Virgin Suicide: ”Det är svårt att veta om folk lyssnar på vår musik”

av | Nov 14, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Danska Virgin Suicide har sedan 2012 nått stora framgångar både på hemmaplan och i England med sin musik. Popmani har pratat med sångaren Martin Grønne om hur svårt det kan vara att lämna ifrån sig ansvaret över musiken och den svåra andra skivan.  

Kan du berätta lite om hur Virgin Suicides berättelse började?
– Jag och vår förra keyboardist Kristian träffades i Köpenhamn för fem år sedan och allt började väl lite som ett “sovrumskoncept” där vi spelade in några låtar hemma som jag hade skrivit. Vi insåg att musiken hade en bandkänsla då den var lite för rockinspirerad för att spelas på två och vi bestämde oss för att starta ett riktigt band. Jag träffade vår gitarrist Terkel genom Kristian och de andra kände jag sedan tidigare då vi kommer från samma hemstad. Det var enkelt från början. Vi delar alla kärleken för musik med tre ackord i olika kontexter och det var väldigt klart från början vad vi skulle göra men det är klart att vi har utvecklat vårt sound sedan dess.

Jag tycker att er musik låter lite som The Smiths och det finns de som beskriver er musik som vintage, håller du med?
– Vi är väldigt inspirerade av The Smiths! Just kärleken för The Smiths var faktiskt något som vi hade gemensamt när vi träffades och skapade bandet. Vi älskar The Smiths och sättet som Morrissey skriver texterna i kontrast till hur musiken låter är något som vi är väldigt inspirerade av. Jag antar att man kan beskriva musiken som vintage, vissa element i vår musik är sånt som användes i 60-tals musik och andra element är lite mer moderna. Jag skulle nog inte hålla med att vi gör 100% vintage-musik.

Just nu händer det väldigt mycket i Danmark musikaliskt, känns det som att Virgin Suicide har en självklar plats på den danska musikscenen?
– Jag tror att vi skulle kunna slå i Danmark och det känns som att vi har fått en bra plattform att stå på redan. Vi har spelat på alla stora festivaler och spelats på radio och det är något som vi inte trodde skulle hända när vi skapade bandet. Radion här är väldigt inriktad på popmusik men det känns som att det håller på att förändras och det spelas mer gitarrbaserad musik igen, vilket är väldigt roligt.

Ni har spelat live i både Danmark och England, finns det någon skillnad gällande hur ni tas emot i de länderna?
– Jag gillar verkligen att möta publiken i mitt hemland men det är väldigt lugn stämning om en jämför med att spela i London eller andra större städer i England. Trots att vi är väldigt nya möttes vi av en helt packad konsertlokal häromdagen när vi klev upp på scenen. De var väldigt glada och det känns som att de uppskattade vår musik väldigt mycket. Det är klart att publiken kan vara så i Danmark också och egentligen är det svårt att jämföra för vi har bara spelat i England fyra gånger men än så länge har vi bara haft positiva erfarenheter av fans.

Det andra albumet Forever Trouble släpptes i september och jag läste att ni kände större press inför detta album, stämmer det?
– När vi bildade bandet var allt så nytt. Det är ganska lätt att släppa sitt först album för det känns lite som att folk antingen älskar det man gör eller hatar det. Med det andra albumet var det väldigt lätt att jämföra med det första albumet och det känns nästan som en cliche att säga att det andra albumet är svårare men det är sant. Eftersom det är lätt att lyssnarna jämför det med det första albumet är det en annan sorts respons som vi får.

– Under skapandet av det andra albumet försökte vi behålla samma estetik och kärna i vår musik samtidigt som vi försökte utforska nya möjligheter. Det skulle liksom inte ha varit lika roligt om vi gjorde en andra version av vårt första album. Arbetet blir roligare om det går att hitta nya vägar till att skapa den musik som vi vill göra samtidigt som den fortfarande skall behålla det sound som vi vill ha.

Vem skriver musiken?
– Det är oftast jag som skriver texterna och gör musiken. Jag brukar göra en demo-version som jag spelar upp för de andra i bandet. Med andra albumet arbetade vi dock lite annorlunda då det var mer av en gemensam process. Vi skapade musiken och skrev texterna utefter vi spelade in dem till skillnad från första albumet som var mer traditionellt i och med att vi gjorde klart låtarna innan vi gick in i studion. Det var väldigt roligt att samarbeta så mycket som vi gjorde och det blir lättare och lättare för mig att lämna över ansvaret över sångskrivandet och låta de andra vara med i just den processen.

Det går väldigt bra för er just nu men när kände ni att “det är nu det händer, det är nu vi slår igenom”?
– När vi spelade på By:Larm Festival i Oslo förra året var ett stort ögonblick för oss. Efter konserten fick vi ett meddelande på telefonen som sa “hej, såg ni det här?” och då var det en kompis som har skickat en artikel från The Guardian som hade utsett oss till “Band Of The Week”. Det är ju en väldigt stor grej och ett väldigt coolt skeende i vår karriär. När vi gick upp på scenen i Odense dagen efter hade vi otroligt mycket energi. Den artikeln öppnade många dörrar för oss; vi blev bland annat bokade till Roskilde och det är väl den största festivalen i Norden. Det var ju också ett helt sjukt ögonblick för oss, jag tror att det var 6000-8000 i publiken till den konserten. Det känns som att 2016 var fyllt av milstolpar för oss som band.

– Det kan vara svårt att veta om folk lyssnar på ens musik. Man kan se på till exempel Spotify att 100 000 personer har lyssnat på en av våra låtar men siffrorna är väldigt abstrakta. Att gå ut på scenen och verkligen se publiken sjunga med med sina egna ögon är den bästa känslan.

Skulle det vara roligt att samarbeta mer med andra band och artister?
– Jag tror att det är viktigt att vara öppen för ideér från andra artister. Det är alltid väldigt roligt att prova på nya grejer för det kommer ändå att låta som oss om vi har en klar vision om hur vår musik ska låta. Det känns nästan omöjligt för Virgin Suicide att inte låta som Virgin Suicide vilket känns väldigt väldigt skönt!

Vad händer härnäst för er?
– Vi avslutade turnén i Danmark för ett par dagar sedan. Nu tror jag att det är dags att börja skriva på ny musik igen och vi satsar på att det ska komma en EP eller iallafall några singlar under nästa år. Vi hade en turné planerad i Kina men av olika politiska anledningar var det festivaler som vi skulle spela på som stängdes. Det verkar dock som att en ny turné kan bli av vilket är väldigt spännande. Vi pratar om en nordisk turné och då får nog Sverige ett besök!

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This