i världen.

– Det känns både bra och konstigt, det har varit en underlig period för mig där framtida konserter har ställts in på grund av krisen, så mina känslor har varit väldigt upp och ner just nu, men jag är superglad över att skivan äntligen kommer släppas, speciellt efter det långa arbetet som ligger bakom den.

Det nya albumet har varit ett stort och tidskrävande projekt för honom, som fördröjds av ett flertal konserter och turnéer, vilket har lett till långa och spretiga perioder för Westerman.

– Jag påbörjade arbetet med albumet för cirka två år sedan, runt sommaren 2018. Vi inledde med att spela in ett par demos i september samma år och därefter startade vi ordentligt med albumet i januari 2019. Under samma period gjorde jag en turné med ett flertal konserter och vi avslutade det sista arbetet under sommaren samma år. Det var en ganska spretig period eftersom jag gjorde en del konserter så vi fick dela upp tidsplanen lite här och där.

Albumet är också något som Westerman ser som något väldigt personligt, där inspirationen i första hand kommer ifrån hans egna idéer kring hur detaljerna skulle hänga ihop för att representera de innersta känslor som funnits i hans tankar.

– Jag hade en egen idé kring hur det skulle utföras, framförallt vilken känsla som jag ville att musiken skulle förmedla. Jag började att skriva låtarna och därefter kontextualisera det instrumentella med låtens handling. Jag hade därigenom en övergripande idé om hur det skulle låta. Jag har dock aldrig varit en person som tagit specifika referenser eller försökt införliva det i mina låtar. De finns självklart där, men jag säger inte att musiken inte är refererande då all musik är det, men jag försöker inte vara för beräknad i det avseendet.

“Det är viktigt att inte försöka leda folk för mycket i hur de ska lyssna på min musik.”

Han berättar också om det nya albumets skiljaktighet från tidigare projekt. Den har bland annat involverat fler människor i arbetet, något som känns mycket positivt för honom.

– Detta är såklart ett mycket större arbete, som inkluderat fler aktörer i inspelningen, bland annat en synth-spelare och en basist. I tidigare fall var det bara jag och producenten Nathan Jenkins som spelade in alla delar av låtarna. Jag hade tur som lyckades få chansen att involvera fler människor i detta arbete, vilket känns väldigt bra.

Historien bakom albumet och dess struktur har influerats till stor del av specifika skildringar av den verklighet vi lever inom, vilket Westerman behandlar i stora delar av texternas innehåll och budskap.

– Jag tycker att mina låtar återspeglar specifika ting som tenderar att referera till ett flertal olika situationer och en del av dem startade som saker som övertog mina tankar. Jag började tänka en del på relativism, den skiftande pragmatism om vad som inte är acceptabelt runt oss, engagemanget inom den förvirrande naturen och sökandet efter mening.

Namnet på albumet Your Hero Is Not Dead är något som Westerman också har försökt koppla ihop med sina innersta känslor och tankar. Han menar att den avspeglar hoppfullhet i människans svåra situationer i livet.

– Genom namnet försökte jag fånga en slags känsla och därefter föra fram den genom musiken. Jag ville skapa något som kunde ge en  känsla av hopp i svåra situationer. Jag försökte göra musiken optimistisk i dess kärna och föra fram de känslor som uppstod i mina tankar.

Westerman tycker dock att det är viktigt för lyssnaren att personligen tolka hans musik utifrån sina egna perspektiv och reflektioner i relation till deras liv.

– Jag tycker att det är viktigt att inte försöka leda folk för mycket i hur de ska lyssna på min musik. Jag har gjort mitt jobb, jag har skapat musiken och jag vet vad den betyder för mig, men jag är bara intresserad av att veta hur andra människor tar emot den.

 

Författare:
Whilliam Lindroth, Skribent

Fotografi:
Bex Day

Pin It on Pinterest

Share This