Way Out West-guiden 2017

av | Aug 9, 2017 | Artiklar, Framsida Startslider

Från Slottskogen till Bananpiren, från musik till film och föredrag; irrandes omkring i Göteborg med sol i nacken och en falafelrulle i handen är det inte alltid lätt att orientera sig på festivalen Way Out West. Popmani håller dig i handen och bjuder på höjdpunkter som du inte bör missa.

DEATH GRIPS

Kanske festivalens mest prestigefulla akt spelar halv två, natten till lördagen, på Rondo. Deathgrips är hiphop-akten som inte låter sig definieras; med inslag av noise, spoken word och punk som trots en salig blandning är oväntat catchy. 2014, annonserade de ut att de skulle lägga ner. Men bedrövelsen vände till hoppfullhet när spektaklet visade sig vara ett steg i Death Grips koncept: ”Vi var och har alltid varit en konceptuell konstutställning förankrad i ljud och bild.” Detta är bandets första Sverige-spelning och moshpits är att förväntas.

Var? Rondo
När? Fredag 01.30

LANA DEL RAY

Hypen är på riktigt. Lana del Ray har hyllats enväldigt i kritikerkåren och musikjournalisten Fredrik Strage avbröt sin semester för att få ge högsta betyg till hennes senaste skriva Lust for Life. Efter valet i USA har hon sagts ha ambitionen att sprida uppbyggelse och hopp inför framtiden, i stället för tidigare glåmiga melankoli. Vilket kanske även behövs här, oavsett politisk åsikt – det lär bli en legendarisk spelning.

Var? Flamingo
När? Lördag 22.40

FEIST

Kanadensiska Feists lyckas med att låta kontemporär med en känslig röst som sätter sig på trumhinnan. I år släppte hon albumet Pleasure, vackert men oväntat rått och barsmakat, efter sex års väntan sedan det rosade albumet Metals; och tio år sedan genomslaget på större arenor med den Pop-iga spåret 1234 från I feel it All. Feist lär bjuda på en show med en helt egen atmosfär.

Var? Azalea 
När? Fredag 18.45

FRANK OCEAN

Med genomslaget under epitetet ”avantgarde-rnb” med albumet Channel Orange och låtar som Thinkin bout you och Sweet Life satte Frank Ocean sitt namn på kartan. Frank Ocean sjunger ut sin själ med smäktande musik och förra årets album (2016) Blonde var kanske årets mest efterlängtade släpp. Frank Ocean har fått ett rykte om att ställa in sina konserter, vi håller tummarna om att det ryktet får dö ut och vi får avnjuta Ivy under sommarkvällen.

Var? Flamingo
När? Torsdag 21.30

SAMPHA

Britten Samphas röst är ett av sitt slag, känslig som en slags fjättrande fjäril går den över genres som rnb, hiphop och elektronisk musik. I år släppte han skivan Process och har tidigare tunga samarbeten bakom sig. Sida vid sida med SBTRKT och Drake har Sampha etablerats som en artist som är värd att ha ett getöga på.

Var? Linné
När? Fredag 23.00

EL PERRO DEL MAR

El Perro Del Mar är kanske en av Sveriges mest säregna artister, med en evig melankoli hängandes över hennes verk. Från det vackra albumet From the valley to the stars, som kan beskrivas som en mer traditionell fin pop-platta har hon tagit ett steg ut på senaste albumet Kokoro (2016). Där använder hon instrument från hela världen, med inspiration från bland annat indiska slagverk och cittror och med djupgående texter. Se till att inte missa att höra hypnotiska BreadandButter live.

Var? Folkteatern
När? Torsdag 00.15

BETH DITTO

Den forna The Gossip-sångerskan Beth Ditto figurerar numera som soloartist och det är med höga förväntningar vi ser fram emot hennes kraftfulla energi på plats i Slottsskogen. Oavsett om det är som sångerska i The Gossip, eller med hennes subversiva bidrag som HBTQ-aktivist, eller som en renodlad kulturell ikon vet vi att Ditto alltid går in helhjärtat och det ska bli spännande att se hennes framförande av hennes senaste album Fake Sugar.

Var? Azalea
När? Torsdag 15.30

LET’S EAT GRANDMA

Redan under 2016 utsågs Rosa Walton och Jenny Hollingworth som tillsammans bildar duon Let’s Eat Grandma till en av årets mest spännande debutanter. Hyllningarna kom från många håll, bland annat Iggy Pop och Boy George, och de är inte ensamma om att tycka att finns något fascinerande med Let’s Eat Grandma och deras musik. Den psykedeliska popen i kombination med deras tvillingliknande look är hypnotiserande och med debutalbumet I, Gemini i bagaget vankas det imorgon en spelning på Pustervik i en överraskande otypiskt Way Out West-anda.

Var? Lilla Pustervik
När? Torsdag 00.00

VINCE STAPELS

Det är med höga förväntningar som vi kommer att placera oss framför Linné under fredagseftermiddagen när det är dags för Los Angeles-rapparen Vince Stalpes att äntra scenen. Välkänd för sin ärliga lyrik och hans säregna ljudbild är han nu aktuell med det kritikerrosade albumet The Big Fish Theory och medtanke på vilka låtskatter som finns att lyssna på där, finns det mycket som talar för att detta kan bli en av fredags bästa konserter.

Var? Linné
När? Fredag 16.20

FILM

För första gången i år har Way out West fler kvinnliga regissörer än manliga, och det är en medveten strävan. Way Out West är ideologiskt ambitiösa och visar en bredd i sitt filmprogram: dokumentärer, kortfilmer, nya – och gamla filmer. Missa för all del inte förhandsvisningen på Ruben Östlunds Guldpalms-vinnande The Square som dessutom visas med konstverket Rutan. Därutöver blir det världspremiär för Silvana – Väck mig när ni vakat (om Silvana Imam), dessutom musikdokumentär om jazz-musikern Django Reinhart (Django), svenska klassikern Fucking Åmål och Gimme Danger av Jim Jarmusch.

WOW TALKS

Under festivalen hålls en serie samtal, ”Wow talks” som diskuterar både politik och musik och spännvidden där emellan när berättelser och debatter varvas. Lyssna på tidigare försvarsminister Anders Ygeman eller brandtal från Bob Hunds Thomas Öberg; eller varför inte lyssna på Annika Norlin (Säkert!) och Emma Knyckare för att sedan varva med livepodd från Alex & Sigge? 

 

Författare:
Saskia Rubensson och Elin Strömberg

Fotograf:
Hannes Mörk

Pin It on Pinterest

Share This