Varje vecka tittar Popmanis litteraturredaktion närmare på både nya och gamla serier som uppmärksammats inom litteraturen.

zelda-4-omslag

Lina Neidestam är serietecknaren som år 2007 slog igenom stort i den svenska serievärlden med karaktären Zelda Steyner. Den komplexa och motsägelsefulla feministen med stora drömmar har sedan debuten synts i bland annat Metro och Aftonbladet. Nyligen kom den fjärde boken om henne. 

I serieboken Zelda: Uppbrott och utbrott fortsätter Zelda att flitigt propagera för den feministiska kampen samtidigt som hon själv ofta misslyckas med att leva som hon lär. Det heteronormativa och dessutom öppna förhållandet med Cesar förblir problematiskt, och samtidigt har det eftertraktade mediejobbet på skvallertidningen Slick visat sig vara moraliskt degraderande. Zelda strävar ständigt efter självförbättring men faller snabbt tillbaka i gamla mönster. De storslagna drömmarna om generationsromanen som ska skrivas och kilona som ska tränas bort resulterar i binge-tittande av tv-serier och andra triviala aktiviteter. Hon finner tröst och stöd hos sina vänner som ofta får agera förnuftets röst.

Boken erbjuder lättsmälta men samtidigt högst tänkvärda seriestrippar fulla av patos och punchlines. Zeldas fåfänga och hyckleri värvas nämligen med hennes brinnande aktivism och analyser. Aktuella ämnen som näthat, sociala medier, hipsters och Harry Potter är med och kämpar om samma utrymme. Den tydligt argumenterande satiren förblir dock ständigt närvarande. Zelda lyckas behandla komplexa kulturella och politiska debatter med humor, intelligens och saklighet (fastän det sistnämnda tenderar att övergå i manisk sarkasm eller ilska). Diskussioner om normer och strukturer görs glasklara och tillgängliga för läsaren.

”Jag trodde först att hon bara angick ett gäng överspända genusbrudar i Stockholms innerstad – som man själv…” – Lina Neidestam om Zelda.

Neidestams fjärde Zelda-bok håller måttet; det är modernt, det är aktuellt, och det är alltid roligt. Situationerna känns som plockade från verkligheten – och karaktärerna likaså. Neidestam har skapat en karismatisk antihjälte som går att identifiera sig med, vars autenticitet och brister gör henne till perfekt BFF-material. Trots stor möda lyckas Zelda aldrig uppnå det där perfekta idealet. Och det är helt okej.

 

Pin It on Pinterest

Share This