HOURS / Director Eric Heisserer

Regi Eric Heisserer Manus  Eric Heisserer Medverkande  Paul Walker, Genesis Rodriguez, Nancy Nave

I Eric Heisserers regidebut får vi följa Nolan Hayes och hans fru Abigail som väntar sitt första barn tillsammans. Trots att det är flera veckor för tidigt tvingas Abigail att föda barnet, vilket leder till att hon förblöder. Under tiden har orkanen Katrina dragit in över New Orleans med full kraft. Medan den nyfödde måste ligga i respirator, evakueras hela sjukhuset. Strömmen går. Generatorn översvämmas. För varje timme som går blir läget allt mer kritiskt för Nolan och hans dotter.

I detta händelserika drama där minsta lilla påverkar våra huvudkaraktärer visar sig ett imponerande karaktärsdrag av beslutsamhet hos karaktären Nolan (Paul Walker). Det är svårt som tittare att inte sitta och hålla andan medan han kämpar för livet. Vi dras med ytterligare i dramat när flashbacks visar hur Nolan och Abigail träffades och deras kärlekshistoria. Därmed visar sig ytterligare en dimension av Nolans karaktär och dessutom en som får mig att falla i medlidsamhet. Filmen är dock långt ifrån felfri på grund av det stundtals orealistiska manuset. Jag köper inte att sjukvårdspersonalen skulle överge Nolan och hans dotter eller hur de behandlar hans döda fru Abigail (Genesis Rodriguez). De få dialoger som filmen innehåller är heller inte mycket att hurra för. Det blir lätt stelt och hackigt, vilket får mig som tittare att reagera med en gång. Hur gripande filmen än är och hur extrema omständigheter vi än snackar om så är jag alltså inte övertygad.

Det som egentligen räddar Hours i slutändan är bland annat Paul Walkers insats. Vi är vana att se honom bakom en ratt eller i en actionrulle, men i Hours visar Walker fler sidor av sig själv. Han gör en trovärdig insats som den ensamma och sorgsna pappan men Heisserer försöker också spela på actionkortet genom att måla ut karaktären Nolan till en slags hjälte – något som inte fungerar i alla lägen.

Hur som helst är det en gripande historia om en man och hans nyfödda dotter som mot alla odds överlever orkanen Katrina. Paul Walker bär större delen av filmen på sina egna axlar men det håller inte hela vägen för mig på grund av de stora bristerna i manus.

Pin It on Pinterest

Share This