I helgen har rockmusikalen American Idiot premiär på Cirkus i Stockholm och Viktor Norén har huvudrollen. Caroline Bergström ringde upp honom för att prata om hans relation till Green Day, nuvarande musikprojektet State of Sound och att starta en podd där ingenting är för kontroversiellt.

Fotograf: Jonathan Pushnik

Fotograf: Jonathan Pushnik

De flesta känner igen Viktor Norén från Sugarplum Fairy, Borlängebandet som slog igenom 2004 med debuten Young and Armed. Efter att bandets trummis Kristian Gidlund tragiskt gick bort i cancer 2013 har Sugarplum Fairy inte gjort någon mer musik. Utöver Sugarplum Fairy har Norén spelat in låtar som Viktorius och med Viktor & The Blood. I helgen har rockmusikalen American idiot, baserad på låtar av Green Days skiva med samma namn, premiär på Cirkus i Stockholm. Viktor Norén spelar huvudrollen och jämför skivan American Idiot med sin egen resa från Borlänge:

– Jag har en stark relation till American Idiot som kom ut 2004 eftersom det var då jag flyttade till Stockholm och lämnade Borlänge bakom mig. Vi i bandet lyssnade jättemycket på den skivan. Den talade mycket om flykt och om hur musiken skulle ta dig till en bättre plats, vilket vi precis då upplevde. Vi fick en väldigt nära relation till just den skivan vilket också var en stor anledning till att jag tackade ja till rollen, för att jag kunde relatera så starkt till musiken.

Vilket är det roligaste numret i musikalen?
Jesus of suburbia, det är ett nio och en halv minut långt medley som sammanfattar hela rockhistorien.

Tidigare har han spelat en ung Mick Jagger i filmen Das wilde Leben (2007). Även om han inte gjort någon musikal innan känns det inte så värst annorlunda från musikerlivet menar Norén:

– Musikalen inte är en traditionell musikal, den är smalare, som en uppvitaminspeedad rockkonsert. En stor anledning till att de frågade mig var för att de ville göra den mer som en rockkonsert än en klassisk musikal. Artisteriet som jag använder mig av är ganska likt det jag tidigare har gjort. Men du spelar med större känslor eftersom du spelar en roll. Det gör det snarare enklare, än att bara stå på scenen och titta på publiken med en gitarr. Man får mer energi av att vara på scenen och agera med andra.

Idag gör han musik tillsammans med Joakim Andrén där deras första låt Higher love gästas av Viktors bror Gustaf Norén, tidigare sångare i Mando Diao.

– Jag drog igång State of Sound med Joakim Andrén, en av mina bästa kompisar, och vår idé var att vi skulle fungera som ett produktions- och låtskrivarteam, men också släppa musik med gästsångare. På det sättet behöver vi inte anpassa oss till genre eller regler som ofta syns när du är i ett band. Att fråga Gustaf var ganska naturligt eftersom att vi är bröder och att han precis hade, vad han nu gjorde, slutat i Mando Diao så jag ringde honom och frågade om han ville vara den första gästartisten. Han svarade ja på en gång.

Låten släpptes i slutet av januari och har idag redan över 500 000 lyssningar på Spotify. Han berättar att det finns en viss skillnad mellan att jobba med sina två olika bröder, men att det egentligen inte har med dem som personer att göra. Med Carl i Sugarplum Fairy var de ett band där det kanske fanns outtalade regler som bestämde hur låtarna skulle bli berättar han.

– Vad Sugarplum Fairy gjorde var fantastiskt men med State of Sound var vi ingenting, låten fick bara bli som den blev.

Vilken låt som du har gjort tycker du mest om?
– Det kan nog vara Higher Love, jag vet inte om det är eftersom det är den senaste. Och Sweet Jackie.

Efter Kristian Gidlunds bortgång hedrades han genom ett stort genomslag av lyssningar på låten Sweet Jackie (2004) via Spotify och Itunes. Sweet Jackie var en av Sugarplum Fairys första singlar från Young and Armed där texten är skriven av Gidlund och musiken av Norén.

För ungefär ett år sedan startade Viktor Norén och kompisen Farao Groth en podcast. Idag har de släppt mer än 50 avsnitt och ligger på Itunes topplista över mest lyssnade. Deras beskrivning av podden lyder såhär: ”Politik, sexualitet, synen på män & kvinnor, film, musik & sociala medier. Det här är podden där INGENTING är för kontroversiellt för att klippas bort”. Jag frågar vad de menar med att ingenting är för kontroversiellt i deras podd:

– Vår idé med podden var och är fortfarande att vi är två nära kompisar och att vi alltid har umgåtts med varandra genom att prata. Idén är att det ska vara en dokumentation av ett samtal mellan två bästa kompisar. Och två bästa kompisar klipper ju inte bort saker och filtrerar inte sig själva på något sätt, utan snarare tvärtom.

Pin It on Pinterest

Share This