Weaves: ”Albumet blev en reaktion av att aldrig vara hemma”

av | Okt 5, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Imorgon släpper de sprudlande kanadensarna i bandet Weaves sitt nya album Wide Open och vi har pratat med sångerskan Jasmyn Burke om allt i från läppstift till turnéliv.

Hur har tiden inför albumreleasen sett ut och hur känns det?
– Just nu njuter jag av livet hemma. Det är skönt vila lite inför turnén och få ställa in kroppen på att vi snart ska tillbaka ut på vägarna. Men det är också fint att få spendera en tid med mina vänner innan vi åker.

Finns det några större likheter eller skillnader mellan det här albumet och er debut?
– Jag tror att min sång alltid kommer att vara det sammanhängande elementet i vår musik. På det sättet kommer vi alltid att låta som Weaves. Men jag tror att vi den här gången, rent musikaliskt sett bara försökte skapa bra poplåtar och vi är så glada och stolta över att få släppa den här skivan.

Hur länge har ni arbetat på det här albumet?
– Jag började skriva intensivt på ny musik i november och vi gick in i studion i april. Så allt gick väldigt snabbt och det fanns verkligen inte så mycket utrymme för övertänkande.

Tror du att Toronto har influerad ert sätt att skapa musik på?
– Med det här albumet skulle jag inte säga det, för att vi hann aldrig befinna oss där. Vi turnerade drygt 8 månader i streck så det blev i stället en typ av en reaktion av att aldrig vara hemma, men också den översvämning av känslor som uppstod när en kom hem. Albumet handlar om jämförelsen mellan livet hemma och livet som en turnerande musiker. Du tar in mycket mer intryck när du reser och jag tror att det tillslut inspirerade mycket av innehållet på skivan.

Jag läste att du ville våga använda din röst på ett nytt sätt den här gången. Berätta lite om det.
– Jag antar att jag bara kände mig mindre benägen att vila på metaforer. Det kändes som om det var dags att vara ärlig. Jag kände också att min röst rent fysiskt blev starkare när jag sjöng mer, så jag ville utmana mig själv och inte vara rädd för att ta toner som jag inte kunde ta tidigare. Det är trevligt att utmana sig själv. Det är en bra övning att göra sig lite obekväm.

Jag älskar att en fick ett läppstift i samband med förbeställningen av albumet. Hur kom ni på den idéen?
– Jag har alltid älskat smink, så jag frågade om vi kunde göra ett läppstift av bara farten utan att tro att det faktiskt kunde hända. Men med hjälp från vår kanadensiska etikett Buzz Records och Good Digital Culture kunde vi skapa vårt egna läppstift. Dem är döpta efter låtarna på albumet så den blå heter La La och den orangea heter Scream.

Vilka låtar skulle du välja om du fick göra din alldeles egna musikaliska första hjälpen låda med endast fem låtar till all världens befolkning. 
– Åh, det där var en svår fråga. Jag tycker att livet och musiken förändras så mycket under tidens gång. Jag har egentligen ingen aning, men här kommer ett försök. Det kanske inte riktigt är en första hjälpen, men det är en blandning låtar som en kan sjunga många, många gånger.

Mmmbop – Hanson
Kiss Me – Sixpence non the Richer
When We Were Young – Adele
Love Will Tear Us Apart – Joy Division
Born to Run – Bruce Springsteen

Vad är det bästa med att vara ute på vägarna och ser du fram emot något speciellt stopp på er kommande turné?
– Det bästa är att få spela musik varje dag och träffa nya människor. Det är typ av alltid en virvelvind, men de erfarenheterna förändrar dig till det bättre. Jag skulle säga att vi ser fram emot allting. Men vi har inte varit i Tjeckien än så, det ser vi fram emot.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotograf:
Brendan George

Pin It on Pinterest

Share This