The Imposter Foto: Indomina Releasing

The Imposter Foto: Indomina Releasing

Vissa dagar är inte ämnade för stora, fiktiva äventyr. Ibland inspirerar fartfyllda lianer lika lite som resor genom svarta hål eller bilexplosioner på meteravstånd. Då rastlösheten kryper på och jag inte kan hitta något som känns helt rätt brukar dokumentärerna vara en välbehövd oas i filmtorkan. Här är några av mina Netflix-favoriter:

KIDS FOR CASH (2013)
Mark Ciavarella är Pennsylvanias hårdaste domare. Han har placerat ca 3 000 ungdomar i ungdomsanstalt, efter brott så milda som att de svurit åt en klasskompis förälder, dragit en annan elev i håret eller skapat ett falskt Myspace-konto för sin rektor. När det dessutom framkommer att Ciavarella tagit emot enorma summor pengar från anstalterna han skickar barnen till får ”hård” en helt ny betydelse. Kids for cash är en emotionell berg-och-dalbana som inte bara låter oss in på djupet i en av de största juridiska skandalerna i USA, utan också berättar om de förgörande aspekterna för ungdomarna i livet efter anstalten.

THE IMPOSTER (2012)
1994 försvinner 13-åriga Nicholas Barclay spårlöst. Hans Texas-familj befarar det värsta. Tre år senare får de ett telefonsamtal från en polisstation i Spanien, där de påstår att sonen har hittats. Ingen reagerar på att den som uppgett sig vara Nicholas ser ut att vara många år äldre, har en fransk brytning, samt brunt hår och bruna ögon – inte Nicholas blonda och blå. Ingen ifrågasätter då familjen är så lyckliga över att få sin son tillbaka, men en FBI-agent litar på sina misstankar och upptäcker att den 16-åriga Nicholas egentligen är Frédéric Bourdin, en ökänd brottsling. The Imposter är en fantastisk historia om att vilja tro så hårt att en blir förblindad även för den allra mest uppenbara sanningen.

The Central Park Five Foto: New York Daily News Archive

The Central Park Five Foto: New York Daily News Archive

THE CENTRAL PARK FIVE (2012)
I denna enormt viktiga dokumentär presenteras och analyseras fallet om Trisha Meili som 1989 hamnade i 12 dagars koma efter att ha misshandlats och våldtagits under en joggingtur genom Central Park, New York. Fem oskyldiga unga män arresterades samma kväll. Alla erkände efter långa och påfrestande polisförhör att de varit delaktiga men ingen till själva våldtäkten. De fick mellan 5-15 år i fängelse. Tretton år senare erkänner en annan man våldtäkten och säger att han var ensam – alla DNA-bevis talar för att han sagt sanningen. The Central Park Five är en upprörande film om strukturerad rasism, rädsla och polisens totala missbruk av auktoritet.

THE DARK MATTER OF LOVE (2012)
Elva-åriga Marsha adopteras tillsammans med hennes två yngre tvillingbröder till en familj i Wisconsin. Familjen har sedan tidigare en 14-årig dotter, Cami, som växt upp med två föräldrars fulla uppmärksamhet. Marsha och hennes bröder har så länge de kan minnas bott på ett ryskt barnhem. Dokumentären är en intressant studie av barns konsekvenser och svårigheter av att ha växt upp utan så kallad ”föräldra-kärlek”, och vilka psykologiska och sociala effekter det kan innebära. Men trots sina mörka sidor om adoptionspolitik är den samtidigt en fin berättelse om hur en ny familj byggs och utvecklas tillsammans.

DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER (2008)
Andrew Bagby mördades i november 2001 av Shirley Turner, dagen efter att han avslutat deras turbulenta relation. Kort därefter visar det sig att Shirley är gravid med hans första och enda barn. Andrews nära vän, Kurt Kuenne, bestämmer sig för att dokumentera familjens minnen av Andrew som ett sätt för hans son, Zachary, att lära känna honom. Materialet skulle bara finnas för de närmaste, men efter att dokumentären utvecklas till att bli ett intensivt kriminaldrama då den psykiskt instabila Shirley släpps – långt innan fängelsestraffet var över, bestämmer sig Kurt för att göra den offentlig. En viktig berättelse om en komplicerad vårdnadstvist, och ett gripande minne av en vän och familjemedlem som försvann alldeles för tidigt.

Pin It on Pinterest

Share This