Minns ni när Elvis Presley slog igenom? Troligen inte. Men även om så vore, kanske ni inte kände till att han gjorde sig känd på afroamerikanska musikers låtar. Hitlåten That’s All Right gjordes exempelvis först av Arthur Crudup. Elvis Presley bland flera artister gjorde sig stor på covers i en tid där musiken var mycket segregerad. Vita musiker gjorde stora namn av sina covers och originalartisterna glömdes bort.

Historiker får ofta kritik för att de fokuserar på vita män och deras erövringståg. Sällan nämns det hur historiker själva har omskrivit forna kungar ett ljusare yttre och hur hårfärger blekts när tavlor har restaurerats. Det kanske låter som en svunnen tid, men representationen skiljer sig inte särskilt inom populärkulturen. Medan vita artister fortfarande gör sig kända på rasifierades musik och musikskribenter tillskriver exotifierande adjektiv är det fortfarande inget ovanligt med blackface och whitewashing i filmindustrin. Fastän ökad globalisering och digitalisering är ett faktum säljs populärkultur med vit snubbe till vita snubbar.

Vi vill därför under den här veckan ägna särskilt mycket uppmärksamhet åt vithetsidealet. Vi vänder ut och in på det, pratar om det och skakar om.

Pin It on Pinterest

Share This