VERO: ”Vi är mer inspirerade än någonsin”

av | apr 29, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Stockholmstrion VERO befinner sig rent musikaliskt i gränslandet mellan pop och rock. Nu är de aktuella med sin andra EP Heaven on Earth. Vi har pratat med bandet om den träffsäkra samlingen och deras nya samarbete med PNKSLM Recordings.  

Under det senaste året har VERO arbetat hårt på sin andra EP Heaven on Earth. En samling låtar som på grund av den rådande pandemin lett till att bandet har haft låga förväntningar inför releasen, men som ändå bottnar i en nyfunnen inspiration och känslan av att de nu äntligen har fått göra exakt vad de har velat.

– Vi hade låga förväntningar på grund av rådande kris, men positiva känslor kring att få ha jobbat utan krav. Allt förändrades drastiskt för oss i november, och utgången har enbart varit positiv. Vi är mer inspirerade än någonsin, berättar Julia.

Skapandet av EP:n påbörjades när VERO fortfarande var signade på Sony för att sedan färdigställas när de hittat hem på PNKSLM Recordings. Men under utformandets gång har trion börjat att skriva låtar i studion istället för i replokalen, vilket har lett fram till en ny utveckling av bandets sound.

– Vi har börjat jobba mer med gitarrer och mindre med syntar. Vi skriver låtar i studion och inte i en replokal och det påverkar vårt sound. Det är mer 90s än 80s från och med nu, och det faller sig naturligt eftersom ingen i bandet spelar synt live. Vi har två gitarrer och en bas, that’s it, förklarar Amanda.

Förutom träffsäkert musikaliskt innehåll har även varje singel inför släppet och EP:n pryds av konst signerad Hanna Rubensson. Ett samarbete där varje verk passats ihop med en låt.

– Det är vår kompis Hanna Rubensson som målat alla omslag. Vi hälsade på i hennes ateljé och bara det här måste hända, de här måste vi ha. Vi känner att var och en verkligen passar till varje låt. Hannas tavlor och konst är till salu och hon kontaktas på @hannarubensson på Instagram, berättar Julia.

Att experimentera med genrer och referenser har helt klart bidragit till trions signatursound. Men hur ser egentligen bandets influenser inom musiken ut?

– En kompis satte huvudet på spiken i dag. Hon sa ”Känns som att Nada Surf och Garbage fått ett hittigt barn”, berättar Amanda.

– Vi älskar ju så mycket musik, verkligen. Vi kommer ofta tillbaka till smala ljud, ett speciellt trumtempo, en skimrig gitarrslinga, och håller dem i tanken tills rätt låt är där för det speciella ljudet. För referenser har vi en Spotify-lista med blandade låtar som heter VERO DIGS som man kan följa här, säger Clara.

”Vi insåg att vi hittat något som
vi inte haft förut.”

En personlig favorit på samlingen är den senast tillkomna låten Spin som fick se ljuset i samband med releasen av EP:n förra veckan. En låt som färdigställdes på två dagar och blev startskottet på arbetet av bandets debutalbum.

– Det är low key vår favorit också. När vi signade med PNKSLM och satte releasedatum hade EP:n bara tre låtar. Vi skrev klart Spin på två dagar och insåg att vi hittat något som vi inte haft förut. Direkt efter Spin började vi skriva på ett debutalbum, eftersom vi visste att vi hittat vårt sound, berättar Julia.

Efter att ha avslutat sitt samarbete med Sony, hittas VERO numera på indielabeln PNKSLM Recordings. Ett självklart samarbete som både känns mer rätt och naturligt för bandet.

– Det känns supernaturligt, vi känner Luke Reilly och Johan Alm sen tidigare och när vi blev droppade skickade vi över våra demos för att kolla om de skulle vara intresserade, berättar Amanda.

– Vi har aldrig behövt vänta så här kort tid för att släppa musik, någonsin. Bless PNKSLM, säger Clara.

Innan världen gick in i kris hade VERO en del spelningar planerade för våren, bland annat deras första datum i Storbritannien. Men istället för besvikelse, satsar nu bandet på sitt debutalbum.

– Ja vi hade en del på gång, men det kan vänta. Andra saker är viktigare just nu. Att få släppa EP:n var viktigast för oss. Nu gräver vi ner oss i studion för att jobba med skivan istället, berättar Julia.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This