Varje vecka tar Popmanis litteraturredaktion en närmare titt på både nya och gamla serier som uppmärksammats inom litteraturen.

ghostworld

År 2001 filmatiserades berättelsen om tonårstjejerna Enid och Rebecca med bland andra Scarlett Johansson i huvudrollen. Men Daniel Clowes serieroman Ghost World från 1997 var redan innan det en kultklassiker i serievärlden.

205381e5c28c3571a9a7e648035feaf1

Den amerikanske serieskaparen Daniel Clowes har i Ghost World lyckats slå in tonårslivet i ett trovärdigt paket. I denna korta serieroman får vi följa de cyniska kompisarna Enid Coleslaw och Rebecca Doppelmeyer som precis gått ut high school, och deras vardag i en anonym småstad i USA. När de inte hänger på favoritcaféet eller hemma hos varandra, vandrar de ofta runt i staden och kritiserar både personerna de möter och resten av omgivningen. Serien är fylld av intelligenta, ärliga och stundvis oanständiga konversationer som tillåts utan censur. Ibland övergår de också i sarkasm eller irritation med en humoristisk knorr.

Med sitt melankoliskt blågröna färgval och avskalade illustrationer, målar Clowes upp en stämningsfull och nästan spöklik bild av flickornas monotona tillvaro. Staden, en plats där något sällan händer och där alla känner alla, verkar blek och tom. Tjejerna längtar bort, men tycker inte om idén av att separeras från varandra. Samtidigt växer oron och frustrationen över framtiden allt starkare. Ghost World skildrar effektivt dynamiken mellan två nära vänner och spänningarna som uppstår när barndomsvänskapen utmanas och livets vägar börjar skilja sig åt.

Clowes låter dessutom verkligheten sippra in i fiktionen på mer än ett sätt: bortsett från Enid och Rebeccas ständiga kritik av populärkulturen, har Clowes skrivit in sig själv i berättelsen i en sorts cameoroll. Enid berättar om serietecknaren som hon först beundrar men senare kallar för ett ”pervo” när hon besöker hans signering i den lokala bokhandeln. Dessutom är karaktärens namn ett anagram av författarens. Det är inte svårt att syna en semi-biografisk kärna, Clowes påbörjade också sitt arbete med serien under sent 80-tal när han själv var tonåring. Kanske därför är Ghost World en sådan övertygande och äkta analys av tonårslivet, som fortfarande känns relevant.

danielclowes

Pin It on Pinterest

Share This